1. Setkal jsem se s...

Setkal jsem se s - tedy s někým. Jak jinak už ani nemůže být, budeme věnovat tyto pořady setkání s lidmi různých názorů, filosofií a náboženských směrů, s kterými jsme se setkali osobně nebo prostřednictvím korespondence se čtenáři časopisu Zápas o duši. Dříve, než vám představíme prvního "hosta" - to bude v příštím pořadu, podívejme se na současnost, která je pro dnešní dny příznačná.

Před nedávnem se u nás objevily stovky novodobých "proroků" a "léčitelů", kteří lákají a přitahují žádostivé lidičky neuvěřitelnými sliby. Mnozí těží v podstatě jen z mnohdy předstíraného nadpřirozena. To, co pro nás bývalo těžko dostupné, dnes můžeme získat bez okolků. Ti, co předběhli dobu, nabízejí nesčetné množství pomůcek a osvědčených metod k získání a používání "nadpřirozených sil". Lidé si s důvěrou kupují a vkládají naději v moc kamenů, měděných náramků, "magických přípravků" zhotovených ze "zaručeně pravých a oživujících elixírů". Oblíbené jsou různé vegetariánské a makrobiotické kuchařky atd. Nepřeberné množství publikací od knih o černé magii až po příručky k "samodiagnozám" našlo své uživatele. Inzerce v odborných časopisech propagujících Nový věk se hemží nabídkami na semináře, na kursy probouzení skrytých sil podvědomí a nevědomí. Dravé, bezohledné a ziskuchtivé esoterické šarlatánství se stalo jedním z nejvýhodnějších obchodních artiklů. Jistý novinář výstižně poznamenal, že tento kvetoucí obchod vytlouká svůj kapitál z duchovního "prázdna".

Obrazová, zvuková i tištěná masmédia jsou zaplavována psychotroniky a v neposlední řadě velmi populárními hvězdopravci rozšiřujícími doušky dobré pohody svými horoskopy. Díky filmu, televizi, telekomunikacím, satelitům a všudypřítomné touze po zisku, dnešním vůdcům a autorům nestačí jen místní dosah. Mají možnost promlouvat prostřednictvím technologie k milionům lidí. Od raných šedesátých let ovládla západní knižní trh exploze literatury s tématy astrologie, telepatie, okultismu, mimosmyslového vnímání, východních náboženství, léčitelství a parapsychologie. Přijímáme domácí, evropské i exotické směry. Novodobé pohanství vzkvétá.

Vynořily se stovky "zasvěcenců" a "pravých gurů", kteří radí nejen tápajícím, ale i vůdčím osobnostem našich i světových organizací, které ovlivňují a ovládají mezinárodně život svých občanů. Vznikají desítky "tajných společností" střežících velkolepá tajemství. Světem cestují obchodníci s náboženským cítěním, kteří na cirkusáckých hromadných shromážděních vyvolávají prostřednictvím manipulací s lidskou psychikou a duchovní bídou masové projevy hysterie, nikoli nepodobné projevům, které známe z pohanských zemí. Podobné projevy třeštění provádějí domorodci při tradičních obřadech za doprovodu bubnů, tanců, drog a někdy i krvavých obětí. Démonickou moc, kterou domorodci znají a užívají po staletí, zasáhla duchovně mrtvý kontinent - naši Evropu a ta se stala rájem sekt, které ji překotně rebarbarizují.

Nezapomínejme také na bohatou okultní minulost Evropy, která po první světové válce přímo vykvetla. Praha bývávala za Rudolfa II. střediskem alchymistů a okultních mistrů. To, že jsme u nás delší dobu popírali vše duchovní, ještě neznamená, že neviditelný svět kvůli nám přestal existovat. Evropa, ač stále rozdrobenější, má tendenci k postupnému sjednocení. Puzena neviditelnou mocí chce vytvořit novou říšskou Evropu, spojenou Evropu. Čeká jen na vhodného sjednotitele, vůdce třetího tisíciletí. Souběžnost mezi dnešními sektami, fašismem a rostoucím neofašismem jakékoliv národnosti je očividná. Stojí za nimi totiž stejná moc a síla.

Okultní pozadí nepřiznávají pouze světské osobnosti, ale i samotní zakladatelé různých církví a nových náboženských směrů. Na božský původ člověka, lidskou skoro bohorovnost se odvolává řada nových církví a mnozí jejich zakladatelé se pasují na Ježíše Krista nebo mesiáše, zachránce společnosti.

Řada spisovatelů a hudebníků má zvláštní zkušenosti, obvykle mimo své tělo, které je inspirují, a potom jde umění prý již samo. Jeden z nejčtenějších a nejproduktivnějších autorů bestsellerů v Brazílii je Chico Xavier, který patří mezi nejslavnější média. Tvrdí, že skutečnými autory jeho knih jsou mrtví básníci a spisovatelé, kteří mu text diktují. Ke všemu ho inspirují duchové. Napsal téměř 400 knih různých žánrů, od poezie, přes historické romány až po vědecká a lékařská pojednání. Pomocí automatického psaní, jasnovidectví a mimosmyslového vnímání nebo pod vlivem telepatie vytváří řada autorů "své" dílo. Sami přiznávají, že pouze zapisují to, co jim někdo jiný "diktuje". Setkali jsme se s malířem, který má pravidelné schůzky s UFOny. Jeho malby podle toho vypadaly - jako z pekla!

Vznikající nová náboženská společenství, sekty, novodobí proroci přinášejí důležitá poselství jednotlivcům, národům i celému lidstvu. Náboženské sekty a kulty mohou být obzvlášť nebezpečně vlivné. Mormonismus a scientologie bývaly považovány za učení lunatiků, ale dnes se těší všeobecnému mezinárodnímu uznání. Jejich moc sahá až do nejvyšších mezinárodních politických a ekonomických kruhů. Touha po bohatství, slávě a moci žene novodobé proroky za stejným cílem. Některé pomele mlýn, který sami vystavěli. Množí se případy hromadných vražd i sebevražd. Takové události popudí veřejné mínění proti jakékoliv náboženské společnosti.

Většina lidí si myslí, že má dostatek přirozené inteligence, aby nenaletěla na pověry a metody ovládání člověka, které vedou k závislosti na vůdci. Jsou přesvědčeni, že snadno prohlédnou metody vymývání mozků. Při tom si většinou ani neuvědomují, že Bůh prostřednictvím svého Syna, Ježíše Krista, vykoupil člověka od věčné záhuby, zatímco Satan zápasí od počátku světa o lidskou mysl, aby mohl dostat člověka na svou stranu. Na rozdíl od Satana Bůh nepoužívá triky a nečestné metody. Lidská snaha po duchovní obrodě člověka byla nahrazena propagací nejprimitivnějších forem zprofanovaného okultismu. Hovoříme o masovém vstupu do svatyní okultismu pod rouškou parapsychologie, meditace, biotroniky, hypnózy i UFO-nů. Okultismus, čarodějnictví, sexuální orgie, seance, posedlost démony, horoskopy, virgule, věštění ovládlo statisíce lidí. Falešné učení nových náboženských směrů však přitahuje miliony. Satan pomaličku, ale jistě vytlačuje z vědomí lidí Boží pravdu. Duchovní dobrodruzi předkládají duchovně naivním davům klam. Ti je za to obdivují a bezmezně slouží lhářům. Jejich oběti zůstávají naprosto bezmocné, protože většinou Bibli neznají a mnoho těch, kteří se vydávají za znalce Písma, ji neberou vážně, prostě Bibli nevěří.

Smyslem těchto pořadů je, abychom vás, posluchače, seznámili s jednotlivými směry, názory, debatami, námitkami a způsoby, jak se vyvarovat chyb, abychom sami novověkým svodům nepodlehli, abychom mohli chránit své děti a blízké před falešným učením. V žádném případě nikoho neodsuzujeme ani nezatracujeme, nemlčíme, protože vás milujeme! Je důležité, abychom byli připraveni, tak jak čteme v 6. kapitole, 11. verši listu Efezským:

Oblecte plnou Boží zbroj, abyste mohli odolat ďáblovým svodům. (6:11)

Ten, kdo je snadno zranitelný, se může dostat do podobné situace jako lovec, který zacílil a chystal se vystřelit na medvěda. Medvěd promluvil měkkým a vlídným lidským hlasem:

"Nebude lepší se domluvit, než střílet? Proč bychom si nemohli v klidu popovídat? Řekni mi, lovče, co vlastně chceš?" Lovec sklonil pušku a řekl: "Chci tvůj kožich." "To je dobře" řekl medvěd, "myslím si, že si o tom můžeme promluvit. Já chci mít jen plný žaludek, možná, že se domluvíme." A tak si sedli, aby si promluvili. Za chvíli odcházel medvěd sám. Jednání bylo úspěšné. Medvěd měl plný žaludek a lovec měl "oblečený" jeho kožich.

Tato bajka nám názorně ukazuje, jak dopadne člověk, který nezná Písmo a jedná se svým nepřítelem jako s někým sobě rovným. A proto si pamatujme, že list Efezským nevaruje nadarmo ve 12. až 16. verši:

Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům, ale proti mocnostem, silám a všemu, co ovládá tento věk tmy, proti nadzemským duchům zla. Proto vezměte na sebe plnou Boží zbroj, abyste se mohli v den zlý postavit na odpor, všechno překonat a obstát. Stůjte tedy 'opásáni kolem beder pravdou, obrněni pancířem spravedlnosti, obuti k pohotové službě evangeliu pokoje' a vždycky se štítem víry, jímž byste uhasili všechny ohnivé střely toho Zlého.