Srdce Boha

V minulém pořadu jsme hovořili o lidském srdci. Starý zákon hovoří nejen o srdci člověka, ale i o srdci Boha jako o místě Jeho pocitů. V Genesi 6,6 můžeme číst, že Bůh litoval, že na zemi učinil člověka, a trápil se ve svém srdci; Ve verších z knihy Ozeáš 11,8 Bůh sám o sobě říká: vlastní srdce se proti mně vzepřelo, jsem pohnut hlubokou lítostí; další verše vyjadřují Boží věrnost 1. Královská 9,3: mé oči i mé srdce tam budou po všechny dny a o Boží vůli čteme v Genesis 8,21: I ucítil Hospodin vůni libou a řekl si v srdci: "Už nikdy nebudu zlořečit zemi kvůli člověku. Bůh člověka nezavrhl, i když je mu lidstvo nevěrné.

Téma biblické kardiologie jsme zdaleka nevyčerpali a nevyčerpáme jej ani dnes. Zatím jsme si řekli, že stav lidského srdce popisuje osobu jako celek a odhaluje naše nejvnitřnější pocity. Dnes, více než kdykoliv dříve, trpí obrovské množství lidí emocionálními a mentálními poruchami. Odborníci odhadují, že celá polovina lidí na světě trpí nějakou neurózou. Počet lidí trpících depresí se v řadě vyspělých zemích zdvojnásobuje každých deset let. Lékařská profese si uvědomuje, že nejčastější příčinou špatného zdraví jsou starosti a emocionální stresy. Až 60% všech nemocí má psychosomatickou příčinu. Mentální indispozice jsou nejčastější příčinou hospitalizace. V Americe se odhaduje, že jeden z deseti obyvatel je postižen nějakou mentální poruchou. Mentální onemocnění se vyskytuje častěji než cukrovka, rakovina nebo srdeční choroby. V Americe se říká, že každý dvacátý člověk má takové psychologické a mentální problémy, že by měl být ve vlastním zájmu v péči psychiatrických léčeben. Tito lidé trpí různými druhy deprese, bývají podráždění, v zaměstnání jsou nestálí a co víc, často řeší své problémy násilnou cestou. Asi 75% nemocných tají své problémy vlastní rodině. Miliony lidí v celém světě používají sedativa na spaní, antidepresiva na povzbuzení, pilulky proti bolestem a vitamíny pro věčné mládí. Lidé chodí na pravidelné a preventivní lékařské prohlídky.

Nejmenovaný japonský lékař prohlásil, že nemoci srdce a vysoký krevní tlak staly místo tuberkulózy vedoucí příčinou smrti. Když se ho zeptali proč?, co je příčinou?, odpověděl prostě: "Duchovní nepokoj." Mohl k tomu dodat, že nepokoj Japonska je stejně tak nepokojem celého světa. Například Francouzi jsou na prvním místě v Evropě ve spotřebě léků. U nás máme asi světový primát s nejvyšší průměrnou návštěvností lékařů, protože na každého z nás připadá 16 návštěv ročně. Na počet obyvatel máme vysoký počet lékařů a nemocničních lůžek, máme léky všeho druhu a stále jsme nemocní a nemocných a nemocí přibývá. Pociťujeme na vlastní kůži, že ani nejvyspělejší péče lékařů, operativní zákroky a stále nové a účinnější léky úlevu nemocným nepřinášejí. Patří tato generace opravdu k nejnemocnějším lidem na světě? Nebo hledáme v ordinacích lékařů lék na nemocné srdce?

V minulých letech jsme se v duchu vědeckého materialismu až příliš řídili rozumem, nezabývali jsme se duchovním stavem člověka a naše srdce obrostla tukem bezbožnosti. Úměrně s odmrštěním duchovních a morálních hodnot vzniká v srdcích lidí prázdnota, která působí nervozitu, úzkost a všemožnou citovou nerovnováhu. Jak roste naše racionální poznání světa, přicházíme na to, že příčinou celé řady nemocí nejsou jen organické poruchy. Hledáme nové cesty ke zdraví a další způsoby úlevy. Módou střední generace se stala alternativní medicína, zdravý životní styl, cvičení, bylinky, meditace a různé druhy terapie, ale ani jedna z nich není ta pravá obřízka našeho nemocného srdce. Jen Bůh může kamenné srdce proměnit na srdce masité. Dnešní člověk těžko ovládá svoje emoce, provází ho beznaděj, záchvaty zloby, vztek, musí si za každou cenu prosadit své. Lidé, kteří od dětství prosazují asertivně jen sami sebe a celý svět se točí kolem nich, mají v životě obrovské potíže. Stávají se zatrpklí, cyničtí, zlí, zklamaní, nesnesitelní a frustrovaní. Obzvláště u starších občanů se životní styl na sebe soustředění projevuje negativně především na jejich zdraví. Naše společnost je nemocná nenaplněnou sebeláskou. Nezištnou lásku k bližnímu dovede vyjádřit jen málokdo. Neschopnost milovat, neschopnost žít sám se sebou vysvětluje, proč se někteří lidé obrátí nakonec k užívání narkotik a alkoholu. Protože nemohou žít sami se sebou, unikají, ale kamkoliv se obrátí, najdou zase jen sami sebe.

Co je příčinou intenzivního stresu a strachu? Diagnóza je zcela jednoduchá. Sklízíme ovoce vlastní bezbožnosti. Sociální izolace je příčinou většiny lidské deprese. Jeden psychiatr prohlásil: Bez lásky člověk ztrácí vůli žít. Zdravé tělo je nejen obrazem harmonického soužití centrální nervové soustavy a tkání, které ovládají jednotlivé tělesné funkce, ale především duševního rozpoložení každého jedince. Člověk, který nepoznal pevnou jistotu Boží lásky, prožívá mentální utrpení beznaděje. Naše mentální a fyzická vitalita přímo souvisí s tím, zda jsme soustředěni jen na sebe, nebo umíme žít pro Boha a své bližní. Ze všech sil se snažíme, abychom o své zdraví pečovali podle nejnovějších lékařských poznatků, ale u lékařů, ani v lékárně pravý lék nenajdeme. Moderní psychiatrie si uvědomuje limitaci terapie a chemických prostředků, které mohou pomoci některým pacientům jen dočasně. Léčit srdce - náš fyzický a duchovní stav, mohou nejen lékaři s malým l, ale především Lékař s velkým L, náš Stvořitel a Pán, který lidskému srdci rozumí nejlépe. Opravdový lék najdeme jen u svého Stvořitele.