7. Mimozemšťané místo Boha

Existuje řada kultur, které věří v množství bohů, jiných světů, démonů a nadpřirozených sil. Každá z nich má zachovány alespoň zlomky toho, o čem hovoří Bible. Přesto většina lidí dnes ke své škodě považuje biblické svědectví za mytologii. Biblická kniha Daniel nepatří mezi často citované a známé pasáže Písma. Prorok Daniel popisuje celou řadu vidění, s kterými si nedovedli poradit čtenáři v minulosti a církev se jim vyhýbá i dnes. Přesto, dnešní čtenář si dovede leccos představit a je mnohem blíže k chápání toho, o čem Daniel hovoří:

... Pozvedl jsem oči a spatřil jsem, hle, jakýsi muž oblečený ve lněném oděvu. Na bedrech měl pás z třpytivého zlata z Úfazu. Tělo měl jako chryzolit, tvář jako blesk, oči jako hořící pochodně, paže a nohy jako lesknoucí se bronz a zvuk jeho slov jako hrozný hluk. Já Daniel jsem to vidění viděl sám. Muži, kteří byli se mnou, žádné vidění neviděli, ale padlo na ně veliké zděšení a uprchli do úkrytu. Zůstal jsem sám a viděl jsem to veliké vidění, ale nezůstala ve mně síla. (Daniel 10:5-9)

Je zajímavé, že něco podobného, co říkal Daniel, tvrdí řada lidí, kteří mají opakované kontakty s mimozemšťany a přijímají jejich poselství. Daniel viděl a popsal něco, co druzí neviděli, přesto na ně padlo zděšení, ale z čeho? Koho Daniel viděl; šlo o vidění nehmotné podstaty? Jestliže Daniel popisuje jen mytologické představy, proč byli zděšeni svědkové? Co popisují dnešní lidé? Jsou to snad větší mluvkové, než byl Daniel? Nedovedou slovy vyjádřit to, co viděli? Jak se máme dívat na Danielovo proroctví? Máme považovat Danielovo vidění za biblickou fantasmagorii, nebo šlo o věrohodné vidění budoucích událostí? Nepodceňujme současná svědectví ani svědectví předků. Je škoda, že samotní znalci a komentátoři Písma berou často svědectví Písma na lehkou váhu. Úvodní komentář Bible ke knize Daniel, český ekumenický překlad, 1992, říká:

Kniha Daniel patří do tzv. apokalyptické literatury, která se snaží tajuplnými, sytě barevnými až výstředními obrazy a symboly, k nimž používá starých mytologických představ, vysvětlit problémy současnosti a odhalit tajemství budoucnosti.

Obdobně zajímavé pasáže Bible najdeme v knize proroka Ezechiele. I jeho považovali mnozí za duševně vyšinutého člověka. Pro úplnost si přečtěte celou první kapitolu, já budu citovat jen několik vět.

... otevřela se nebesa a měl jsem různá vidění od Boha. ...Viděl jsem, jak se přihnal bouřlivý vítr od severu, veliké mračno a šlehající oheň; okolo něho byla zář a uprostřed ohně jakýsi třpyt oslnivého vzácného kovu. Uprostřed něho bylo cosi podobného čtyřem bytostem, které se vzhledem podobaly člověku. ... Nad hlavami bytostí bylo cosi podobného klenbě jako třpyt oslňujícího křišťálu rozpjatého nahoře nad jejich hlavami. ... Zvuk se šířil svrchu nad klenbou, kterou měly nad hlavou; když stály, svěsily křídla. A nahoře nad klenbou, kterou měly nad hlavou, bylo cosi, co vypadalo jako safírový kámen podoby trůnu, a na té podobě trůnu, nahoře na něm, bylo cosi, co vypadalo jako člověk. I viděl jsem, jako by se třpytil oslnivý vzácný kov; vypadalo to jako oheň uvnitř i okolo; ... Když jsem to spatřil, padl jsem na tvář a slyšel jsem hlas mluvícího. (Ezechiel 1)

Daniel, Ezechiel a další proroci popisovali něco zcela mimořádného. Dobře víme, že satan a démoni se snaží napodobovat pravého Boha. Nemůže snad být to, co popisují desetitisíce lidí, napodobenina právě toho, co popisuje Daniel a Ezechiel? To, čím jsou fascinovaní dnešní lidé, může odhalovat démonický svět nadpozemských mocností v povětří, o nichž Bible hovoří jistě ne nadarmo. Přemýšlejte sami. Jsou všechny zprávy o mimozemských civilizacích a kontaktů s nimi předzvěstí událostí posledních dnů nebo o jejich naplnění? Jaký je význam těchto úkazů?

Ten, kdo chce pochopit budoucnost a co o ní Písmo říká, má jedinečnou příležitost. Kniha Zjevení popisuje události, které se již staly, které jsou naší současností a ty nejdůležitější, které se teprve stanou.

A strhla se bitva na nebi: Michael a jeho andělé se utkali s drakem. (Zjevení 12:7)

Pozemní bitvu pěšáků, tanků, lodí, letadel si umíme představit; ale nebeskou bitvu? Nejsme právě na tuto chvíli připravováni prostřednictvím všech zpráv o UFO? Zkoumejme Písmo, aby to, čemu věříme a co prožijeme, vždy harmonizovalo s Písmem. Nespoléhejte jen na své smysly, city a prožitky. Poznáte, že Boží Písmo není snůška pověr, vizionářských románů, dramatických novel a báchorek. Bůh sám sebe nikdy nepopírá. V Bibli nejde o tajuplné, sytě barvité až výstřední obrazy a symboly; jediná Bible nám podává ucelený pohled na minulost, přítomnost a budoucnost.

Můžeme se ptát, zda stojíme podle UFO-logů na prahu nového tisíciletí, nebo podle Bible na konci dnů, před příchodem sedmiletého soužení a druhým příchodem Pána Ježíše Krista? Nový zákon odkazuje na tuto budoucí událost více než 300-krát. Učení Nového věku připravuje lidstvo na setkání s mimozemšťany, kteří mají zprostředkovat kontakt s jinými světy. Kdybychom nebyli rozptylováni zprávami o setkáních s UFO a existencí mimozemských civilizací, možná bychom více přemýšleli o Bohu a výpovědi Bible v souvislosti k nadcházejícím dnům. Jedním si můžeme být jisti. Nevysvětlitelných úkazů, nových záhad a nových vysvětlení a lidského běsnění bude jenom přibývat. Zlo a hřích se neskrývá, naopak vystupuje okázale všude kolem nás; televizní obrazovky celého světa přinášejí reportáže a důkazy do našich srdcí a myslí.

Jak odpoví církev dnešnímu světu? Podřimující církev nepovažuje za důležité systematicky studovat Boží Slovo; raději naplňuje smysl duchovního života dobročinností a sociální službou. Jen hrstka věřících očekává druhý příchod Pána Ježíše Krista. Ti světsky moudří a svatě rozumnější o nich prohlašují, že jsou to fanatici a fundamentalisté. Protože církev neodpovídá na vážné otázky hledajících, sama podlehla evolučnímu učení, aniž by důkladněji přemýšlela o důsledcích, vydává hledající napospas těm, kteří jim nabídnou líbivější náhražku jiného duchovna. Pokud není kniha Genesis základem víry křesťanů, pak ani kniha Zjevení nemá praktický význam a věřícím zůstává pouze mystika.

Populární americký autor M. Scott Peck, zastánce Nového věku, o sobě prohlašuje, že je křesťan evangelického zaměření, a proto není divu, že i mezi věřícími nachází zastánce svých názorů:

Když přemýšlím o obrovských změnách nutných k vytvoření globálního míru, může se zdát, že pouze druhý příchod Krista může tento úkol zvládnout. Já však nehovořím o skutečném druhém příchodu v těle. Osobně jsem hluboce pesimistický v názoru na církve, které očekávají druhý příchod a pasivně čekají Mesiáše, který přijde v těle. Místo toho přemýšlím o vzkříšení Kristova Ducha, který se objeví v církvi, jestliže jej křesťané vážně přijmou.

Autor nevystupuje protikřesťansky, ale naopak jako pravý křesťan. Neodmítá Bibli, pouze doplňuje a napravuje mylnou interpretaci a omyly minulosti. V posledních letech roste počet církví a věřících, kteří radikálně změnili vlastní vědomí Boží přítomnosti. Tito věřící jsou ovlivněni učením Nového věku, které vychází ze starodávných nauk východních náboženských směrů, ale o tom příště.