1. Nový věk

Dnes začínáme s novým a dlouhým seriálem. Jmenuje se Nový věk, nebo-li New Age. Budeme jej probírat po mnoho týdnů, protože jsme jím zde v českých zemích zaplaveni.

Mnoho lidí si vůbec neuvědomuje, že naše domovina i s celým světem jsou cílem masivní invaze. Ne, tím nemyslím novou sovětskou agresi. Nemyslím na tankové divize. Invaze naší domoviny a ten nejurputnější boj není a nebude železný, nýbrž duchovní. Opravdu, nic není nového pod sluncem. Boj železem je pouze výslednicí, je to výsledek vítězství nebo porážky v duchovní oblasti. Už Pavel napsal Efezským tuto následující a znepokojující pravdu.

Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům, ale proti mocnostem, silám a všemu, co ovládá tento věk tmy, proti nadzemským duchům zla. (Ef 6:12)

A tak tomu bylo vždy a všude. Duchovní katastrofa a zotročení národů mocnostmi tmy, které vládnou tomuto celému lidskému věku, má vždy za následek katastrofu - duchovní a materiální mizérii. Vím, zdá se vám to moc "duchařské," ale Pavel v tomtéž listu Efezským zdůraznil, že i my, křesťané, jsme kdysi byli v otroctví mocností, dokud nás Bůh nevytáhl ze světské břečky.

I vy jste byli mrtvi pro své viny a hříchy, v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu. (Ef 2:2)

I u nás je většina těch, kteří vzdorují Bohu. To také ale znamená, že jsou tedy poslušni vládce nadzemských mocí. Ano, nejsme-li Boha, jsme pouze Satanovi. Vždy musíme někomu patřit, protože nejsme svébytní, nejsme autonomní.

Takže boj, který nás očekává, bude duchovní. Bude to boj o naše myšlenky, které usměrňují naše srdce. O naše myšlenky a tedy i srdce bojují dva bozi. Jeden s malým "b" je Satan a Bible jej nazývá bohem tohoto světa.

Bůh tohoto světa oslepil jejich nevěřící mysl (těm, kteří spějí k záhubě), aby jim nevzešlo světlo evangelia slávy Kristovy, slávy toho, který je obrazem Božím. (2 K4:4)

Tento bůh, který vládne tomuto světu, o naši přízeň nemusí obzvláště bojovat. Nemilujeme-li pravého Boha, potom jsme bohu tohoto světa automaticky nakloněni.

Pravý Bůh o naši přízeň však bojovat musí. Jeho duchovní a tělesný trpící boj na kříži za naše hříchy to plně dokázal. Pravý Bůh se raduje, když může lidi jako jste vy nebo já osvobodit z tyranie hříchu a z otroctví bezcitovosti. Kdo nejde s pravým Bohem, jde proti němu, protože náleží tomu zlému. Neutralita je přelud, a ve skutečnosti žádná duchovní neutralita nemůže existovat, protože nikdo nemůže být bez názoru. Vždyť i Klement Gottwald si vypůjčil biblický princip a správně tvrdil, že "Kdo nejde s námi, jde proti nám." I ten, kdo říká: "mně je to jedno," má názor, a vůbec mu nic na dně jeho duše jedno není.

Konečný výsledek tohoto duchovního boje je nasnadě. Bůh tohoto světa, Satan, má pouze tolik moci, kolik mu pravý Bůh povolí, kolik pravý Bůh uzná za vhodné. Satan, vládce tohoto věku tmy, dnes má neuvěřitelně velkou moc, aby sváděl národy, tedy i ten náš. Přesto skončí v hořícím jezeře a s ním všichni nevěřící, kde budou mučeni dnem i nocí na věky věků. A právě s naší postkomunistickou svobodou se mu otevřely dveře, aby nás zaplavil duchovním smetím, které na Západě uzrávalo po desetiletí.

Když používáme slovo evangelizace, obyčejně máme na mysli zvěstování biblické dobré noviny. Ale Satan má své evangelisty také. Jeho učení vypadá na povrchu jako naše dobrá novina, ale ve skutečnosti, pod přitažlivým a chytrým žargonem se skrývá důkladný svod a podvod.

Satan má svoji bojovou strategii dobře promyšlenou. Zná až moc dobře náš hnilobný duchovní stav. A věřte, využije jej. Satan má vášnivou touhu nakazit myšlení lidí za jediným účelem - aby je ovládl a udělal si z nich loutky, abychom mu jedli z ruky jako ochočení a vycvičení psíci. Takových samozvaných uchvatitelů moci už na světě bylo a bude moře. Naposledy to předvedli fašisté a komunisté. No a Satan, to je mistr fašista, i mistr komunista. Podobně jak fašisté ohloupili skoro všechny Němce, tak jak komunisté ohloupili poměrně velkou část našeho národa, stejně lstivě, ale na mnohem vyšší úrovni, ohlupuje Satan, bůh tohoto světa, mysl většiny lidí, tedy i mysl většiny Čechů. Fašisté a komunisté jsou mistři v prodeji idejí. Prodeji idejí se říká propaganda. Při prodeji vražedných idejí musíme vždy dodat hmatatelné požitky. Například, že bude dostatek guláše pro každého. Fašisté byli o něco výše. Ti slíbili německému národu panskost. Být pánem má přece jenom vyšší kvalitu než žít pro guláš. A tak Satan, ač mu jde jenom o monopolní ovládnutí lidstva, také musí skrýt svůj pravý smrtelný záměr, a musí zaobalit svůj jedovatý ideologický tovar do přitažlivého celofánu. Musí být jako rybář. Musí dát rybičce okamžité hmatatelné uspokojení - musí jí dát hned žížalu. Ale háček celého triku je právě skryt v žížale. Háček musí být neviditelně přivázán na průhledném vlasci, aby byla rybka úplně omámena důvěřivým vděkem. Otroci obyčejně zbožňují své otrokáře. Podívejme se tedy nejprve na Satanovu žížalu a vlasec. Podívejme se na Satanova vnadidla.

První Satanovo vnadidlo je liberalismus. Ten nám namlouvá, že člověk je ve své podstatě dobrý, i když má své slabé chvilky. Dobrého člověka nutně musí doprovázet dobrácký, řekl bych až strejcovský Pán Bůh. Ten se shovívavě na naše dobráctví svrchu kouká, mžourá očkama, popíjí vínečko, a tak to vlastně skončí pro každého dobře. Liberalismus je nám vlastní. Vždyť ti naši čerti a Káča, to je lidový liberalismus stavící biblickou pravdu úplně na hlavu.

Druhé Satanova vnadidlo je materialismus. Ten nám namlouvá víru, že hmota je svébytná, nestvořená, je tu jaksi taksi od vždy a je tedy nezapříčiněnou příčinou všeho, tedy i vás i mne. Tato víra dává mnoha lidem jisté zadostiučinění a potěšení, že vlastně nad námi žádná přísnost není, a že víra v pravého Boha je vlastní myslitelům mdlejšího rozumu.

Třetí vnadidlo je smilstvo. Moderní přístup k pohlavní aktivitě je, že totiž každý pohlavní styk je dobrý a prospěšný, pokud je provozován mezi zodpovědnými, vzájemně se respektujícími a milujícími partnery. Tato filozofie rozbila a rozbíjí rodinu po celém světě.

Čtvrté Satanovo vnadidlo, které k nám proniká v sedmimílových botách, je pornografie. Ta využívá děti a ponižuje ženy.

Další vnadidlo je prastaré. Alkohol, drogy a z nich vyplývající zoufalství.

Ale Satan, stejně jako všichni totalitní vládci, chce být za to, že nás lapil, navíc zbožňován. Vždyť chtěl, aby se mu klaněl i Kristus, tedy pravý Bůh. Proto Satan nemůže opomenout ani duchovní stránku svodů. Satan chce, aby byli lidé nábožní, aby prožívali prožitky, v kterých se prý střetli s pravým Bohem. Satan chce uspokojit lidskou touhu po náboženství. Proto musí postavit na místo pravého Boha nějakou náhražku, což je obyčejně on sám. Satan musí lidem nabídnout totéž co pravý Bůh, ovšem s tím rozdílem, že všeho dosáhneme mnohem rychleji bez překážek a snadněji. Jeho reklamní trik spočívá v tom, že dostaneme masitou žížalu,

aniž by po nás požadoval jakékoliv morální zásady jako Bůh,

aniž by po nás požadoval úzkoprsou víru pouze v jednoho pravého Boha jako Bůh,

aniž by nám odpíral rozkoše jako Bůh,

aniž bychom museli trpělivě čekat na Boží pomoc, tak jak slibuje Bůh,

aniž abychom museli činit pokání, to jest odvrátili se od světa a přimkli se v žebrácké pokoře k Bohu.

Vidíte, čert má mnoho trumfů. Jenom s ním nehrajme marijáš, abychom se za něj neprovdali.