Zprávy z Ekvádoru - Quito 10/2000

> KALENDÁŘ NA ROK 2001
Drazí posluchači a přátelé!
Je tu opět konec roku, doba, kdy rozesíláme všem posluchačům "Dobré Noviny" nové kalendáře. Jsme rádi, že je letos vyhotovili včas, takže je všichni obdržíte před Novým Rokem. Letos mají moderní tvar a dají se složit do trojúhelníku, což je velmi praktické. Na stolku zaberou méně místa. Doufám, že se Vám všem budou líbit. Najdete na nich naši adresu do Quita i na E-Mail, stejně jako webové stránky. Jsou na nich znovu slova Misie ve službě, která jsem loni patřičně vysvětlila a nyní se nechci opakovat popisem všeho, čemu se misie HCJB v Ekvádoru a kolem světa věnuje.

> NAŠE DÍKY:
Naše vděčnost patří jako vždy nejvíce posluchačům, kteří posílali pravidelně hlášení příjmu a dopisy. Těch 50, co jsou na prvních místech, jako vždy obdrží zajímavé suvenýry. Děkujeme srdečně i těm, kteří se nám ozvou občas nebo jenom jednou za rok, třeba pohledničkou z dovolené. V tom případě prosím napište čitelně i příjmení, neboť často nemohu zjistit mezi tisícovkou adres, kdo mi píše a nemohu odpovědět, což mne velmi mrzí. Přání k Vánocům nám také udělá zvláštní radost. Proto se již velmi těším s doufáním, že všichni potvrdíte příjem této zásilky. Když nám při tom sdělíte, že posloucháte "Dobrou Novinu" a že je Vám požehnáním, bude naše radost dvojnásobná. Prosím oznamte nám novou adresu, když se stěhujete aby Vám byla naše korespondence patřičně doručena. Je nám líto každého dopisu, který se nám vrátí.

> POŠTA:
V Ekvádoru reorganizují poštu - předává se do soukromých rukou. V posledních dnech všechno trochu vázne, neboť jen zde propustili 60 zaměstnanců. Doufáme však, že vše bude fungovat lépe a rychleji. Někdy je to nepochopitelné. Z Vídně mi pravidelně dojdou dopisy za 5 až 7 dní. Z České republiky za 8 až 12 dní. Moje korespondence Helence do Texasu pravidelně putuje až tři neděle a to do Texasu létá z Quita nejméně jeden přímý let denně.

> AMSTERODAM 2000:
Letos v srpnu se zúčastnila sestra Helenka jako překladatelka z angličtiny do španělštiny celosvětového kongresu Amsterodam 2000, pořádaným organizací Billy Grahama. V Holandsku bylo 12 tisíc evangelistů z 202 zemí, ponejvíce z vývojových zemí. Překládalo se do 28 jazyků. Jestli Vás zajímá toto téma a neobdrželi jste můj oběžník 8/2000, napište. Ráda Vám zašlu reportáž od sestry Helenka.

> AUKAS 2000:
Mnozí z Vás znají historii indiánského kmene Aukas, který žije v ekvádorském pralese. Jestli Vás zajímá letošní pokračování a neobdrželi jste můj oběžník 9/2000, mohu Vám ho doplnit a dozvíte se mimo jiné o jejich působivém svědectví o členovi tohoto kmene, který se již naučil řídit jejich vlastní malé letadlo.

> REGIONÁLNÍ KONFRENCE HCJB:
Neobvykle početná delegace českého a slovenského oddělení byla zastoupena v měsíci září během letošní výroční konference HCJB v Quitu. Z USA Texasu přijela sestra Helenka Kaplanová, zakladatelka a po 25 let ředitelka oblíbeného programu "Dobrá Novina", s bratrem kazatelem Petrem Surovčekem, jehož slovenské programy tak rádi pravidelně posloucháte.
Z Prahy přijel Vám všem dobře známý bratr Pavel Steiger, ředitel českého a slovenského oddělení pro Evropu. V doprovodu s manželkou Klárkou a bratrem Vladimírem, který s nimi v Praze spolupracuje. Přiletěl s nimi též bratr kazatel Daniel Heczko, všem známý z programu pro děti jako strýc Daniel.
První dva dny jsme se mnoho hodin radili zde u nás ohledně budoucnosti českého a slovenského oddělení. Mimo všech předešle jmenovaných a mé osoby, byli přítomni také vedoucí HCJB, bratři Alex Saks a Curt Cole. Závěr pro nás i ostatní jazyková oddělení je, že ačkoliv se chystají mnohé změny a modernizace, naše práce bude zachována. Vysílání zůstává beze změny, ostatní se bude postupně měnit.
Pak pokračovala Regionální konference HCJB jako každý rok celých 5 dní.

> ZÁŽITKY BRATRA DANIELE HECZKA:
Bratr Daniel zůstal v Quitu ještě týden po ukončení konference a co všechno zde prožil by stálo za nejeden oběžník. Navštívil Otavalo, kde probíhají tradiční sobotní trhy, prohlédl si instalace HCJB antén v městečku Pifo, Papallactu, kde má HCJB systém 3 přehrad. Pak šplhal na hory, ledovec Chimborazo a Illinizas, cestoval do městečka Shellmera, kde má HCJB nemocnici. Odtud navštívil letadlem tři šuárské vesnice v džungli a nakonec ještě s námi křesťanský tábor Nový Život. Pán ho neuvěřitelně vedl na každém kroku, což je opravdovým svědectvím.

> JAKO VŽDY MÁME PRO VÁS PŘIPRAVENO:
Každý měsíc jiný oběžník z Ekvádoru nebo jiné zajímavé téma.
Šest krásných lístků QSL pro ty, kdo posílají hlášení příjmu. Pro rok 2000 byla připravena nádherná série, která se dá slepit a vytvoří velký pohled na ledovce Chimboraza. Ještě je můžete získat, když začnete posílat hlášení o poslechu.
Knížka Klíče pro děti tolik používaná v rodinách, aby děti našly cestu k Pánu, má každý rok nové pokračování.
Semínka eukalyptu a jiných zajímavostí také ráda pošlu.
Oblíbené traktáty bratra Jory Nováka z Kanady, které všichni po přečtení ještě půjčují dále, přikládám do dopisů.
Pohlednice z Ekvádoru ráda přiložím na požádání.
Kazety s nahrávkou Nového Zákona pro nevidomé můžete získat zdarma. Napište si o instrukce.
Kazety bratra Metoděje prosím objednávejte přímo u něho. Má rychlejší kopírovací aparát a rád Vám zašle hudbu, nebo kázání. Jeho adresa je na konci dopisu.
Právě jsme se dozvěděli, že bratr Metoděj byl hospitalizován, pokud víme, měl mrtvičku. Nevíme zda bude moci pokračovat v práci. Pokud mu chcete poslat pozdrav a slovo povzbuzení, pište na zde uvedenou adresu.

Kéž jsou blížící se Vánoce pro Vás letos obzvláště velikým požehnáním. Též přejeme abyste cítili Boží lásku v nastávajícím novém roce 2001. Doufáme, že "Dobrou Novinu" zachytíte jasně a její poslech bude povzbuzením na každý den. Těšíme se na Vaše dopisy a hlášení příjmu.

S mnoha srdečnými pozdravy končí sestra Fialová.