1. Mozek - Rozumnost

Společně se zamýšlíme nad obrazným jazykem Bible o člověku a funkcích lidského těla paralelně s Božím tělem, tedy církví. Již dříve jsme si řekli, že Bůh zná dobře naše nitro a co se v něm skrývá a odehrává. Řekli jsme si, že biblický pojem lidského chápání a citového vyjádření je především záležitostí srdce, z něhož vycházejí naše pocity a akce. Většina z nás si myslí, že naše chování řídí spíše mozek než srdce. Termín mozek v Bibli nenajdeme ani jednou, ale funkce jako moudrost a rozumnost se objevuje více než dvěstěkrát. Výrazy jako je poznání, prozíravost, důvtip a umění jsou další obrazná srovnání vyjadřující naše sebeuvědomování a co se v každém okamžiku odehrává v našich srdcích a myslích. Boží slovo nám nedává přesné informace o biochemických procesech, které v naší nervové soustavě probíhají, ale místo toho navozuje otázky, na něž do dnešního dne nikdo neodpověděl. Moderní věda si klade otázku, jak funguje lidský mozek. Jóbova otázka: Kde je místo rozumnosti? je ještě komplexnější. Cituji:

Člověk nezná její cenu, v zemi živých se nenajde. Nelze ji získat za lístkové zlato, její hodnota se nevyváží stříbrem, nemůže být zaplacena zlatem ...; moudrost má větší cenu než perly. Kde je místo rozumnosti? Je utajena před očima všeho živého ... Jenom Bůh rozumí její cestě, on zná také její místo, neboť on dohlédne až do končin země, vidí vše, co je pod nebem. (Jób 28:12-22)

Odkud přichází rozumnost, co se vlastně děje v lidském mozku? Vědci v nedávné minulosti identifikovali celou řadu center a funkcí. Pečlivým studiem poznali, že naše znalosti o mozku, který váží v průměru asi 1400 gramů a jehož růžově šedou "tvarohovou" hmotu tvoří z 85% voda, jsou zahaleny tajemstvím. Mnozí myslitelé prohlásili, že mozek je nejsložitější strukturou vesmíru. Snad právě proto nás Boží slovo nabádá, abychom nespoléhali na svoji rozumnost. Kdo z nás si dovede představit deset miliard neuronů, sto miliard buněk a deset bilionů nervových vláken? Svojí komplexností překonává nejmodernější výtvory vědy a techniky. Věřím, že díky materialistickému pohledu na svět a evolučnímu učení o lidském vývoji jsme se dopustili a ještě se dopouštíme nesmírných chyb. Materialisticko-ateistické-evoluční učení napáchalo snad nejvíce škod právě na intelektuálních, etických a morálních vlastnostech každého z nás a především našich dětí. Místo, abychom člověku Bohem dané unikátní schopnosti co nejvíce rozvíjeli, usměrňovali a obohacovali individuální péčí a stimulací, vychováváme naše potomky jako mláďata v kolektivních zařízeních obdobným způsobem, jakým je velkochov zvířat. Význam rodiny a unikátní roli žen a mateřství jsme postavili na nejnižší stupeň společenských hodnot a důležitosti.

Pro ilustraci skrytých možností lidského mozku uvedu několik zajímavostí. V odborných kruzích jsou známy případy dětí postižených tzv. savant syndromem, neboli syndromem idiotů. Jedná se o děti, kterým během těhotenství odumřela levá polovina mozku, tedy centrum řeči, logického myšlení a usuzování. Takové děti se rodí předčasně v osmém měsíci a jejich vyhlídky na normální život jsou velmi omezené. Dítě zůstává svojí inteligencí asi na úrovni dvou až desetiletých dětí. Prostřednictvím studia savantů lékaři zjistili, že v posledním měsíci normálního těhotenství odumírá asi polovina mozkové kapacity dítěte pro nedostatečné okysličování. Nelekejte se, to je prý zcela obvyklá situace, která jen odhaluje obrovskou rezervu, kterou lidský mozek má. Pokud děti utrpí poškození levé hemisféry mozku před šestým měsícem života, pravá hemisféra převezme většinu funkcí, aniž by se poškození projevilo nějak vážněji.

Navíc víme, že i v dospělosti využíváme mozkovou kapacitu jen částečně. A jak s touto skrytou mozkovou rezervou souvisí syndrom idiotů? Ti totiž v některých případech, laicky řečeno, díky předčasnému porodu, projevují s pravou polovinou mozku - tedy centrem intuice a tvořivého myšlení, neuvěřitelné schopnosti. Tělesně a motoricky bývají silně poškozeni, ale jsou známy případy, kdy savant má takovou paměť, že mu např. stačí slyšet jednou hudební dílo a dokáží je naprosto přesně reprodukovat. Dnes žije v Americe savant, který má v paměti uložen název každého místa nad dva tisíce obyvatel. Bez mapy dokáže okamžitě místo lokalizovat a určit přesnou vzdálenost od jiných míst. Známe případy matematické geniality, kterou nedovede nikdo vysvětlit, protože přesahuje počítačové možnosti.

Mozek často přirovnáváme k supervýkonnému počítači a někde v koutku mysli doufáme, že člověk jednoho dne prolomí hráze tajemství umělé inteligence. Ani jeden z těchto snílků, a to myslím v pozitivním slova smyslu, by si nedovolil tvrdit a už vůbec ne věřit tomu, že se "mozek" počítače nějakým způsobem sám od sebe vyvine do vyššího stádia intelektu a samostatného myšlení prostřednictvím náhodných pokusů. Ani náhodou by si nedovolil tvrdit, že počítač může sestrojit a vylepšovat někdo, kdo nemá žádné znalosti o tom, jak takový "orgán" nebo stroj funguje a pracuje. Je na čase, abychom se opět ptali na otázky, které nás nepovedou k falešné ideologii, ale k odhalování tajemství pravdy a zamysleli se nad zázrakem Božího stvoření, které nás obklopuje, a začali s údivem vnímat duchovní bohatství, o němž nás informuje Bible. Bůh vložil do našeho života určité zákony, které spojují fyzickou a duchovní podstatu života, abychom mohli jedinečným způsobem oslavovat svého Stvořitele.