2. Kniha knih - čistá a nečistá zvířata

V minulém pořadu jsme si řekli, že jednou z úloh kněží, tak jak o ní píše Bible, byl dohled na dodržování zdravotních a hygienických zásad v Izraeli. Dále jsme si řekli, že v Bibli je vyjmenováno asi 130 různých zvířat, která jsou rozdělena na čistá a nečistá. Toto rozdělení nevzešlo samo o sobě z tehdejší zkušenosti obyvatel Izraele, ale Bůh ustanovil zákon skrze Mojžíše. Cituji:

Ze všech zvířat na zemi smíte jíst tyto živočichy: Přežvýkavce, jejichž kopyta jsou rozpolcená úplně. Zvířata, jejichž kopyta rozpolcená nejsou nebo mají drápy, jsou nečistá.

Podle této definice patří k čistým zvířatům například skot, vysoká zvěř, kozy a ovce. Výjimkou je velbloud, ten sice přežvykuje, ale nemá rozdělená kopyta. Mezi nečistá zvířata patří dále vepř, který nepřežvykuje, ale má rozdělená kopyta a zajíc, který zdánlivě nepatří mezi přežvýkavce a nemá ani kopyta jako ostatní přežvýkavci. Zmínka o zajíci byla terčem výsměchu skeptiků, kteří tvrdili, že ušáci nemají pro tento druh trávení několik žaludků jako ostatní přežvýkavci. V Biblické encyklopedii najdeme nepřesvědčivé vysvětlení o tom, že ušáci byli považováni za přežvýkavce, protože neustále pohybují čenichem. Lepší vysvětlení najdeme v hebrejské frázi "pro přežvykování", která znamená konzumaci toho, co z těla jednou vyšlo. V případě ušáků je to právě bobek, který je znovu žvýkán a následně stráven. Proto teprve nedávno změnili vědci rodovou klasifikaci zajíců a Bible znovu potvrdila správnost svého tvrzení. Podívejme se na další živočichy. Znovu cituji:

Ze všeho, co je ve vodě, smíte jíst vše, co má ploutve a šupiny. Vše, co nemá ploutve a šupiny, je hodné opovržení. Z létajících živočichů nejezte orla, jestřába, havrana, pštrosa, sovu, čápa, mrchožrouta, netopýra a jiné, kteří se živí zdechlinami nebo lovem nečistých zvířat a havěti.

Mezi nečisté živočichy patří i to, čemu dnes říkáme plody moře - tedy mořští živočichové, kteří nemají ploutve nebo šupiny. Havěť hemžící se po zemi je také nečistá. Myši, krysy a jiná čtyřnohá a vícenohá havěť, ani to, co chodí po tlapách nebo leze po břiše, není vhodné k jídlu. Dnes víme, kolik strašných chorob a epidemií například šíří hlodavci. Dále jsou jmenováni ptáci mrchožrouti, což je zcela logické, ale zatím jsem neobjevila, proč patřil k zapovězeným ptákům i pštros. Od ostatních jmenovaných ptáků se liší tím, že nelétá. Jeho maso je lahodné chuti, má nízkokalorickou hodnotu a dnes patří k nejdražším masům pro labužníky.

Vzpomínáte si ještě na pořad o výzkumu genetiků, kteří největší naději v oblasti genetického získávání orgánů pro transplantace vkládají do vepříka domácího? Právě jsme četli, že Bible zařadila vepře mezi nečistá zvířata. Je pravda, že lidé přišli postupem času na celou řadu onemocnění, která se mohou z vepře přenášet na člověka. Dnes víme, že vepřové maso musí být vždy dobře tepelně zpracováno, aby byly zničeny všechny zárodky parazitů. Dodnes je vepřové pro židy i muslimy zapovězeno z náboženských důvodů. Teď jsem objevila v časopise Vesmír další zmínku o tom, že vepř není vhodným kandidátem pro pěstování orgánů. Odborné studie objevily dva prasečí proviry podobné lidským retrovirům, které vyvolávají rakovinu. Dále bylo prokázáno, že infekční hepatitida typu E, která se často vyskytuje v Africe a v Asii a šíří se nejčastěji kontaminovanou vodou, byla objeven i u prasat. U mladších infikovaných zvířat virus nezpůsobuje žádné klinické příznaky, teprve mikroskopická analýza odhaluje nekrózu jater. Molekulárně genetická analýza potvrdila, že virus prasat a lidí je příbuzný, to znamená, že je přenosný a pro příjemce prasečích orgánů by při transplantaci hrozilo riziko nákazy původním nebo modifikovaným virem. Tyto proviry byly objeveny u všech testovaných prasat, i těch, které jsou chovány za přísných laboratorních podmínek. Tato skutečnost s největší pravděpodobností vyloučí vepře z dalšího genetického výzkumu pro xenotransplantaci. Současnost znovu potvrdila, že rozdělení zvířat na čistá a nečistá není nějaké iracionální náboženské pravidlo, ale vědecky potvrzený fakt. Ale pojďme ještě o krok dále. Hospodin dále řekl Mojžíšovi:

Maso, které zůstalo z obětního hodu do třetího dne, ať je spáleno, je závadné. Nebudete jíst žádný tuk z býka ani ovce a kozy. Také nebudete jíst žádnou krev.

O nutnosti zachovávání hygienických pravidel svědčí skutečnost, že na dodržování celé řady ustanovení týkajících se zpracování a nezávadnosti potravin dnes místo kněží dohlížejí hygienici a nejrůznější inspektoři. Přísná hygienická nařízení platila i o zdechlinách. Cituji:

Kdo se dotkne zdechliny, kdo by nesl zdechlinu i to nač zdechlina padne, je nečistý. Dřevěný předmět, oděv, kůže se musí vložit do vody. Hliněné nádoby se však musí rozbít.

Zkrátka všechno, nač padne zdechlina, je nečisté. Dnes víme, že hygiena a správná životospráva je základem dobrého zdraví. Dále víme, že jídlo může působit nejen jako lék, ale i jed. Přílišná spotřeba živočišných tuků způsobuje srdeční a cévní onemocnění, vedoucí k předčasné smrti. Je dokázáno, že lidé s nízkou spotřebou tuků mají daleko nižší výskyt civilizačních chorob. V Danielovi je popsán následující příběh:

Král Nebúkadnesar si vyžádal od Izraelců tři jinochy bez jakékoliv vady a pěkného vzhledu. Král pro ně určil každodenní příděl královských lahůdek. Daniel prosil královského opatrovníka, aby místo královských lahůdek jedli po deset dnů zeleninu a pili vodu. Po uplynutí deseti dnů byl jejich vzhled lepší a zdatnější než těch, kteří hodovali z královských lahůdek.

Taková očistná kůra by jistě prospěla i mnohým z nás. Zásady, které jsme si doposud vyjmenovali, zajišťovaly Židům nejen lepší zdraví a méně chorob, ale oddělovaly je od pohanských národů. Z uvedených skutečností vidíme, že aktuálnost Bible a Boží nařízení neztrácejí na své hodnotě ani po tisíciletích.