6. Mimozemšťané místo Boha

V minulém pořadu jsem citovala zajímavou zprávičku evropských archeologů o důkazech soužití kromaňonců a neandrtálců. Řekli jsme si, že odborníci zdůrazňují, že neandrtálci nebyli velká tupá zvířata z jeskyní, jak jsou všeobecně popisováni, ale citlivá a inteligentní stvoření, pouze svalnatější než moderní člověk. Vraťme se do ještě hlubší historie lidstva, než o které hovoří archeologové, do světa před potopou a začněme od Adama. V této chvíli nás zajímá více biblický Adam než biologický prototyp člověka. Adam byl svou inteligencí homo intelectus a technicus. Neměl žádné předky, protože byl od Boha, jak čteme v (Lukáš 3:38). Jeho inteligence převyšovala genialitu největších učenců. Sám pojmenoval všechna zvířata, nebeské ptactvo i polní zvěř. Jak mohl znát to, nač dodnes nestačí přírodovědecké katedry ani celoživotní studium s řadou doktorátů a vědeckých titulů? Kde vzal takové znalosti, kdo jej vyučil? Proč Bůh v Genesis, když popisuje tajemství a div stvoření, znovu a znovu, opakuje, že stvořil rozmanité druhy rostlin, netvorů, živočichů, létavců, hmyzu, zeměplazů atd.? Není možné, že Adam získal veškerou znalost přímo od Boha, zatímco dnešní člověk se musí učit a ve svém bádání pouze sleduje Stvořitelovy stopy? Čtvrtá kapitola Genesis říká, že Adamovi potomci obráběli měď a železo a že Túbal-kain byl mistrem všech řemeslníků. V indickém Dillí je sedm metrů vysoký nerezavějící sloup, prý ze čtvrtého století. Nikdo neví, kdo a jak tento sloup vyrobil. Řada vědců si láme hlavu, jak vyrobit čisté železo, ale ještě nikdo se neodvážil navrhnout, že může jít o předpotopní nález. Lidem po potopě trvalo jistě dlouho, než začali znovu vyrábět a obrábět železo a měď. Samotné používání technologie ještě nikoho nenaučilo, jak ji vyrobit. Nedejte se odradit těmi, kteří nám namlouvají, že Bible nemá s vědou nic společného. Sami můžete zažít největší dobrodružství, budete-li objevovat Boží dokonalost a lásku k člověku, kterou poznáváme ze stránek Bible. Abychom lépe pochopili budoucnost lidstva, musíme hledat jeho skutečný počátek a porozumět stavu lidstva následkem hříchu. Každý kmen, národ i jednotlivec má určitou představu o tom, jak vznikl svět a život. Zjednodušeně můžeme říci, že každý jednotlivec má do duše vrytu touhu po nesmrtelnosti. Mnozí věří, že smrt je vstupní branou do jiné existence. Antropologové s úžasem zjišťují, že většina lidstva si zachovala vědomí o prvotním ráji i o velké potopě. Existoval skutečně prvotní ráj?

Z Bible víme, že prvotní ráj byl jednou a provždy uzavřen. Původní svět byl zničen celosvětovou potopou. Od pradávna čeká lidstvo svého mesiáše, svého vůdce, politika, který jim ukáže lepší cestu, aby společnými silami vybudovali ráj na zemi. Komu věřit, kde hledat odpověď? Proč nezkusit hledání v Bibli, vždyť ve všech náboženstvích světa najdeme prvky, které z Bible vycházejí a jsou společné. Někde tedy pravý počátek musí být, ale kde začít? Na začátku Bible v knize Genesis, na konci ve Zjevení nebo snad uprostřed?

Většina civilizací, kultur, kmenů a jednotlivců věří, že existují jiné světy a další obydlené sluneční soustavy a galaxie. Vychází spousta knih a někteří lidé, mezi nimi i věřící, přicházejí dokonce s čísly. Takové názory se staly módou dnešních dnů. Jedni tvrdí, že existuje 240 miliard obydlených slunečních soustav naší galaxie a že obyvatelstvo naší planety je nejmladší v celém vesmíru. Astrální cestovatelé nám z vlastní zkušenosti potvrdí existenci jiných světů.

Tom Wolfe, známý americký chronolog americké kultury, prohlásil: UFO-logie se stala pro mnohé součástí náboženského systému. Jedná se o náboženství, které se příliš neliší od náboženských směrů posledních dvou tisíciletí. Většina z nich, ať už uspěla nebo zanikla, byla založena na stejné myšlence - že existuje mimo nás další a jiné uspořádání světa, které zbytek lidské masy nevidí.

Bible sama existenci jiných světů vůbec nepopírá:

Ten, který sestoupil, je tedy tentýž, který také vystoupil nade všechna nebesa, aby naplnil všechno, co jest. (Efezským. 4:10)

Zemi jsem učinil já a člověka na ní jsem stvořil. Já jsem vlastníma rukama roztáhl nebesa a veškerému jejich zástupu jsem vydal příkazy. (Izajáš 45:12)

Každé slovo, každé písmenko, každá čárka v Bibli má svůj význam. Boží všudypřítomnost, moc a vševědoucnost je mimo lidské vysvětlení, ale není mimo chápání biblických souvislostí.

Vím o člověku v Kristu, který byl před čtrnácti lety přenesen do třetího nebe; zda v těle či mimo tělo, nevím - Bůh to ví. A vím o tomto člověku, který byl přenesen do ráje - zda v těle či mimo tělo, nevím, Bůh to ví - a uslyšel nevypravitelná slova, jež není dovoleno člověku vyslovit. (2. Korintským 12:2-4)

Kdo z nás si dovede představit třetí nebe nebo nehmotnou podstatu Boha a lidské duše? Písmo hovoří o tom, že existuje podsvětí a nekonečné utrpení. Mnozí říkají, není snad na zemi dost trápení, k čemu ještě peklo? Proto nám přichází na pomoc Boží Písmo a duchovní obzor, který poznají jen ti, kdo touží najít pravdu a přijmou Boží poselství. Člověk, který je duchovně mrtvý - nevěřící, je vybaven k chápání biblických skutečností podobně jako člověk, který je slepý a hluchý. Jak může popsat, co je kolem něho, když může "vidět" pouze to, na co si sám sáhne? Abychom se mohli orientovat ve hmotném světě, máme fyzické smysly; skrze Ducha svatého získáváme duchovní smysly a jen tak můžeme přijímat Boží pravdy, prožívat duchovní život a komunikovat s Bohem.

Bůh je Duch a ti, kdo ho uctívají, mají tak činiti v Duchu a v pravdě. (Jan 4:24)

Co říká Bible o "mimozemšťanech"?

Než budeme zkoumat bytosti, které mají nehmotné tělo, podívejme se na Ježíše, o němž víme, že měl fyzické tělo, které podléhalo pozemským zákonům. Po Jeho smrti a zmrtvýchvstání dostává Ježíš nové tělo, které bylo viditelné a hmotné. Přesto to bylo tělo, které se mohlo objevovat, mizet a prostupovalo skrze zavřené dveře.

Osmého dne potom byli učedníci opět uvnitř a Tomáš s nimi. Ač byly dveře zavřeny, Ježíš přišel, postavil se a řekl: "Pokoj vám." Potom řekl Tomášovi: "Polož svůj prst sem, pohleď na mé ruce a vlož svou ruku do rány v mém boku. Nepochybuj a věř!" (Jan 20:19-27)

Podívejte se na mé ruce a nohy: vždyť jsem to já. Dotkněte se mne a přesvědčte se: duch přece nemá maso a kosti, jako to vidíte na mně." (Lukáš 24:39)

I my budeme mít jednoho dne nové tělo, které se bude vymykat všem známým fyzikálním zákonům; bude nepomíjitelné a nesmrtelné. O vzkříšeném těle hovoří celá 15. kapitola Korintským:

Hle, odhalím vám tajemství: Ne všichni zemřeme, ale všichni budeme proměněni, naráz, v okamžiku, až se naposled ozve polnice. Až zazní, mrtví budou vzkříšeni k nepomíjitelnosti a my živí proměněni. Pomíjitelné tělo musí totiž obléci nepomíjitelnost a smrtelné nesmrtelnost. ... A tak, moji milovaní bratří, buďte pevní, nedejte se zviklat, buďte stále horlivější v díle Páně; vždyť víte, že vaše práce není v Pánu marná. (1. Korintským 15: 51-53, 58)