5. Setkal jsem se s... Hare Kršna

Vítám vás u pořadu Setkal jsem se s ... Dnes nepůjde o osobní setkání, ale o setkání s matkou, která se na nás obrátila s naléhavou prosbou o pomoc. Její syn se dostal do vážných problémů, o nichž nám napsala:

Můj syn byl u vojska 13 let, byl šťastně ženatý a byl otcem dvojčat. Věnoval se rodině, v domácnosti hodně pomáhal, ale manželství nevydrželo. Víte, já se syna nezastávám, ale asi to tak bylo, protože bývalá manželka dodnes říká, že byl hodný manžel. Předtím, než se snacha s mým synem rozvedla, začal si kupovat knížky o učení Hare Kršna a manželka mu je sama sháněla a přinášela. Syn začal s dietou a už neměl o manželství zájem. Věnoval se studiu Hare Kršna. Když jsem se to dozvěděla, prosila jsem ho, aby toho nechal, ale už bylo pozdě. Neposlechl. Trvalo to asi dva roky a nakonec došlo na žádost snachy k rozvodu. Syn přestal pracovat a nakonec skončil u mně. Celý den sedí na jednom místě, moc málo jí, jen brambory a zeleninu, a to ještě ne všechnu. Jí rýži, ovesné vločky, mléko a vodu. Nejí žádné tuky ani vajíčka. Je to prostě hrozné. Tak jsem zavolala lékaře, aby se na něj podíval, a lékař řekl, že potřebuje léčení, že je na tom psychicky dost špatně. Jenže on sám se léčit nechce a lékař jej nemůže nutit. Za tu dobu, co u mě žije, mi neřekne ani slovo. Když z něj něco tahám, odpoví jen jo nebo ne. To je vše, co mi řekne. Je mu 33 let. Ještě dodám, že jsme katolického vyznání a syn dokonce jako kluk ministroval v kostele.

Opravdu nevím, co mám dělat, nechci ho ztratit, vždyť to byl hodný syn. Prosím, poraďte.

S podobnou zkušeností se setkalo mnoho rodičů, především v západních zemích.

Každý z nás se setkává dnes a denně s lidskými problémy. Člověk, který se uzavře sám do sebe a své problémy nemá komu svěřit nebo nechce do svých problémů zasvěcovat nikoho jiného, vydává sám sebe v nebezpečí, že potřebnou pomoc nenajde. Tam, kde lidská moudrost končí, potřebujeme použít moudrost Boží.

Bratří, upadne-li někdo z vás do nějakého provinění, vy, kteří jste vedeni Božím Duchem, přivádějte ho na pravou cestu v duchu mírnosti a každý si dej pozor sám na sebe, abys také nepodlehl pokušení. Berte na sebe břemena jedni druhých, tak naplníte zákon Kristův. Myslí-li si někdo, že je něco, a přitom není nic, klame sám sebe. Každý ať zkoumá své vlastní jednání; pak bude mít čím se chlubit, bude-li hledět jen na sebe a nebude se porovnávat s druhými. Každý bude odpovídat sám za sebe. Kdo je vyučován v slovu, nechť se s vyučujícím dělí o všechno potřebné k životu. Neklamte se, Bohu se nikdo nebude posmívat. Co člověk zaseje, to také sklidí. Kdo zasévá pro své sobectví, sklidí zánik, kdo však zasévá pro Ducha, sklidí život věčný. V konání dobra neumdlévejme; neochabneme-li, budeme sklízet v ustanovený čas. A tak dokud je čas, čiňme dobře všem, nejvíce však těm, kteří patří do rodiny víry. (List Galatským 6:1-10)

Lidé, kteří nemají v srdci vryté Boží duchovní zákony, jsou snadnou obětí různých náboženských směrů, které nabízejí zaručeně jisté řešení každého problému. Problémy jsou všude kolem nás a každá generace, každý jednotlivec hledá odpověď na své vnitřní potřeby. Ke komu se obrátíme o pomoc, určí, jakou odpověď nalezneme. Každý z nás se musíme sami nad sebou zamyslet, zda naplňujeme zákon Kristův a zda na sebe bereme břemena jedni druhých. I pro nás platí varování, abychom nepodlehli pokušení a falešnému učení.

Povězme si základní informace o učení Hare Kršna. S následovníky společnosti pro uvědomování si Kršny, jak se hnutí Hare Kršna nazývá, se můžete setkat na mnoha místech světa. S těmito misionáři se setkáte až na několik výjimek, snad ve všech zemích světa. Na ulicích nabízejí literaturu, hudební nahrávky, vonné tyčinky a za to požadují finanční příspěvek. Podle oholených hlav a oranžových hábitů jsou nejen vidět, ale často i slyšet, když ve skupinách hrají a zpívají. Zpěv a čantování, nebo-li opakování mantry Hare Kršna patří k denním rituálům, který se opakuje 1728x denně.

K šíření svého učení používají studijní, kulturní a nakladatelská střediska. Často provozují vegetariánské restaurace, ubytovny a střediska výuky jógy. Nábor spočívá v budování důvěry, vyhmátnout lidskou potřebu není těžké. Kdo z nás odpoví pozitivně jedním slovem a s jistotou na otázku: Jste šťastný? Následuje důvěrný hovor a nápověda, kde hledat štěstí - nejlépe skrze přednášky, meditaci, cvičení jógy a pod. Stačí jen vzbudit zájem a potřebu vědět víc. Takto naverbovaný zájemce získá svého duchovního vůdce a pomalu, ale jistě se zbavuje vlastního myšlení a úsudku. Osobní kontakt a osobní zájem je pro mnoho osamělých lidí přesně to, po čem touží.

Pro někoho může hnutí Hare Kršna splňovat ideál náboženské snášenlivosti, protože ten, kdo si uvědomuje Kršnu, otevírá náruč všem bohům a náboženstvím. Základní nauka vede člověka k tomu, aby se vzdal všech citů a žádostí. Vyznavači žijí asketickým způsobem života. Manželství je jen pro ty, kdo nedokáží žít v celibátu. Přesto i manželé žijí odděleně a scházejí se pouze k tomu, aby spolu zplodili potomka. Oholená hlava symbolizuje konec mužské marnivosti a ženy nosí dlouhé sárí, aby nevzbuzovaly v mužích touhy. Kršnovské učení popírá existenci problémů.

"Odpovědí na každý problém je, že žádný problém neexistuje. Když člověk tuto pravdu přijme, je pak bez problémů."

To je jeden ze základních filosofických kamenů, na kterém celé učení stojí. Jedinec se pak odtrhne od reality, žije v totální izolaci a nic kolem něho není skutečné. Proto člověk téměř nejí, nemluví, jeho duše je jinde. Tito lidé se v podstatě dostanou do situace, kdy přestanou vnímat cokoliv - jsou poznamenaní tělesně i duševně a moc toho s nimi nesvedou ani lékaři ani psychiatři. Pokud člověk sám neprojeví vůli a ochotu se nechat léčit, není mu pomoci. Naprostá odloučenost od vnějšího světa a celodenní meditace, uzavření do sebe, je pro člověka nebezpečná. Pokud nezíská důvěru k někomu blízkému, je s ním veškerá řeč marná.

Pokud jste sami v této situaci a snažíte se někomu pomoci, vězte, že výtky a výzvy k tomu, aby se vzpamatoval, asi nepomohou. Buďte trpěliví, spíš na tiché straně, s laskavostí se o něj starejte jako o nemocného člověka, jako o malé dítě, které potřebuje vaši mateřskou péči. Za všech okolností nezapomínejte na to, že je to on, kdo je zodpovědný za svojí osobu a proti jeho vůli není ani možné ani moudré postupovat. Pokud taková osoba úplně přerušila kontakt s rodinou a dětmi, je malá naděje, že právě ony mohou být to pojítko, které může připomenout skutečnost a bolest, která se musí přirozenou cestou zahojit. Celý problém vyžaduje hodně trpělivosti, diplomacie a především držet své city zpátky, nikoho neodsuzovat, neklást vinu jednomu nebo druhému. To, co se stalo, se nedá odčinit a tak je třeba doufat a pomaličku budovat z trosek nový začátek.

Z hlediska věřícího člověka musím dodat následující. Naše děti, nezáleží na jejich věku, jsou dar od Boha. Děti nám samotným nepatří, není v našich silách, abychom je od všeho ochránili a řídili jejich život v dospělosti. U Pána Boha máme prosit o ochranu i o radu, jak se v daných chvílích zachovat. Pamatujme, že to, co není v našich silách, je v Jeho moci a péči.