Rozsévání misie

Prázdninové studium anatomie Božího těla bude pokračovat pohledem na organizační strukturu Evropské práce a spolupráce HCJB WORLD Radia. Začátkem června se sjelo 32 mezinárodních zástupců v Říčanech u Prahy na výroční konferenci. Tentokrát přijeli zástupci z Anglie, Holandska, Makedonie, Německa, Nového Zélandu, Skotska, Švédska, Švýcarska, Španělska, Ukrajiny a Spojených států. Pro nás, tedy HCJB World Radio České republiky, to byla již 5. konference. Z toho se dvě konaly u nás, dvě v Německu a jedna ve Švédsku. Příští se má konat v Anglii. Evropské sdružení HCJB můžeme chápat jako druhou a Euro-asijskou spolupráci jako třetí misijní generaci. Sem patří i HCJB INTERNATIONAL MEDIA GROUP. Jejím členem je dnes 29 zemí. Snad ještě pro doplnění minulého pořadu uvedu, že evropské sdružení HCJB World Radio je jakýmsi mostem mezi Evropou a Euro-asií. Podívejme se na její činnost. První prezentaci jsme slyšeli z Německa. Po dlouholetých modlitbách mohli němečtí spolupracovníci HCJB oznámit celou řadu povzbudivých výsledků. V Německu jsou připraveny 3 manželské páry s rodinami pro práci v Ekvádoru. Prvním z nich je berlínský chirurg a jeho manželka, dětská lékařka, druhý je inženýr a třetí kazatel. Všechny tři profese jsou vždy potřené a žádané. Během minulého roku odjelo z Německa do Ekvádoru 12 tzv. working visitors, to jsou ti křesťané, kteří nastoupí do misijní služby krátkodobě - někdy během své dovolené, jiní si vezmou neplacené volno. Vždy se jedná o jeden až tři měsíce dlouhé pobyty. Křesťané, kteří jsou již v penzi, mohou své služby prodloužit na delší nebo neurčitou dobu. MUDr. Ulrich Sasse nám připomněl, že smrt stojí vždy při nás a cestuje s námi, ať se nacházíme kdekoliv. Sám měl nehodu, když projížděl v šeru rakouského tunelu na kole. Upadl i s kolem do jízdního pruhu a jen o chlup unikl jisté smrti - mohl být přejet projíždějícími vozidly. Budiž i nám tato zkušenost výzvou k vděčnosti za obrovskou Boží milost - už jen za to, že každý den bezpečně přejdeme přes ulici.

Jako druhá nás seznámila se svou prací holandská pobočka. Již v minulém pořadu jsme zdůrazňovali potřebu spolupráce, které se na západě říká networking. Silná stránka současné misijní práce v Holandsku spočívá právě ve spolupráci na projektech různých křesťanských organizací. Holanďané nám ukázali, jak taková spolupráce vypadá v praxi. Z iniciativy HCJB byla přeložena a vydána příručka "Jak studovat Bibli" v šesti různých jazycích. Ve spolupráci HCJB a TWR byla předána finanční částka makedonským křesťanům na zakoupení počítače a vybavení pro přípravu rozhlasových pořadů v Makedonii. Většina práce misijních projektů z Holandska se věnuje především zdravotní péči a sociální pomoci v nejrůznějších místech světa. Holandsko má 16,5 milionů lidí, z toho je půl milionu muslimského vyznání a 60% obyvatel nenavštěvuje žádnou církev. V zemi je 32 politických stran a křesťané jsou spíše výjimkou. Misijní organizace a křesťané mají na rozdíl od politických stran jeden cíl - hlásat evangelium. Velmi zajímavé zkušenosti s námi sdíleli pracovníci z Francie a Španělska. Působení v obou zemích je pro křesťany značně problematické. Ve Francii bychom mohli křesťany hledat lupou, a tak následný kontakt s posluchači po vysílání křesťanských pořadů z Ekvádoru je asi stejně slyšitelný jako hlas volající na poušti.

Ve Španělsku jsou aktivity HCJB zastoupeny především německými misionáři. Wolfgang sám o sobě řekl, že si vždy přál, aby mohl pracovat v Německu a v němčině. Boží cesty však mířily do ciziny. Nejdříve do Ekvádoru a po několika letech se jejich domovem stalo Španělsko. Zákon o vysílání v cizích jazycích podléhá jiným pravidlům než místní vysílání. To umožňuje křesťanské vysílání ve Španělsku v němčině. Krásné počasí přitahuje k dlouhodobému pobytu obzvláště německé důchodce. O tom, že jich není málo, svědčí skutečnost, že na několika místech existují německé sbory a skupinky biblického studia. Penzisté mají více času poslouchat rádio a už samotná skutečnost, že jde o německé vysílání, otevírá srdce i těch, kteří by si sami křesťanské vysílání nenaladili. Vysílání v arabštině je směrováno do severní Afriky, do Egypta, Maroka, Alžíru, Tunisu a dalších míst. Nadějné jsou možnosti vysílání do Iráku a také věřící v Turecku požádali o asistenci. Satelitní vysílání otevírá další možnosti - v arabském světě má satelit kde kdo a na rozdíl od rozhlasového vysílání není třeba žádat o frekvence ani licence. Jak jsme se dozvěděli, rozhlasová práce ve Španělsku a blízkém okolí není snadná a může být i nebezpečná. Právě během konference jsme se dozvěděli, že byl zatčen v Maroku misionář Graham, jeden ze spolupracovníků, který po léta rozdával křesťanskou literaturu po pobřeží Španělska a severní Afriky ze své jachty. První dva dny byl ponechán bez jídla a vody - více nevíme. Jen prosíme o modlitby. Španělské autority se snaží zastavit křesťanské vysílání. Policie měla za úkol přestřihnout vysílací kabely, místo toho přestřihla kabely televizní. Byla z toho mezinárodní ostuda. V pravou chvíli se o tuto příhodu začal zajímat nevěřící nezávislý novinář. Před měsícem byl zatčen technik přímo na svém pracovišti. Existence křesťanského vysílání je předmětem usilovných modliteb všech, kdo jsou o problematice informováni. Výzva pro nás od misionářů pracujících v první linii ve Španělsku je následující: Všichni víme, že náš Bůh je suverénní a nic není mimo jeho kontrolu. Ano, my tomu rozumíme svým rozumem, ale teprve až Boží suverenitě porozumíme srdcem, poznáme, že je to skutečnost.

Po španělské prezentaci jsme mohli vyslechnout zprávy o práci v Makedonii, maličké zemi s mnoha problémy, jež jí působí především sousední země. Oba reprezentanti HCJB jsou lékaři, kteří se ve volném čase podílejí na přípravě rozhlasových pořadů. Jeden z nich je psychiatr - ti jeho pacienti, kteří mají zájem, se mohou seznámit s evangeliem prostřednictvím audiokazet. A poselství pro nás? Lidé potřebují slyšet Boží slovo více než cokoliv jiného.

Po Makedoncích jsme se mohli radovat z výsledků práce švédských reprezentantů HCJB. Silná stránka Švédů jsou technické služby. Jednotliví experti, věřící inženýři a technici, navštěvují nejrůznější místa, kde se rozvíjí rozhlasová práce. Právě oni jsou zodpovědni za technickou stránku realizace. Jejich zkušenosti s místními křesťany v řadě zemí jsou často velice dojemné - na jedné straně západní know-how a na druhé straně úžasná touha a ochota práce a spolupráce. Švédové patří mezi nejstarší spolupracovníky HCJB. K technickým službám patří výstavba nemocnice na okraji džungle a elektrárny pro vysílače v Ekvádoru a také řada krátkodobě i dlouhodobě působících pracovníků na mnoha místech misijního působení. Dnešní pořad jsem maličko přetáhla, ale jak vidíte, témat a inspirace pro misijní práci je bohatě.