4. Setkal jsem se s... Mormoni

V minulém roce jsem byl požádán Studenty pro Krista o dvě přednášky na téma Mormoni. Na přednášce jsem hovořil o osobních zkušenostech s řadou Mormonů. Protože jsme žili 17 let v Americe, především na Západě, s Mormony jsme se setkali již během prvních týdnů života v nové zemi. Byli to vždy lidé přátelští, pracovití, spolehliví, čestní a nikdy nás nezklamali. Jeden z nich byl dokonce mým šéfem a vždy mi říkal: Pavle, ty bys byl dobrý Mormon. Z těchto zkušeností a ryze přátelského vztahu, ze vztahu šéfa a podřízeného i ze strany křesťana mohu mnohé srovnávat.

Vždy jsem si myslel, že mormonství je typicky americká záležitost, která v Evropě nemůže nikdy uspět, ale mýlil jsem se. V únoru 1990 se u nás zaregistrovali Mormoni pod jménem "Církev Ježíše Krista svatých posledních dnů." Od té doby se objevují na ulicích našich měst ve dvojicích nejslušněji vypadajících mládenců, jaké jste kdy viděli. Ostříhaní, učesaní, oholení, vymydlení, s kravatou a v dokonale padnoucím obleku. Gentlemanské chování a šarm z nich jen srší. Málokterá skupina lidí a jednotlivců reprezentuje svoji zemi lépe než reprezentují Mormoni Ameriku. Slušnost, vzdělanost, důraz na morálně zdravou rodinu a vzájemnou pomoc připomíná už materializovanou teorii socialismu. Ten z vás, kdo viděl v naší televizi dokumentární film o státu Utah, jistě s údivem sledoval, co vše v Utahu funguje jako naprostá samozřejmost jen díky úsilí věřících Mormonů. Skutečně, kdybychom se na Mormony dívali pouze z hlediska prospěšnosti státu a společnosti, mohli by být zbytku světa v mnohém příkladem. Mormoni udivují svým bohatství, které se odhaduje na 8 miliard dolarů s ročním obratem dvou miliard. Mormoni jsou jednou z nejrychleji rostoucích náboženských společností na světě a obětavost mormonských misionářů nemá obdoby. Každý mladý Mormon má dobrovolnou povinnost sloužit dva roky v cizích zemích. Jejich misionářskou službu financují rodiče, přátelé a příbuzní. Nemají lehkou službu. Z každého tisíce dveří, u kterých se zastaví, se jich jen devět otevře. Přesto 30.000 mormonských misionářů získává 200.000 konvertitů ročně. Mormoni se v Salt Lake City v Utahu učili česky dávno předtím, než u nás došlo k sametové revoluci. V nedávné minulosti pomohli mnohým našim uprchlíkům a mezi nimi našli řadu vděčných příznivců. U nás pracuje asi 200 misionářů a jejich výsledky jsou viditelné. Jen v Praze získali za krátkou dobu více než tisíc následovníků. Za Letnou, cestou na letiště může každý vidět čistotou svítící budovu jako ze škatulky, kde sídlí mormonské ústředí u nás.

Z původních šesti následovníků učení novodobého proroka Josefa Smithe Mormoni dnes mají skoro deset milionů následovníků. Mormoni jsou nejbohatší "církví světa" s nejmodernější tiskařskou, video a výpočetní technologií takové kvality, že i moderní průmyslové západní společnosti vedle nich blednou. Tato, víc než německá důkladnost, je jejich nejúčinnějším prostředkem. Mormoni pečují o dobré zdraví, nepožívají žádné škodliviny jako jsou cigarety, alkohol, drogy, ani kávu nebo čaj. Vedou příkladný rodinný život, jsou úspěšní v soukromém podnikání, jsou známí kvalitou vysokoškolského vzdělání a jsou to vynikající atleti. Sportovní týmy jsou přitažlivé především pro mladé. Zkrátka nepřijdou ani starší Mormoni. Statisticky mají mnohem nižší výskyt rakoviny, těší se dobrému zdraví, vzorně se starají o vdovy, o chudé a nezaměstnané. Mormoni jsou vzorní zaměstnanci s vynikající pracovní morálkou a i ve službách FBI je poměrně velké množství Mormonů. To vše svědčí o jejich spolehlivosti. Multimiliardář Hughes, ač sám Mormonem nebyl, se obklopoval jenom Mormony, protože nikomu jinému nedůvěřoval. Mormoni však učí, co v Bibli vůbec není, a co je v rozporu s vlastní knihou Mormonů. Mormoni jsou podle názvu "svatí posledních dnů". Proč si říkají církev Ježíše Krista je trochu zvláštní, protože svoji spásu nezakládají na božství Pána Ježíše Krista, ale na vlastním, vývojovém božství.

Mormoni věří a tvrdí, že:

jsme duchovně existovali předtím, než jsme se tělesně narodili;

se sami stanou bohy;

mohou mít duchovní děti;

každý Mormon, až se stane bohem, osídlí svoji planetu společně s mnoha manželkami, jako náš Bůh osídlil Zemi;

musí mít víc než jednu ženu, aby si zasloužili nejvyšší království;

mají a mohou předat Melchezedekovo kněžství;

mají obnovené, restaurované evangelium;

Ježíš byl ženatý;

Ježíš je jejich bratr;

Ježíš a Lucifer jsou bratři;

se Adam vzdělával v evangeliu;

mohou být oženěni a vdáni na věky věků se stejným partnerem;

se mohou pokřtít za mrtvé.

Během přednášky jsme se setkali s několika mormonskými misionáři a jeden z nich nám zůstal zapsán v srdci a nejen on je předmětem našich modliteb. Zbývá otázka jak, svědčit Mormonům? Traktát, který by cele prezentoval Mormonům spásnou novinu, by nebyl traktát, ale kniha. Mormonská doktrína je příliš komplikovaná, než aby mohla být narušena na několika stránkách. Jak tedy můžeme pokrýt tuto rozsáhlou problematiku jen několika slovy? Běžné traktáty předpokládají několik rozhodujících faktů:

Většina lidí si je vědoma, že jim v životě něco chybí, přiznají si, že jsou hříšní, cítí, že Bible má určitou váhu, mají jistý stupeň pokory, a proto jsou ochotni někoho poslouchat a mohou to být i Mormoni.

Tato fakta však neplatí pro skutečného Mormona, protože ten nevidí, že je hříšný. Mormon věří, že je bůh nebo boží zárodek. Proto Mormonům chybí pokora a ochota poslouchat jakékoli, i biblické učení. Mormon neuznává autoritu Bible, protože ta prý byla schválně zdeformována překlady, aby existovala jenom jedna "pravá naděje", a ta přichází pouze skrze mormonskou církev Ježíše Krista svatých posledních dnů. Jinými slovy, na Mormona běžný traktátek neplatí, protože má mormonismem otupenou pokoru. (Nezaměňme pokoru se slušností, Mormoni jsou navýsost slušní) Jeho naděje totiž vězí v mormonismu, ne v Kristu. Proto, jsme-li schopni mu dokázat, že mormonismus je uvnitř sebe rozporuplný, jsme na nejlepší cestě jej zachránit. Rozklad mormonské víry musí přijít zevnitř, protože vnějšek Mormon neuznává. Jestliže Mormonovi dokážeme, že kniha Mormonů si v mnoha případech protiřečí, potom snad uvidí, že Josef Smith, novodobý prorok, který sepsal knihu Mormonů, a jeho následovníci, nejsou skuteční proroci, v jejichž učení skládá naději pro svoji duši. Až pochopí konflikt mormonského systému, teprve potom můžeme pokračovat ve svědectví jako s jinými "normálně" ztracenými lidmi.

Spásný plán Boha a mormonská spása jsou protichůdné a nemohou platit současně. Mormoni učí, že spása přichází skrze mormonský systém a hříchy jsou smyty křtem. Boží slovo učí, že spása přichází skrze obmytí krví Ježíše Krista:

Od Ježíše Krista, věrného svědka, prvorozeného z mrtvých a vládce králů země. Jemu, jenž nás miluje a svou krví nás zprostil hříchů. (Zjevení. 1:5)

Kniha Mormonů není Bible, přesto obsahuje několik pravd, podobně jako Korán.

Mormon vidí sám sebe jako bezhříšný boží zárodek, ale i "jeho kniha" učí, že všichni lidé jsou hříšníci (2. Nefi 28:31)

Mormon vidí svou spásu v členství a "jeho kniha" učí, že spása vězí v Kristu (Mosija 27:24-28)

Mormon věří, že jej skutky spasí a "jeho kniha" učí, milostí jsme spaseni, co můžeme dělat? (2.Nefi 25:23)

Písmo nenechá nikoho na pochybách, ano i náš mormonský misionář po přednášce ocenil hloubku uceleného poznání mormonského učení. Snad poprvé slyšel, v jakém omylu spočívá základ celé mormonské církve. Satanův hřích, prvotní hřích Adama a Evy, je základní cíl a touha každého Mormona. Je to touha po bohorovnosti. Touha po bohorovnosti přinesla Luciferovi pád, Adamovi a Evě vyhnání z ráje a Mormonům nepřinese nic jiného než věčné odloučení od Boha. Při druhém shledání nás mormonský misionář požádal o odpuštění, že nemohl veřejně přiznat to, co přiznal v soukromém hovoru. Nakonec nás prosil se slovy: nevzdávejte mě, modlete se za mě.

Mnoho křesťanských systémů a mormonismus nepředstavují biblický křesťanský systém. Jsou v rozporu s Božím slovem - Biblí. Poukázání na vnitřní rozpory však samo o sobě nemusí být úspěšné, protože člověka k Bibli a Bohu přitahuje Bůh Duch svatý. Jen Bohu Otci patří čest a sláva za každou spasenou duši.

V Božím lidu bývali ovšem i lživí proroci; tak i mezi vámi budou lživí učitelé, kteří budou záludně zavádět zhoubné nauky a budou popírat Panovníka, který je vykoupil. (2 Petr. 2:1)