4. Kostra - končetiny

Ještě ani nezaschl "inkoust" na předchozím pořadu a mám nové zážitky. V neděli během kázání pro děti řekl Richard, americký misionář, který se právě vrátil do našeho sborečku, následující: "Děti, přinesl jsem vám něco ukázat. Kdo ví, co to je?" A pak z velké obálky vytáhl tři černé snímky. Starší děti poznaly, že jde o rentgenové snímky. Richard se právě vrátil z Ameriky, kde mu operovali obě nohy, tedy chodidla. Svoji tělesnou zkušenost zakončil slovy Písma:

Tobě vzdávám chválu za činy, jež budí bázeň: podivuhodně jsem utvořen, obdivuhodné jsou tvé skutky, toho jsem si plně vědom. Tobě nezůstala skryta jediná z mých kostí, když jsem byl v skrytosti tvořen a hněten v nejhlubších útrobách země. Tvé oči mě viděly v zárodku, všechno bylo zapsáno v tvé knize: dny tak, jak se vytvářely, dřív než jediný z nich nastal. Jak si vážím divů, které konáš, Bože! (Žalmy 139:14-17)

Po skončení bohoslužby jsem si pozorně prohlížela všechny tři snímky. Bylo na nich levé a pravé chodidlo před operací a pro srovnání společný snímek obou chodidel po operaci. Na rentgenovém snímku nezůstala skryta ani jedna kůstka. Pro odborného lékaře je takový snímek velmi důležitý. Vidí na něm přesně stavbu chodidla. Pomocí geometrického měření může přesně určit, jak by měla operace probíhat. Předoperační snímky zachycovaly Richardova chodidla. Poloha palce a šířka chodidla byla léta zdrojem bolesti a nepohodlí. Úhel odklonu byl na jednom snímku asi 25 stupňů, na druhém chodidle ještě větší. Výrůstky na obou stranách palců byly chirurgicky odstraněny a vychýlené kosti se mohly vrátit do správného úhlu. Chodidla jsou složena z celé řady drobných kůstek, které jsou uspořádány do důmyslné klenby, která působí jako tlumič otřesů. Úžasná poddajnost a pružnost dolních končetin chrání vnitřní orgány před otřesy a pomáhá udržovat rovnováhu celého těla. Pokud jsou nějakým způsobem nevyvinuty a přesně dané proporce jsou porušeny či deformovány, nastávají velké problémy. Dobře víme, že nohy jsou jedním z nejvíce namáhaných orgánů lidského těla. Dnešní možnosti ortopedů jsou prostě úžasné. Objevují se stále nové operační metody a lepší materiály, které mohou poškozené kosti nebo opotřebované klouby napravit. Slibně vypadají pokusy tzv. tekutých kostí, což je revoluční substance, jejíž aplikací lze zacelit zlomeninu injekční stříkačkou. Tekutá kost je kompozicí práškovité hmoty na bázi vápníku a fosfátu vytvářejících fosforečnan vápenatý. Přidáním kyselého roztoku vzniká roztok, který má podobné složení jako lidské kosti. Substance začíná po deseti minutách tvrdnout. Během dvanácti hodin je tvrdá jako kámen. Tekutá kost se po zatvrdnutí podobá struktuře živé kosti a organismus ji přijímá jako pravou kost a postupně jí prorůstají živé osteocyty a osteoblasty. Tato aplikace je zatím propracována pouze v místech houbovitých kostních tkání.

Na podobném principu probíhají pokusy s "tekutými" chrupavkami. Přes všechny úspěchy ale nejsme dodnes schopni vyrobit takovou protézu nebo náhradní klouby, které by splňovaly všechny požadavky. Uvedené příklady nám ukazují nejen možnosti lidské důmyslnosti, ale i úžasnou schopnost živého organismu. Žádná operace a samotné hojení není nic příjemného, ale jsme vděčni za všechny možnosti, které jsou dostupné těm, kteří pomoc potřebují. I tato dnešní ilustrace nám dokazuje, že k jakékoliv anatomické nápravě je třeba inteligence, rozvahy, dovednosti a techniky. Dokonalou stavbu těla ocení každý sportovec. Každá noha má svou nosnost a ta není u každého stejná. Fotbalový hráč během jednoho zápasu zatíží svá chodidla kumulativní námahou odpovídající tisícům tun. Optimální souhra svalů, nervů a kostí, síla lidské vůle a nekonečné hodiny tréninku umožňují jednotlivcům dosáhnout mimořádných výkonů. Nejen sportovec, ale každý z nás ví, jak důležité je mít koleno, kotník a chodidlo v dokonalé rovnováze a jak bolestivé je jejich zranění. Jen díky unikátní stavbě a klenbě chodidla můžeme chodit, běhat, skákat, šplhat, jezdit na kole, plavat, můžeme si stoupnout na špičky, můžeme si sednout do dřepu a při tom všem hemžení udržujeme rovnováhu celého těla, aniž bychom vyvíjeli nějakou zvláštní vědomou aktivitu. Znovu jsem se musela zamýšlet nad nerozumností tvrzení učebnic anatomie, že se končetiny vyvinuly z ploutví ryb. Rybí ploutev má a vždycky měla zcela jinou stavbu a jinou mechaniku než jakékoliv končetiny suchozemských zvířat. Znovu vidíme, jak je důležitá dokonalá souhra, spolupráce a závislost jednotlivých orgánů nejen pro fyzické přežití, ale také pro duchovní život v církvi a mezi věřícími. Na téma nohy najdeme v Bibli více než 280 odkazů, kolena jsou zmíněna více než 60 krát. Nejčastěji se jedná o omývání nohou nebo popis událostí, kdy někdo někomu padl k nohám, kdy někdo před někým padl na kolena atd.

Takové ilustrace nám dnes téměř nic neříkají, ale i dnes dobře víme, že nohy člověka neroznášejí jen dobré zprávy, radost a potěšení. Proto záleží na tom, abychom šli vždy správným směrem. O tom, že to tak většinou není, svědčí následující verše. Cituji:

Jejich činy jsou jen ničemnosti, na dlaních jim lpí násilné skutky. Jejich nohy pádí za zlem, spěchají prolévat nevinnou krev. Zamýšlejí samé ničemnosti, na jejich silnicích číhá záhuba a zkáza. Cestu pokoje neznají, není práva v jejich stopách. Dělají si křivolaké cesty, kdo se jimi ubírá, nepozná pokoj. Proto se vzdálilo od nás právo, nedosahuje k nám spravedlnost. Čekáme na světlo, a je tma, na úsvit, a chodíme v šeru. Ohmatáváme stěnu jako slepí, hmatáme jako ti, kdo nemají zrak. V poledne klopýtáme, jako když se stmívá, mezi zdravými jsme jako mrtví. Hned všichni mručíme jako medvědi, hned zase lkáme jako holubice. Čekáme na právo, ale žádné tu není, na spásu, a ta se vzdálila od nás. Četné jsou naše nevěrnosti vůči tobě a naše hříchy svědčí proti nám, naše nevěrnosti se nás drží, známe svoje nepravosti: nevěrnost a zapírání Hospodina, odklon od našeho Boha, řeči o útisku, odpadnutí, v srdci nápady a úvahy o klamných věcech. Právo je úplně potlačeno, spravedlnost stojí někde v dáli, pravda klopýtá po náměstí, a co je správné, nemůže vstoupit. Pravda vyprchala, kořistí stane se ten, kdo se varuje zlého. Hospodin to však vidí a je zlé v jeho očích, že není žádného práva. (Izajáš 59:6-15)