Štěstí na předpis

V minulém pořadu jsme si naše sondování trochu osladili, dnes a příště pro změnu poznání o lidském těle okořeníme. Začněme společenskou frází How do you do?, kterou běžně používali lidé v anglicky hovořícím světě. Navzájem se pozdravili slovy "Co děláte?". Dnes se, na rozdíl od minulosti, zdraví a vítají slovy - How are you?, tedy "Jak se máte?". Tento na první pohled nepatrný posun nám odhaluje, že se většina z nás skutečně více zajímá o to, jak se máme, případně jak se cítíme, než o to, co děláme. Tento posun byl počátkem změn hodnot a celkového pohledu na smysl a kvalitu života. Uvedená společenská fráze nám napovídá, že pokud volný čas nenaplníme nějakou smysluplnou činností, stává se, že se i zcela tělesně zdraví můžeme cítit špatně. Díky vyspělému lékařství a preventivní péči se většina lidí dožívá vyššího věku, má mnohem více volného času než kdykoliv dříve a odchod na zasloužený odpočinek - jak říkáme penzi - je pro většinu lidí psychologicky traumatizujícím zážitkem. Ve vyspělých zemích si občané zvykli, že mají právo na lékařskou péči, a jejich očekávání klade na lékaře stále vyšší nároky. Přesto se stává, že ani nejlepší lékaři a nejmodernější chirurgické zákroky nemohou naplnit pacientovo očekávání.

Stárnoucích, nemocných a osamocených lidí přes veškerý lékařský pokrok neubývá, spíše naopak. Jen málokdo si uvědomuje, že prvotní příčinou nemocného těla je nemocná duše. Nemocnou duší se až donedávna zabývala především psychiatrie. Podle definice se psychiatrie zabývá dvěma podstatami člověka. První část psyché se obvykle překládá jako dech, duše, mysl a iattreia jako ošetřování, hojení nebo obnova duše. Psychiatrie, podobně jako medicína, má své meze. Ne všichni pacienti mají možnost vyhledat pomoc psychiatrů nebo vysedávat do nekonečna v ordinacích psychologů či jiných odborníků na vnitřní já, lidskou duši, a podrobovat se psychoanalýzám. Protože nemají čas ani trpělivost poslouchat nářky lidské duše, stále častěji používají tzv. psychoaktivní látky, jež mají za úkol pozměnit náladu a sebevědomí člověka. V ordinacích lékařů jsou vydávány předpisy na nejrůznější analgetika, sedativa a stimulancia na uklidnění starších pacientů. Na ulici se obchoduje s drogami. Opiáty, hypnotika, halucinogeny a nejrůznější omamné látky jsou vyráběny a destilovány v pokoutních laboratořích. Nejrůznější účinky psychoaktivních látek znají lidé od pradávna. Doba, kdy stačila káva, alkohol a cigarety k navození pocitů uvolnění, radosti, spokojenosti a štěstí, je nenávratně pryč. Marihuana se stala symbolem revolty mladé generace a tzv. SMART DRUGS údajně zlepšují mozkové funkce, schopnosti se soustředit a vylepšují celkovou tělesnou i duševní vnímavost. Měkké a tvrdé drogy si našly své uživatele nejen mezi dospělými, mládeží, ale patří k nim i děti. Zdravotnické statistiky rok od roku registrují více uživatelů. Jakmile je člověk na stopě čemukoliv, co vyvolává příjemné pocity, má touhu takové pocity maximalizovat. Svět výrobců a uživatelů je rozdělen na svět legálního a ilegálního užívání i obchodování. Síť narkomafie sužuje téměř celý svět. Nestačí osvěta, varování - zatím účinně omezuje výrobu, obchod a užívání drog jen trest smrti. A protože jde o velké peníze, přiživuje se na závislosti lidských duší mnoho profesí. Výzkum a vynalézavost na obou stranách jsou nevídané. Neurofarmakologové, genetičtí inženýři, molekulární biologové a mozkoví experti mapují mozkové a hormonální funkce, které ovlivňují naši emocionální stabilitu a definují nové psychonormy. Nová psychofarmaka slibují rychlé a jednoduché řešení každodenních problémů. Přímo zázračná pilulka dostala název PROZAC. Ten byl původně určen klinicky nemocným lidem, ale byznys je byznys. PROZAC se stal miláčkem lékařů a hitem v řadách nejširší veřejnosti. PROZAC obsahuje syntetický hormon serotonin. Ten určuje a řídí naši citlivost na bolest, chuť k jídlu, impulzivní sexualitu, spánek, krevní tlak, nálady, sebevědomí, sebeúctu a sebehodnocení. Nedostatek serotonin může způsobovat deprese, v horším případě může vyvolávat sebevražedné sklony. Depresemi dnes trpí kde kdo, a tak PROZAC lékaři předepisují kde komu.

Obrovský komerční úspěch PROZACU se stal předzvěstí nové řady tzv. drog životního stylu. V minulých týdnech informovaly snad všechny významné zahraniční časopisy v cizině i u nás o modré pilulce, která během několika týdnů předstihla PROZAC a stala se nejžádanější a nejprodávanější pilulkou. Americké noviny, časopisy, internet, televize až po samotný Wall Street šíří nadšení, které vzbudil zázračný prostředek nazvaný VIAGRA. Během prvního týdne bylo vydáno přes 20 tisíc lékařských předpisů, dnes se jen v Americe vydává asi deset tisíc předpisů denně a to je jen začátek. Modrá pilulka slibuje super sexuální výkonnost pro impotentní muže, protože překonává vedlejší účinky některých léků. Reklama posouvá hranice stáří a slibuje spokojenější, zdravější a delší život. Ze zkušenosti víme, že žádná sexuální revoluce nepřinesla to, co slibovala. Tělo můžeme ošálit antikoncepcí i pilulkou rozkoše, ale manželskou intimitu, vzájemnou důvěru a lásku a dobrou komunikaci žádná pilulka nenahradí. Samotná sexuální výkonnost nezaručuje štěstí a spokojenost. Konzumní sex za sebou zanechává úzkost, strach, nepokoj, prázdnotu, osamělost a bezvýchodnost. A bludný kruh se zase uzavírá. Snadno si dovedu představit, že posílená sexualita mužů způsobí vznik nových a kdykoliv dostupných sexuálních služeb. Z prostituce se stane komerčně legální a počestná profese. Jak se zdá, psychoaktivní drogy dobré nálady budou odvádět lidstvo dál a účinněji od Božího volání a duchovního hledání, než jakákoliv ideologie. O to víc bude neutěšený duchovní stav lidstva napravovat na míru šitá "pharmakeia". Duchovně mrtvý člověk nemůže objevit nic jiného než nejrůznější náhražky, ale duchovní prázdnotu jimi nenaplní. Takové snahy nazývá Boží slovo skutky lidské svévole, nepravostí a smilstvem.

Skutky lidské svévole jsou zřejmé: necudnost, nečistota, bezuzdnost, modlářství, čarodějství (pharmakeia), rozbroje, hádky, žárlivost, vášeň, podlost, rozpory, rozkoly, závist, opilství, nestřídmost a podobné věci. Řekl jsem už dříve a říkám znovu, že ti, kteří takové věci dělají, nebudou mít podíl na království Božím. (Galatským 5:19-23)