6. Kůže - hojení

Již po šesté se společně zamýšlíme nad tématem lidská kůže. V minulých pořadech jsme si pověděli o celé řadě specifických funkcí a kvalit kůže, ale nic není pro laika tak očividného, jako je barva pokožky. Podle ní a celé řady druhotných znaků je lidská rasa rozdělena na tři základní typy - dnes jim říkáme negroidní, mongoloidní a kavkazská rasa. Tyto tři základní rasy mají svůj původ v Asii. Z Bible známe rodopisy Noemových synů - Šéma, Cháma a Jefeta. Z nich vzešly ostrovní národy v různých zemích a pronárody různého jazyka. Patřili k nimi i Kúšijci, o nichž víme, že byli černé pleti. Biblická antropologie, tedy první kniha Mojžíšova, se barvou pleti jednotlivých pronárodů příliš nezabývá, pouze říká, že Bůh učinil všechny národy z jedné krve.

Podle současné antropologie, např. podle pana profesora Egona Eicstedta, negroidní rasy pocházejí z jižní Asie, mongoloidní z východní Asie a Evropané, tedy kavkazská rasa, ze severozápadní Eurasie. Z těchto tří základních ras se dále identifikuje dalších 32 smíšených skupin. Boží slovo člověka rozlišuje podle rodového, kmenového a národního příslušenství, ale jen málokdy podle barvy pleti. Společné kořeny lidského rodu potvrzuje skutečnost, že všechny rasy mohou produkovat životaschopné a zdravé potomstvo. Dojde-li k reprodukci jedinců mulatského původu, jejich potomstvo může mít prakticky jakoukoli barvu, od černé až po bílou. V otázkách určení barvy občas dochází k nejrůznějším paradoxům. Například v Americe, v zájmu přísného dodržování rasové rovnoprávnosti, uvádějí studenti svůj etnický původ na přihláškách na vysokou školu. V Kalifornii jsou černé děti bílých matek vedeny podle zákona jako děti bílé. Následně se musely podrobit pravidlům dojíždění do škol, kde se uměle bořily hradby mezi bílými a černými studenty. Co je to vlastně lidská rasa? Co podmiňuje barvu pleti člověka? Víme, že mezi černou a bílou barvou kůže existuje celá řada odstínů, ale bílá nebo černá pokožka nesděluje nic více a nic méně, než extrémní hodnoty produkce melaninu a na její tvorbě nemůžeme nic změnit. V Bibli můžeme číst následující slova:

Může snad Kúšijec změnit svou kůži? Či levhart svou skvrnitost? Jak vy byste mohli jednat dobře, když jste se naučili páchat zlo? (Jeremjáš 13:23)

Slova právě citovaných veršů se dotýkají hned dvou protikladů a jejich pochopení a správný výklad nám pomůže smazat veškeré rasové předsudky a bariéry, které vycházejí z našeho nemocného a zlého srdce. Tak jako nemůžeme změnit barvu své kůže, nikdo z nás, sám o sobě, nemůže změnit svoji lidskost. To, co nás vzájemně rozděluje, není barva kůže, ale způsob našeho myšlení a chování. Naštěstí lidská kůže, podobně jako církev, má úžasnou regenerační schopnost. Epidermologové odhadují, že denně z našeho těla opadává deset tisíc milionů odumřelých buněk. K něčemu podobnému dochází v duchovním životě každého z nás. Tak jako se z těla odlučují všechny mrtvé buňky kůže, tak se odlučují hříchy, zranění a jizvy Božího těla, církve. Boží lid, církev, je v procesu neustálé očisty, hojení a regenerace. Na rozdíl od lidského těla tělo církve nestárne ani neumírá, ale neustále se proměňuje.

Samotný proces hojení zraněné a poškozené kůže je velice zajímavý. Žádná rána se na povrchu nezacelí, pokud není zdravá a zahojená pod povrchem. Hojení ran probíhá zevnitř k povrchu. Vojenští chirurgové v bojových podmínkách většinou z nedostatku času rány po ošetření nezavírali šitím. Přesto pacienti přežili a rány se jim často hojily lépe, než ty, které byly zašity za jiných okolností. Stejným způsobem se hojí tělo církve - zevnitř. Rána musí být očištěna, aby se mohla zahojit. Je pravda, že estetické a kosmetické zásahy mohou dělat téměř zázraky, ale vnitřního člověka nezmění a věčný život nikomu nezajistí. Právě před marnou snahou sebevylepšování nás Boží slovo varuje. Cituji:

Běda vám, zákoníci a farizeové, pokrytci! Podobáte se obíleným hrobům, které zvenčí vypadají pěkně, ale uvnitř jsou plné lidských kostí a všelijaké nečistoty. Tak i vy se navenek zdáte lidem spravedliví, ale uvnitř jste samé pokrytectví a nepravost. (Matouš 23:27-28)

Abychom mohli naplnit nejdůležitější Boží přikázání, milovat svého Boha celým svým srdcem, celou svou myslí a celou silou, a potom i svého bližního jako sebe sama, nestačí obílit naší tělesnou schránku, musíme si uvědomit, že žádná vnější změna nepřinese kýžený výsledek. Nikdo nemůže změnit barvu své kůže. Ani tak drastickým způsobem, jak se o to pokusil Michael Jackson. Ten si nechal svoji pokožku vybílit, ale jeho kůže je dnes tak přecitlivělá, že se musí skrývat před slunečními paprsky. Na rozdíl od Adama se Michael před Bohem neschovává ani nestydí. I my se snažíme získat bronzový odstín v létě na sluníčku, nebo i celoročně v solárních salónech, přesto bez sluníčka nebo umělého slunění zase vybledneme. Barva naší kůže není vůbec důležitá. Důležitý je šat, který si v nebi oblékneme, protože s největší pravděpodobností ani tam nebudeme mít všichni bílou pokožku. Cituji ze 7. kapitoly knihy Zjevení:

Potom jsem viděl, hle, tak veliký zástup, že by ho nikdo nedokázal sečíst, ze všech ras, kmenů, národů a jazyků, jak stojí před trůnem a před tváří Beránkovou, oblečeni v bílé roucho, palmové ratolesti v rukou. A volali velikým hlasem: "Díky Spasiteli, Bohu našemu, sedícímu na trůnu, a Beránkovi." A všichni andělé se postavili kolem trůnu, kolem starců i těch čtyř bytostí a padli před trůnem tváří k zemi, klaněli se Bohu a volali: "Amen! Dobrořečení i sláva a moudrost, díky a čest i moc a síla Bohu našemu na věky věků. Amen!"

Před Stvořitelem poklekne každé koleno, ale do nebeského království vstoupí jen někteří. Před Božím trůnem nebudeme nazí jako Adam a Eva v ráji. Budeme přicházet před trůn Boží ze všech ras, kmenů, národů, jazyků a všichni budeme před Bohem čistí. Dokončeme citované verše z knihy Zjevení:

Jeden z těch starců na mne promluvil: "Kdo jsou a odkud přišli ti v bílém rouchu?" Řekl jsem: "Pane můj, ty to víš!" A on mi řekl: "To jsou ti, kteří přišli z velikého soužení a vyprali svá roucha a vybílili je v krvi Beránkově. Proto jsou před trůnem Božím a slouží mu v jeho chrámě dnem i nocí; a ten, který sedí na trůnu, bude jim záštitou. Již nebudou hladovět ani žíznit, ani slunce nebo jiný žár jim neublíží, neboť Beránek, který je před trůnem, je bude pást a povede je k pramenům vod života. A Bůh jim setře každou slzu s očí." (Zjevení Janovo 7:9-17)