3. Mimozemšťané místo Boha

V minulém pořadu jsme si řekli, že Bůh stvořil dva různé světy - viditelný a neviditelný a umístil jej do třech různých míst. Svět pro nás neviditelný umístil do míst, kterým říkáme nebe nad zemí. Tam přebýval nejen Bůh, ale i jitřní hvězdy, synové Boží, i věrný obraz pravzoru - Světlonoš.

Andělé byli bytosti čisté mysli a svaté povahy a žili v nebi, kde nebyl hřích, zlo, ani smrt. Boží dokonalost je vyjádřena jako dokonalá jednota, pravda a dobro. Lucifer byl nejdokonalejší nebeská bytost. Ze sebeobdivu chtěl tuto Boží dokonalost a jednotu porušit. Chtěl zasednout nejen na trůn, ale ještě výše, nad trůn Boží. Sám sobě podepsal ortel zatracení prohlášením - s nejvyšším se budu měřit. Měřil se a prohrál. On a andělé, kteří jej následovali ve vzpouře proti Bohu, byli z nebe svrženi. Místo Satanova vyhnanství je popsáno mnoha slovy: hrob, jáma, smrt, propast, říše mrtvých, onen svět, podsvětí, záhrobí, nejhlubší oblast světa, oblast zla, bolesti, úzkosti, sevření, truchlivosti. Zbývá otázka, zda byl Satan Bohem stvořen od počátku takový, jak nám ho Bible představuje.

Nastal den, kdy přišli synové Boží, aby předstoupili před Hospodina; přišel mezi ně i satan. Hospodin se satana zeptal: "Odkud přicházíš?" Satan Hospodinu odpověděl: "Procházel jsem se po zemi křížem krážem." (Jb 1:6-7, 2:1)

Vidíme, že Satan může být v nebi a může se procházet po zemi, nejen před potopou, ale i po potopě. Jak "cestoval", nevíme, ale víme, že byl v Boží přítomnosti a Hospodinu odpovídal. Autor hříchu - Satan a jeho andělé, démoni, jsou vůdčí silou, která vyvolává války, nenávist, vraždy, vzpoury proti Bohu a Božím přikázáním. Zasévají nedorozumění a nenávist mezi pohlavími, mezi ženou a mužem, lidmi i národy. Jsou odhodláni šířit a násobit zkázu až do poslední chvíle. Pak přijde soud. Teprve na nové zemi bude člověk žít věčně s Bohem a nebeskými zástupy. Dnešní nebe a země bude přetvořena ohněm. Zda to bude vodíkovou reakcí, či jinou pálivostí ohně, není tak důležité. Důležité je, abychom i my žili na nové zemi a neskončili odděleni od Boha v ohnivém jezeře. Kdy to bude? Nevíme, ale víme, že:

Pán neotálí splnit svá zaslíbení, jak si to někteří vykládají, nýbrž má s námi trpělivost, protože si nepřeje, aby někdo zahynul, ale chce, aby všichni dospěli k pokání. Den Páně přijde jako přichází zloděj. Tehdy nebesa s rachotem zaniknou, vesmír se žárem roztaví a země se všemi lidskými činy bude postavena před soud. (2 Pt 3:9-10)

Luciferův pád spočíval v jednom slově - JÁ! Ve stejném slově spočívá hřích celého lidstva. Adam ani Satan nemohli mít pochybnosti o Boží existenci a moci. Oba byli na počátku dokonalí, Boha viděli a znali osobně, přesto zklamali. Písmo říká:

Byl jsi (Lucifere) věrným obrazem pravzoru, plný moudrosti a dokonale krásný. Byl jsi v Edenu, zahradě Boží, ozdoben všemi drahokamy: ... Tvé bubínky a flétny byly zhotoveny ze zlata; byly připraveny v den, kdy jsi byl stvořen.

Nejdokonalejší stvoření, plné moudrosti a krásy, ochránce, zářivý cherub se zhlédl sám v sobě. Za to byl z nebe svržen, ale na jeho vzhledu se okamžitě asi nic nezměnilo. Ještě v Edenu byl plný moudrosti a ozdoben drahokamy. Ke své dokonalosti nemohl nic přidat, jen zkazit, znesvětit a ztratit. Na svoji omluvu nemá vůbec nic. Bůh s lítostí o Satanovi říká:

Byl jsi zářivý cherub ochránce, k tomu jsem tě určil, pobýval jsi na svaté hoře Boží, ... byl jsi bezúhonný ode dne svého stvoření; dokud se v tobě nenašla podlost.

Vše, co bylo na Luciferovi dokonalé v nebi, se obrátilo ve špatnost a podlost na zemi. Satan oslovil Evu skrze hada. Mnozí lidé, kteří chtějí znevážit Bibli, se vysmívají možnosti komunikace hada s člověkem, ale sami se obracejí na duchy zemřelých a k duchům různých osobních rádců. Vážně a s obdivem přijímají vědecké pokusy, kdy člověk komunikuje s delfíny nebo primáty. Neuvědomují si, že démon může vstoupit nejen do zvířete, ale i do člověka. Dodnes je nejúspěšnější satanova zbraň lež. Had (posedlý Satanem) oslovil Evu a skrze ni oklamal i Adama. Žena neměla důvod, proč by se hada bála, vše kolem bylo dobré a dokonalé, ale Adam měl střežit. Kdyby plnil svůj úkol, okamžitě by mu bylo podezřelé, že had mluví. Satan promlouvá nenápadně i dnes. Vloudil se do poezie, umění, hudby, mezi politiky, intelektuály, do psychologie a lidského chápaní vlastního JÁ, ba co víc, vloudil se i do církve. Lidem věřícím v Boha namlouvá, že Bůh je láska a spása je připravena všem poctivě věřícím lidem, bez rozdílu, jaký mají vztah k osobě Pána Ježíše Krista. Musíme bezpečně vědět ne čemu věříme, ale KOMU věříme! Z Bible víme, že:

celý svět je pod mocí Zlého. Ale, také - Víme, že Syn Boží přišel a dal nám schopnost rozeznávat, abychom poznali, kdo je pravý Bůh. (1 J 5:19-20)

Satan je všude, kde není Pánem Kristus a obzvláště dobře se cítí ve společnosti docela slušných a vlídných lidí, kteří hledají dobro sami v sobě. Bůh říká Jsem, který Jsem, Satan raději našeptává - já nejsem. Schovává se a vyvíjí svoji destruktivní činnost skrze mnohé převleky a věrné služebníky, kteří často netuší, kdo je vládcem tohoto světa. Jedni slouží Satanovi nevědomě, protože zůstávají ve tmě, druzí vědomě, protože se od světla odvracejí. Většina z nás se někdy alespoň v duchu ptala, proč Bůh jednou a provždy Satana a zlo nezničil, když je tak všemohoucí? Kdyby Bůh Satana a jeho služebníky zničil, znamenalo by to, že se mu jeho stvořitelské dílo na první pokus nepovedlo. Bůh neničí navždy, co jednou stvořil. Protože je spravedlivý, v konci konců dopřeje dobrým dobro, zlým zlo o obojí od sebe trvale oddělí. Protože je Bůh moudrý, dobře ví, že i zlo lze použít k dobru, ale samo zlo se v přítomnosti dobra nikdy necítí dobře. Bůh vlastně zlým lidem prokazuje dobro a plně respektuje jejich svobodnou vůli, když je nenutí, aby žili v přítomnosti dobra proti své vůli a to ještě věčně. Proto Bůh nemůže odstranit zlo až do chvíle, kdy utvoří novou zemi. Dokud existuje tento svět, jak jej známe, dokud bude existovat tma, bude existovat i zlo. Až Bůh oddělí zlo s konečnou platností, nebude na nové zemi existovat ani tma. Boží záměr, úmysly a dokonalost Jeho plánu můžeme nejlépe pochopit právě na existenci protikladů. Bůh nenechal nic náhodě. Teprve soud bílého trůnu s konečnou platností oddělí síly zla.

Pro ty, kdo se dívají na Boha jako na diktátora a ničitele, dodávám jen to, že Bůh nenávidí hřích, ale miluje hříšníka, miluje i vás. Bůh nabízí svoji věčnou lásku každému. Člověk, který důvěřuje Bohu, se nemusí strachovat o život ani o věčnost. Vám, kteří ještě váháte, patří následující slova:

Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové! To všecko je z Boha, který nás smířil sám se sebou skrze Krista a pověřil nás, abychom sloužili tomuto smíření. Neboť v Kristu Bůh usmířil svět se sebou. Nepočítá lidem jejich provinění a nám uložil zvěstovat toto smíření. Jsme tedy posly Kristovými, Bůh vám domlouvá našimi ústy; na místě Kristově vás prosíme: dejte se smířit s Bohem! (2. list Korintským 5:17-20)

Pokud máte zájem o tento text, napište nám a obdržíte jej obratem.