2. Nový věk

Dnes již máme 2. pokračování seriálu Nový věk. Není to vlastně vůbec Nový věk, nýbrž starý věk. Přestože se Satanova metodologie od pádu Adama a Evy mění, podstata jeho svodu je stejná. Podívejme na začátek biblické knihy Genesis a zjistíme, že už krátce po stvoření člověka začala tato staro-novověká hrůza. V následujících dvou verších je zkoncentrován Nový věk:

Had ženu ujišťoval, nikoliv, nepropadnete smrti. Bůh však ví, že v den, kdy z něho pojíte, otevřou se vám oči a budete jako Bůh znát dobré i zlé. (Gn 3:4-5)

... budete jako Bůh

Tohle je Satanova první návnada, první omamující žížala. Být jako Bůh je v podstatě děsivá touha. Člověk je dostatečně inteligentní, aby si uvědomil, že nestvořil nebe, hvězdy, zemi, rostliny a živočichy. Proto tento průhledný nedostatek musel Satan upravit pro veřejnou konzumaci. Satan tedy přišel s náboženstvím, kterému říkáme pantheismus. Předpona "pan" znamená všezahrnující. Tedy, jsem bůh, ale kromě mne, celá příroda, kameny, hvězdy, vesmír, rostliny, zvířata a ostatní lidé, prostě vše je také bůh. Všechno je bůh a bůh je všechno. A tak pantheismus, který byl od pradávna indickou specialitou, dnes přechází do západního i našeho českého myšlení a konání.

Hmota je iluze, meditací můžeme být uvolněni z vlivu iluzorní hmoty a tím se sjednotit se vším, tedy s Bohem. V moderních západních časopisech se to slovy jako meditace, jóga, trans, jasnovidectví, zázračné bezdotekové hojení, jiná realita, hypnóza, programování spánku atd. jen hemží. Dnešní doba nám namlouvá, abychom se přesunuli od Bible k pravé duchovnosti. Nový věk interpretuje boha jako neosobní sílu, jakousi vibraci, s kterou se můžeme spojit jako zástrčka se zásuvkou, když budeme řádně duchovně připraveni a vycvičeni meditací. Tím se staneme vším a vše se stane námi. Jsme bůh. A tak jsme připraveni, podušeni přijmout naši božskost. Toto vymytí mozku je šílenství. Vždyť touha po bohorovnosti přivedla na Adama a Evu hrůzu, v které jsme zabředlí dodnes.

Had ženu ujišťoval: Nikoliv, nepropadnete smrti...

A tohle byl druhý Satanův padělek a výmysl. Satan chtěl anulovat následky neuposlechnutí. Smrt je nejobávanější nepřítel každého člověka. I ateisté se jí bojí, protože nežijí podle toho, čemu věří. Jestliže je smrt opravdový konec, není se čeho bát.

A zase, člověk je inteligentní natolik, aby věděl s jistotou, že zemře. Satan však přichází se starověkým řešením, kterému dnes říkáme Nový věk. Přišel tedy s reinkarnací, nebo-li s převtělováním. Dobře si vzpomínám, když jsem ještě nebyl křesťan, že se mi myšlenka převtělování velmi zamlouvala. Dávala přece takový smysl. Koloběh, evoluce, vývoj a podobně. Tak mě ten materialistický dialektismus ztupil. Ano, tělo zemře, ale panteismus učí, že hmota je stejně iluzorní. Má duše se tedy převtělí v jiné tělo, zvířecí nebo lidské. Jak je tato myšlenka pošetile krásná. Každý dostane tolik příležitostí, kolik potřebuje, než dospěje ke svému nirvánskému vrcholu. Cykličnost, koloběh, to je panečku přírodička. Nedivme se, že tomuto nesmyslu tolik lidí na Západě začalo věřit. I nás dialektický materialismus k přijetí těchto bludů připravil. Bůh, kterému se budeme zodpovídat, neexistuje, vždyť Bohem jsme my všichni a všechno, co se vyvíjí k lepšímu. Proto mohl Gandhí prohlásit, já jsem Budha, Žid i Ježíš... Proto se zdají být panteisté tolik tolerantní, vždyť Ježíš je také jeden z nich. Víra v převtělování odstraňuje strach ze smrti, ze zodpovědnosti a ve skutečnosti smrt je vítaná. I Hitler věřil, že prokazuje židům dobro, když jim předčasně ukončí život. Hitler byl plnokrevný novověkista - panteista.

... budete ... znát dobré i zlé

A tohleto třetí Satanovo chytráctví, které dnes charakterizuje Nový věk - znát dobré i zlé. Tohle není Nový věk, tohle platilo vždy. Člověk si je Bohem a skutečně si myslí, že může sám ustanovit zákony, co se smí a co se nesmí, co je dobré a co je zlé. Satan Adamovi a Evě řekl, že si budou moci rozhodnout, jak se jim zlíbí v otázkách morálky. Satanovo vnadidlo poznání dobrého i zlého dnes ústí do novověkého relativismu. Co netolerovali naši rodiče, my dnes už tolerujeme, protože neznáme absolutno, a především neznáme pravdu. Děláme si nároky a navíc ze srdce věříme, že víme, co je dobré a co je špatné. Přesně to nám slíbil Satan v ráji - budete znát dobré i zlé. Jsme relativisté, poznamenaní Novým věkem. Co dělám já, nemusí vyhovovat každému, ale pro mne je to to nejlepší. Proto dnešní západní svět přichází k názoru, že nic není ve své podstatě vyloženě dobré nebo špatné. V Asii jsme viděli mnohokrát dvě totožné sochy bubáků. Bylo nám vysvětleno, že jeden je dobro a druhý je zlo. Jak to poznáte? Vždyť jsou úplně stejní! Jeden je vlevo a druhý je vpravo, bylo nám řečeno. Tedy ne podstata, ale pozice určuje dobro a zlo. A stejné myšlení prorůstá jako rakovina západní i naše myšlení. Vše je současně dobré i špatné. Záleží jenom na tom, z jakého hlediska to posuzujeme. Kam tahle ideologie vede, nemusím ani rozvádět. Relativizmus, znalost dobra i zla, vede jen ke krutosti a zoufalství. Tolik východní historie známe všichni. Dnes se této stařence říká Nový věk. A protože dobro a zlo je prý "panna a orel" jedné mince, a vše je všechno a všechno je vše, tedy bůh, proto i bůh v sobě zahrnuje obojí, dobro i zlo. Tento princip je znázorněn na korejské vlajce. Kruh je rozdělen esovitou křivkou na dvě symetricky se prostupující totožné části. Jedna černá, druhá bílá. Černá s bílou tečkou a bílá s černou tečkou. Vše, dobro i zlo v jednom kruhu. Vše se prorůstá. Tento znak je velmi populární, nosí se i na módních tričkách.

Otevřou se vám oči. (Gn 3:3)

Tohle je čtvrtá Satanova lež. Nejprve Satan rozbil Evinu víru v Boží zákaz. Nyní, když byl Bůh - zdroj pravdy - uklizen, musel Satan najít pro člověka nějakou náhražku za Boha. A tu našel v lidské smyslnosti, uspokojení lidských smyslů. Upři se na to, co je lákavé na pohled, příjemné na poslech, uspokojující na omak, co krásně voní a dobře chutná.

Žena viděla, že je to strom s plody dobrými k jídlu, lákavý pro oči. (Gn 3:6)

jinými slovy, když ti to dělá dobře, dělej to. Tato filosofie je známá pod jménem esoterismus. Ten je zakořeněn přímo v srdci Nového věku. Nový věk tvrdí, že musíme přetransformovat svoje vědomí, což nás uvede na novou duchovní hladinu. Esoterismus historicky znamená privilegovanou znalost a osvětu pro několik málo vyvolených. Konečný cíl esoterismu však je úplné duchovní obrácení. Nový věk věří, že nemůže existovat jednotná teologie, protože teologie všech světových náboženství si protiřečí. Proto učení není v Novém věku důležitá. Kvůli náboženským nesrovnalostem jsem si kdysi přál, aby byla raději všechna náboženství zapomenuta. A novověkaři přicházejí s atraktivním řešením. Doktrína, učení, není prý vůbec důležitá. Co je důležité, je duchovní prožitek. Mnoho křesťanů také klade větší váhu na prožitky než na biblickou doktrínu. Jejich metodologie je novověká. Nový věk nám namlouvá, použij správnou techniku, abys vplul do konečné reality. Iracionalita je náš cíl, zahoď rozumové uvažování. Tato čtvrtá Satanova rajská lež vede k absurdnosti a zničení objektivní pravdy.

Je až neuvěřitelné, kolik materiálu nám přináší čtvrtý a pátý verš třetí kapitoly Genesis. Ty nám v kostce popisují celý Nový věk, který pohlcuje dnešní lidstvo. Zopakujme si nakonec, co nám tyto klíčové verše prorokují o Novém věku:

1. budete jako Bůh - to je panteismus

2. nikoliv, nepropadnete smrti - to je reinkarnace

3. budete znát dobré i zlé - to je relativismus

4. otevřou se vám oči - to je esoterismus

A tyhle čtyři body budeme v příštích pořadech rozebírat podrobněji.