3. Minutky - Elohim - Zeus

Nedávno jsem si pouštěl z videa dlouhý film, který se jmenoval Ježíš z Nazaretu. Protože kazeta byla natočena z americké televize, trval ještě dále - kvůli reklamám. Je to divný pocit vidět ukřižovaného Ježíše a hned na to reklamu na bavoráka nebo jogurt...

Když Ježíš skonával na kříži, vyřkl ve filmu přesně to, co zapsal Matouš:

Elí, Elí, lema sabachtani? T.j.: Bože můj, Bože můj, proč jsi mě opustil?

Ve filmu to bylo moc působivé, ale divák neznalý Bible nemohl tušit, koho Ježíš tímto aramejským výrokem volal. Bůh-Otec, tj ten první Elí, a Bůh-Duch svatý, tj ten druhý Elí, opustili třetího Elí, totiž umírajícího Krista na kříži. Proto Ježíš volal jen dvě boží osoby Elí, Elí. V tom momentě byl Ježíš izolován a odtržen z Boží trojjedinosti, protože nesl potrestání za každý náš hřích, jako by jej sám učinil. V Jeho zvolání vězí největší hrůza Ježíšova utrpení, nekonečněkrát větší než Jeho fyzická muka. Už první Mojžíšova kniha Genesis hovoří o Elohim, což je plurál od Elí. A právě z tohoto slůvka pro Boha si arabština vypůjčila své pojmenování Boha. Elohim se prostě změnil v Alláha. Naopak, náš křesťanský, z řečtiny vzatý theos, z čeho odvozujeme např. teologii, latinské deo, francouzské dieu, má kořen v pohanském jméně Zeus. Takže, arabský Ali, řecký Teofilus a náš Bohumil jsou jmenovci. Tedy nebibličtí muslimové používají téměř Ježíšovu výslovnost pro jméno jejich boha, zatímco my, křesťané, jsme si vypůjčili zvuk pohanského Dia!

Slovíčka jsou však jenom vozíčky, které jsou naloženy významem. Když dva řeknou totéž, není to vždy totéž. Podobně, tentýž vozík může přepravovat různý náklad. A naopak, když dva řeknou dvě různá slova, může to být totéž, protože různé vozíky mohou rozvážet tentýž náklad. Proto Bůh čte srdce, a ne jazyk. Bůh se dívá na náklad, a ne na druh vozíku, kterým je rozvážen. Proto také neexistují neslušná slova, ale jen neslušné významy. A tak tedy, v Bibli zmíněný vozík, nebo neutrální zvuk Elí - znějící téměř jako Alláh, přepravuje nebiblického boha, netrojjediného boha. A naopak, v Bibli nezmíněný vozík - Zeus znějící téměř jako theos přepravuje biblického trojjediného Boha, jenž spasí milostí skrze Ježíšovu zastupující smrt.