Zprávy z Ekvádoru - Quito 1/2002
 HCJB World Radio / Misie HCJB-Ekvádor

Milí posluchači,
všem moc a moc děkujeme za zaslaná hlášení o příjmu a velké množství Vánočních a Novoročních pozdravů. Udělali jste nám velikou radost. Vaše dopisy nás nejen povzbuzují, ale i inspirují k další práci. A protože k Novoročním přáním patří i záležitosti osobní, ráda se s vámi podělím především o novinky od sestry Helenky, tedy naší dcery Jiřinky, která pro vás připravuje pořady v Texasu.

Gonzálesovi prožili koncem roku velké požehnání. Naskytla se jim možnost prodat domek, který vlastnili několik let v Austinu s větším ziskem a koupili si dům pohodlnější a větší, aniž mají větší měsíční splátky. Největší výhoda nového domu je, že má Helenka k disposici místnost, kde může v klidu nahrávat pořady pro "Dobrou Novinu". Jiřinka pracuje na plný úvazek pro ministerstvo školství v oddělení dvojjazyčného vyučování a tak si na nahrávání musela hodně přivstat, čímž rušila manželův spánek. Teď je to skvělé i pro sestru Irenku, která s natáčením programů pomáhá a radujeme se, protože teď bydlí obě blízko sebe. Irenka může přijít s kočárkem pěšky. Pracovní místnost je v přízemí a zahrádka pro děti je na dohled.

V novém domě poprvé oslavila Vánoce rostoucí rodina. Přijel Jeníček s manželkou Lisou z Tenessee a také Robert, který právě dončil universitní studia. Přivezl na návštěvu svoji dívku Brook, která přijela ze státu New York. Ta právě dokončuje zdravotnická studia a při té příležitosti si hledala v Austinu zaměstnání. Mimoto přijely na jednodenní návštěvu dvě rodiny Robertových sester. Celkem přijelo 10 osob. Radost byla veliká. Na několik dnů také přijeli rodiče milé Brook, aby se rodiny trochu poznaly.

> Zde v Quitu
Ačkoliv jsme opakovaně všem posluchačům psali, aby korespondenci posílali do Prahy, a mnozí si libují, obdržela jsem do Quita přes 400 dopisů. Ráda jsem všem odpověděla, ale moje oběžníky a lístky QSL můžete získat jedině od Steigerů. Sestra Jindra všem ráda odpoví a zašle o co požádáte.

Doufáme, že se vám všem letošní kalendáře líbí a přejeme, aby jste prožili hodně požehnání při poslechu Dobré noviny a těšíme se na vaše hlášení příjmu.

Kdo by rád poslal pozdrav sestře Helence, ačkoliv nemá mnoho času na korespondenci, zde je nová adresa:
Georgina Gonzalez
9500 Prescott Dr.
Austin, TX 78749
USA

Kéž vám všem i v roce 2002 je "Dobrá Novina" každodenním požehnáním.

S přáním všeho dobrého, srdečně zdraví sestra Fialová a pražská redakce HCJB.
Poslech Dobré noviny je možný na www.hcjb.cz nebo www.reformace.cz.


> PŘÍLOHA: INTERNETOVÉ VYSÍLÁNÍ
S radostí vám oznamujeme, že Internetové křesťanské rádio je na světě. České a slovenské pořady rádia HCJB z Ekvádoru můžete poslouchat kdykoliv a kdekoliv na Internetu http://www.hcjb.cz/ nebo http://www.reformace.cz/ díky našemu archivnímu systému, který automaticky archivuje vysílané pořady od 8.11.2001. Nejste již omezeni vysílacím časem jako je tomu při aktuálním vysílání prostřednictvím internetu. Můžete si vybrat vaše nejoblíbenější pořady a nejrůznější témata podle vlastního přání a času, kdy vám to vyhovuje nejlépe. Zatím se nám ozvali přátelé z Austrálie, Ameriky, Koreje, Kanady a vědí o nás na Islandu ... těšíme se na nové kontakty. Postupně budeme naše služby rozšiřovat i o další pořady nejen z našeho archivu, ale i od nových spolupracovníků.

> Domněnky a fakta o krátkovlnném vysílání:
1. Předpovědi, že krátkovlnné vysílání zanedlouho vymře se nepotvrzuje -
Faktem zůstává, že podle výrobců prodej krátkovlnných přijímačů se v USA zvyšuje. Prodej značky SONY se za poslední dva roky zvýšil o celých 30%.

2. Tvrzení, že všechna krátkovlnná rádia kupují většinou jen bývalí posluchači krátkovlnného vysílání -
Fakt - devadesát pět procent zákazníků, kteří si koupili přístroj firmy Grundig, jsou noví posluchači, kteří nikdy střední a krátké vlny neposlouchali.

3. Webové vysílání nahradí krátkovlnné vysílání -
Fakt - webové vysílání bude omezeno tak dlouho, dokud bude přenášeno po sítích. Tato infrastruktura vyžaduje vybavení, které je pro mnoho zájemců v porovnání s krátkovlnným přijímačem stále příliš drahé a nedostupné.

4. Satelitní vysílání nahradí krátkovlnné -
Fakta - ani tato předpověď se tak snadno nenaplní. Manažer Tom Peters a žurnalista z Wall Street Journal Walt Mossbergl nevěří, že satelitní služby přilákají dostatečný počet předplatitelů. Veřejnost v současné době asi dosáhla limitu předplatitelských služeb za mobilní telefony, kabelovou TV, přímou TV a další měsíční poplatky.

5. Posluchači krátkých vln jsou techničtí kejklíři, kteří vymřou -
Fakta - skutečností je, že existují dva druhy posluchačů. Weboví posluchači, kteří poslouchají vysílání během dne ve svých kancelářích. Krátkovlnný poslech je nejčastější ve večerních hodinách a v domácím prostředí. Dnešní posluchači krátkovlnného vysílání mají zájem především o zahraniční vysílání - pro potěšení a poznání nejrůznějších cizokrajných kultur.

6. Technologie krátkovlnného vysílání je zastaralá -
Faktem je, že výrobci, provozovatelé a agentury, které regulují vysílání, nejsou nečinní. V roce 2003 by mělo začít digitální krátkovlnné vysílání. Testování bylo velmi úspěšné a kombinace digitální kvality a přenosu signálu na dlouhé vzdálenosti nabízí nevídané možnosti pro rozhlasové stanice a posluchače.

Zdroje:
A. Tom Vernon - Radio World Magazine; B. Larry Magne - Editor of Passport to World Band Radio; C. Esmail Hozour - Chief Executive Officer of Grundig/Lextronix;
D. Paul Sabo - Marketing Manager, Sony of America; E. NAB Radio Show, New Orleans, LA - 2001

Představujeme naší programovou koordinátorku. Od listopadu je jí Gabriela Lauková. Vám i jí přejeme hodně potěšení z této jedinečné služby. Těšíme se na vaše připomínky, rady a přání. Pokud máte dobré tipy a kontakty, dejte nám vědět. Staňte se i vy spolupracovníky a spoluautory. Rádi vám poradíme jak na to. Přejeme si, aby hřivny z našich kazatelen a křesťanských seminářů posloužily mnohým.

Za redakci spolupracovníků:
Pavel Steiger, Vláďa Dobiáš - internetové mozkovny
Jindra Suchomelová, Mirka Petráková - následná práce s posluchači
Gábina Lauková - programová koordinace
Klára Steigerová - ZOD, následná internetová služba