1. Astrologie

Astroloige a horoskopy jsou součástí každodenního života mnoha lidí. Tak, jako jsme dříve byli denně informováni o tom, jak u nás pokračuje zemědělská sklizeň, dnes jsme informováni o tom, co hvězdy radí a co nás čeká a nemine. První horoskop se objevil v London Sunday Times v roce 1930. Od té doby se s horoskopy na každý den můžeme setkat ve většině novin a časopisů. Také se ptáte, co je to astrologie a jestli jsou horoskopy pravdivé? Jak nám mohou pomoci? Nechme se poučit samotnými astrology. Úvodem je třeba říci, že nemůžeme zaměňovat astronomii a astrologii. Astronomie je vědecká disciplína, na niž se astrologie odvolává. Existuje celá řada různých druhů astrologií a pro všechny platí tři základní předpoklady ve vztahu k nebeským tělesům. Astrologové vycházejí z předpokladu, že :

1. planety jsou bozi

2. planety jsou nebeská tělesa

3. planety jsou pouhé symboly

Astrologové prohlašují, že:

1. Astrologie studuje planety, které mají vliv na náš život.

2. Astrologie je věda o určitých skrytých celestiálních (nebeských) tajemstvích, která ovlivňují pozemský život.

3. Astrologie je věda o životních reakcích vůči planetárním vibracím. Tyto vibrace prý jsou něco obdobného jako je měsíční působení na mořský příliv a odliv.

4. Astrologie je interpretační systém, který hledá souvislosti mezi nebeskými tělesy a lidským chováním nebo rozhodováním.

Pro všechny společně, ale i za různých předpokladů prý platí, že planety ovlivňují život na zemi. Bertrand Russel prohlásil: "Jestliže dva pohledy na stejnou věc tvrdí, že jsou správné a pravdivé a přitom si vzájemně odporují, znamená to, že jen jeden nebo druhý názor může mít pravdu, ale nemohou platit současně." Totéž můžeme prohlásit i o astrologii.

Lawrence E. Jerome, inženýr a vědecký spisovatel, odhaduje, že na světě je asi jedna miliarda lidí, kteří určitým způsobem astrologii věří a řídí se podle horoskopů. Gallupův průzkum ukázal, že 55% náctiletých v Americe věří horoskopům a navíc, asi 10% evangelikálních věřících důvěřuje astrologii. Astrologové sami tvrdí, že neexistuje oblast lidské činnosti, kde není možné uplatnit astrologické poznatky. V západních zemích dnes najdete horoskopy pro vašeho psa, kočku, pro své prvorozené dítě, pro náctileté, pro homosexuály, rady pro nejlepší výběr partnera, pro pány i pro dámy. S pomocí horoskopu můžete vařit a dodržovat dietu a správnou životosprávu. Horoskop může ovlivňovat vaše zdraví, sexuální život, finanční rozhodnutí, investice; ano, existuje astrologie pro lékaře, letce, psychology a politiky. Bez pomoci horoskopu neudělají mnozí lidé ani krok.

Geoffrey Dean odhaduje, že v západním světe je stejný počet astrologů jako psychologů. Mezi vyznavače astrologie patří řada slavných osobností, od hvězd filmového plátna až po princeznu Dianu a bývalého presidenta Reagana. V Americe nabízejí některé střední a vysoké školy astrologii jako studijní zápočet. Celá řada významných korporací vyhledává rady uznávaných astrologů před tím, než udělají závažné finanční rozhodnutí. Dokonce CNN (americká televizní agentura zpráv) prohlásila, že nejméně 300 společností z FORTUNE 500 (finančně nejúspěšnějších společností) se řídí radami astrologů. Řada investorů používá rad svých osobních astrologů. Podle odhadů astrologie může mít v dolarech až miliardový obrat za své služby.

Co lidi tolik přitahuje, že vyhledávají tyto a podobné služby? Astrologové nabízejí lidem naději, že mohou vzít svoji budoucnost do vlastních rukou. Každý, kdo se na cestu astrologů vydá, svůj život skutečně ovlivní. Zůstává otázka, zda tento vliv bude mít pro člověka pozitivní nebo negativní přínos. V dalších stupních astrologického zasvěcování astrologové představují a nabízejí síly, které ovládají život a smrt, lásku, finanční úspěch, osobní zdraví, štěstí a v neposlední řadě i sex a vztah k opačnému pohlaví. Před nedávnem u nás vyšla kniha ASTROSEX, která chce čtenáře přesvědčit o své vědeckosti. Podle této učebnice hvězdného sexu ovlivňuje doba narození povahu, city, činy, vztahy, snášenlivost, ba i soulad v sexuálním životě každého jedince. Že se ve většině případů nejedná o nic víc, než o subjektivní víru, potvrzuje řada skutečností. Například francouzský statistik si dal do novin inzerát, že zhotoví na objednávku osobní horoskop. Odpovědělo mu 150 lidí. Všem zaslal stejný horoskop a žádal je, aby mu napsali, nakolik byl horoskop přesný; 94% dotázaných uvedlo, že se na ně zaslaný horoskop hodil dokonale. Nikdo z nich nevěděl, že jim nebyl zaslán osobní horoskop, ale kopie horoskopu masového vraha. (Okultismus, Hra s ohněm; Advent-Orion)

Jak je vidět, ačkoliv byli zákazníci téměř stoprocentně spokojeni, horoskop věrohodnost neprokázal. Podobně v roce 1975 192 předních vědců, z toho 19 nositelů Nobelovy ceny, veřejně prohlásilo, že astrologie je nesmysl. Můžeme se ptát, proč je astrologie tak populární? Kdybychom chtěli odpovědět jednou větou, asi bychom se shodli na tom, že každý z nás by rád znal svoji budoucnost a že se pomocí astrologie můžeme vyhnout skrytému nebezpečí. Lidé věří, že nám osobní horoskop může přinést úspěch, může nám ukázat směr a pomoci při důležitém rozhodování. V neposlední řadě lidé využívají služeb astrologů také k lepšímu osobnímu poznání.

Mnoho profesionálních astrologů považuje horoskopy v nejlepším případě za zjednodušené a většinou je hodnotí jako naprostý nesmysl. Většina vydavatelů novin a časopisů odmítá věrohodnost horoskopů také a jednoduše je považuje za pouhou zábavu čtenářů. Ale není to tak jednoznačné. Kam nás dovede víra ve znamení zvěrokruhu a hvězd na nebi, popisuje Bible:

Dolehne na tebe zlo a nebudeš je umět odčarovat, postihne tě neštěstí a zažehnat je nedokážeš. Dolehne na tebe náhlý zmar, ani si to nestačíš uvědomit. Postav se tu se svým zaklínáním, se spoustou svých kouzel, jimiž se od mládí zaměstnáváš! Snad budeš mít úspěch, snad naženeš strachu. Zmalátnělas přes svá velká rozhodnutí. Jen ať se postaví a zachrání tě ti, kdo pozorují nebesa, kdo zírají na hvězdy, kdo při novoluní uvádějí ve známost, co by tě mohlo potkat. Hle, jsou jako sláma, spálí je oheň. Ti nevysvobodí z moci plamene ani vlastní život. Nezbude ani žhavé uhlí pro ohřátí ani oheň, u něhož by bylo možno sedět. Tak dopadnou ti, jimiž se zaměstnáváš, s nimiž obchoduješ už od svého mládí. Každý z nich na svých cestách zbloudí, nespatří tě nikdo. (Izajáš 47:11-15)

A protože jsme téma astrologie a horoskopy zdaleka nevyčerpali, budeme se mu věnovat i příště. Nashledanou se těší K. S.