1. Minutky - Adam a Eva

Hodně dlouho jsem si myslíval, že Eva, když si pochutnávala na zakázaném ovoci v ráji, byla sama a že se chudák Adam toulal někde kolem. Mnoho křesťanů, obzvláště mužského pohlaví, sdílí můj bývalý názor a přestavují si, že nevinný Adam propadl ženským svodům, až když přišel k dokonanému Evinu prohřešku. Když si ale pozorně přečteme Bibli, rázem se nám, pánové, naše vytoužené představy rozklíží:

Žena viděla, že je to strom s plody dobrými k jídlu, lákavý pro oči, strom slibující vševědoucnost. Vzala tedy z jeho plodů a jedla, dala také svému muži, který byl s ní, a on též jedl. (Gn 3:6)

On ten Adam vlastně nebyl takové neviňátko, jak si to mezi námi muži namlouváme. Bible vůbec nenaznačuje, že by se Adam Evě nebo ďáblovi příčil. Zdá se, že Eva byla jen kurážnější, výmluvnější a výřečnější v dialogu s ďáblem. Konec konců, ženy jsou dodnes výmluvnější a kurážnější, vždyť by to pak ani nebyly ony! Zlé jazyky dokonce tvrdí, že žena byla stvořena poslední jen proto, aby Pánu Bohu do dalšího tvoření nikdo nemluvil!

Z verše také vyplývá, že ovoce nebylo rozhodně rajské jablíčko, protože rajčata nerostou na stromech. Mnoho lidí je ovšem přesvědčeno, že naši prarodiče chroupali jablko. Tato pověra vznikla díky latině, v ní se totiž jablko řekne malum, a zlo malus.