Zprávy z Ekvádoru - Quito 12/2000

> Strasti
Naučte se s tím žít! Jsou slova, která nám opakují. Tak nám opravdu nezbývá nic jiného. Sopka Guagua Pichincha denně chrlí více či méně popela. Děkujeme Pánu, že většinou ho vítr nese na západ a město Quito je ušetřeno. Při posledním velkém výbuchu, kdy spadl popel na město, jen ze střechy domu, ve kterém bydlíme a z chodníku kolem, zametli 9 pytlů popela. Ne sáčků, PYTLŮ!!! U hlavní brány HCJB jich bylo naplněno 20. Organizace, která obstarává čištění města oznámila, že zametli a vyvezli 20.000 tun sopečného popele. No ale žijeme dále a nejhůře jsou na tom ti, kteří byli evakuováni a snaží se začít svůj život někde jinde, protože nemají velikou naději, že by se někdy mohli vrátit do svých domovů.

V Baňos, což je atrakce cestovního ruchu, jsou bazény s horkou termální vodou pocházející z vulkánu Tungurahua naplněny blátem. Stejně tak je na několika místech přerušena hlavní silnice sesuvy bláta a kamení. Úroda je na mnoha místech zničena blátem nebo popelem. Lidé prožívají těžké chvíle.

> Radosti
Přes všechny strasti, které popisuji, se slavilo jako každý rok založení města Quita s mnoha radovánkami. Aby se daly pořádat obvyklé býčí zápasy, musely tucty lidí denně zametat popel z arény a sedadel. Slavná volba královny krásy, alegorické vozy znásobovaly krásu všech kandidátek. Domorodé i moderní taneční skupiny za přítomnosti 60.000 diváků předváděly svoje umění v ulicích města. Celý národ tančil do noci na ulicích. Byly též automobilové závody a koňské dostihy. Podávala se typická jídla a bohužel také typické alkoholické nápoje.

Během posledních 5 dnů vyvrcholení slavností bylo ohlášeno 40 mrtvých a 140 raněných. To všechno ve velké většině následkem přílišného pití alkoholu. Člověk by plakal, ale nakonec je to lepší, nežli ty věčné stávky, revoluce a povstání, na které během oslav zapomněli. Město se rovněž k veliké radosti obchodníků, zaplnilo cizozemskými i domácími hosty, protože v posledních měsících byla stagnace a též se obnovil obchodní ruch. Návštěvníci z provinčních měst také nakoupili v malých továrnách hodně zboží pro svoje obchody.

> Emigrace
Následkem všech problémů mnoho podniků zavřelo dveře a propustilo zaměstnance, tak mnozí hledají lepší budoucnost v cizině. V novinách stálo, že se do Ecuadoru nevrátilo asi 300.000 osob, které odejely během roku 1999 do ciziny jako turisté s výjezdním vízem pobytu na 3 měsíce. To jsou ti, kteří odjeli legálně, ale mimo to mnoho jiných odjelo nejrůznějším způsobem ilegálně. Většina doufá, že se uchytí ve Spojených Státech, Španělsku, Itálii nebo v Holandsku. Ženy vezmou velmi rády práci jako služebné, protože obdrží dobrý plat a pak se s úsporami vrátí domů. Je však velmi smutné vidět rodiny a děti bez matky nebo dokonce bez rodičů, i když se o ne provizorně stará babička nebo příbuzní.