Sexuální buňky - obřízka

Církev - Boží tělo, lidské tělo, buňky, orgány a jejich vzájemná spolupráce vypráví jedinečným a obrazným způsobem o kvalitách našeho života. Svoje tělo vnímáme citlivě a intimně od narození, protože je ani na vteřinu neodkládáme, ať spíme nebo bdíme. Ani jeden z nás nemůže říci, že s tělem nemá nic společného; pouze smrt nás může oddělit. Čím více o jednotlivých funkcích svého těla víme, tím větší úžas prožíváme a chápeme hlubší souvislosti. Dovolte, abychom se i dnes pohybovali v intimní sféře našich těl. Podívejme se dnes na jednu zajímavou skutečnost. Bůh učinil s Abrahámem před čtyřmi tisíci lety podivnou smlouvu. Řekl:

"Znamením mé smlouvy mezi mnou a vámi i tvým potomstvem, kterou budete zachovávat, bude toto: Každý mezi vámi, kdo je mužského pohlaví, bude obřezán. Dáte obřezat své neobřezané tělo a to bude znamením smlouvy mezi mnou a vámi. Po všechna pokolení každý, kdo je mezi vámi mužského pohlaví, bude osmého dne po narození obřezán, doma zrozený i koupený za stříbro od kteréhokoli cizince, který není z tvého potomstva. Musí být obřezán každý zrozený v tvém domě i koupený za stříbro. Tak bude má smlouva pro znamení na vašem těle smlouvou věčnou. Neobřezanec, který by nedal své neobřezané tělo obřezat, bude ze svého lidu vyobcován; porušil mou smlouvu." (Genesis 17:9-14)

Abrahámovi bylo 99 let, když byl tento zákrok vykonán. Jistě to nebylo nic příjemného a být vyobcován ze svého lidu nebyl pro nikoho lehký trest. Můžeme se ptát, proč Bůh vyžadoval obřízku mužů tak důrazně? Dnes víme, že nešlo o nějaký nesmyslný rituál. Počátkem 20. století si lékaři všimli, že židovské ženy netrpí rakovinou dělohy. Objev, údiv a otázka proč, když právě rakovina dělohy je nejrozšířenější a nejběžnější typ rakoviny, který postihuje ženy mezi 30-50 lety. Kdybychom aplikovali Boží instrukce, nemusely by tisíce žen zbytečně umírat. Obřízka totiž chrání před rakovinou nejen ženy, ale i muže. Rakovina mužského pohlaví u mužů s obřízkou je tak vzácná, že do roku 1955 byly zaznamenány pouze 4 případy. Obdobnou zkušenost potvrzují všechny země, kde je obřízka běžně praktikována. V Americe se donedávna prováděla obřízka chlapců v porodnici automaticky, dnes jen na požádání rodičů. Obřízka se provádí nejen mezi židy, ale i v celé řadě islámských zemí. Tam existuje dokonce obřízka žen, zřejmě z náboženské horlivosti. V Božím slově o obřízce žen nenajdeme ani slovo. Bůh přikázal Abrahámovi, aby byl každý muž obřezán a od té doby jsou židovští chlapci v osmém dni života obřezáni. Proč v osmém dni? To, co židé dodržují po tisíciletí, nevzniklo na základě pozorování a pokusů, ale bylo jim dáno přímým Božím příkazem. Osmý den nedovedl nikdo vysvětlit, až teprve v roce 1946 lékaři přišli na to, že koncentrace protrombinu a vitaminu K, který je důležitý pro srážlivost krve, dosáhne nejvyšší koncentrace za celý lidský život právě v osmý den života. Vitamín K se začne tvořit ve střevech dítěte teprve mezi 5.-7. dnem po narození. Osmý den dosáhne protrombin jedinečnou hladinu, dokonce 110% normálu, proto je nejvhodnějším dnem pro obřízku, přesně tak, jak to určil Bůh. Proto operace novorozence dříve než v osmém dni života dítěte představuje riziko zvýšeného krvácení.

Boží slovo hovoří nejen o potřebě obřízky pohlaví, ale i o obřízce srdce. Zatímco co tělesná obřízka chrání člověka před rakovinou, pravá obřízka není obřízka těla, ale obrazná obřízka srdce, která chrání člověka před duchovní rakovinou. Jen ten, kdo podstoupí duchovní obřízku, může pocítit blahodárný vliv na duchovní a tělesné zdraví, které Bůh nabízí každému, kdo chce čerpat z Jeho studnice moudrosti. Již dříve jsme si řekli, že manželská věrnost a pravidelný sexuální život má blahodárný vliv na zdraví mužů i žen. Dnes víme, že pravidelné milování stimuluje žlázy s vnitřní sekrecí, které produkují hormony a ty posilují imunitní systém. Estrogen ovlivňuje kardiovaskulární a oběhový systém, zabraňuje depresím, snižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje odvápnění kostí. Endorfiny mají podobný účinek jako morfin. Navozují pocit klidu a bezpečí. Dopamin má podobné složení jako amfetaminy a vyvolává euforii dobré nálady. Pravidelný pohlavní styk má pozitivní účinky na mentální zdraví mužů i žen. U žen snižuje stavy depresí, u mužů agresivitu. Další hormon, serotonin, zase stimuluje funkci buněk. Láska a milování je základem našeho duševního zdraví, tak jako je jídlo základem našich fyzických potřeb. Americký výzkum prokázal, že svobodní lidé středního věku mají dvojnásobné riziko úmrtí, než lidé v manželství. Sexuální život, pokud nejsme ukáznění nebo mimo manželský vztah, přinese řadu trápení a bolestí. To, že promiskuita může znamenat smrtelné nebezpečí, snad víme všichni. Proto hledáme nové cesty bezpečného sexu. Na vlastní oči vidíme, že ani rekreační sex nepřináší to pravé. To není církevní odsouzení volných mravů, ale jen jedno z konstatování lékařů. Ti například zpozorovali, že ženy, které měly před otěhotněním s otcem dítěte jen několikatýdenní sexuální styk, trpí až 15x častěji vysokým krevním tlakem. Pravděpodobným důvodem je imunitní reakce proti "cizím" spermiím partnera. Být s mužem jedno tělo vyžaduje svůj čas. Lékaři se domnívají, že naproti tomu ženy, které mají s partnerem sexuální styk delší dobu, jsou chráněny proti určitým antigenům, které mohou ovlivnit vznik vysokého krevního tlaku. (100+1 3/95 str. 35) Jak vidíme, biblická sexuologie není příručkou jen pro puritány, ale může se stát nenahraditelným rádcem všem, kteří se zmítají uprostřed sexuální revoluce plné fóbií a strachu ze sexuálně přenosných nemocí, manželské nevěry a rozvodů. Boží slovo nabízí mnohem více moudrosti než všechny erotické časopisy, pornografie a sexuální manuály dohromady. Tak, jak roste naše poznání a získáváme nové dovednosti, Bůh nám odhaluje řád, který je požehnáním pro každého z nás. Jen tak se naučíme milovat celým svým srdcem, myslí a silou svého Boha a ON nám ukáže, jak milovat manželského partnera věrnou láskou a svého bližního jako sebe sama.