1. Kdy Kristus nepřijde

Jsem rád, že vám dnes mohu presentovat další nové téma. Přečetl jsem pár knih a článků, a ty mne přiměly a inspirovaly, abychom se zastavili u otázky druhého příchodu Pána Ježíše Krista. Nikdo, ani ateista nepochybuje, že kdyby se teď náhle a znenadání na zemi objevil Ježíš Kristus ve slávě, byla by to nejvýznamnější historická událost všech dob od pádu Adama i Evy. Všichni víme, ať věřící či nevěřící, že předpovědí týkajících se druhého příchodu Pána Ježíše Krista, bylo od Jeho nanebevstoupení víc než dost. Církev, různé sekty a jednotlivci si všemi podobnými předpověďmi vysloužili jen posměch u nevěřících, skepsi u věřících, a v mnohých případech i úplné odpadnutí od víry. Předpovědi druhého příchodu Ježíše Krista bez výjimky napáchaly nedozírné škody. Z Bible se dá totiž prý vyčíst cokoliv. Je to pravda, dá! Sám mám dost zkušeností s tím, že jsem věřil jistým nesmyslům odvozeným z Bible. Jsem kromě toho přesvědčen, že nějakým nesmyslům stále ještě věřím; a taky vím, že některých se nezbavím až do smrti. Jediné, co mne utěšuje, že nejsem sám, a jsem si jist, že stejný problém má naprosto každý člověk ať je to kdokoliv, biblista nebo naturalista. S naší padlou lidskou hříšnou podstatou to ani nemůže být jinak. Přijde tedy Ježíš Kristus podruhé nebo nepřijde? Jsem naprosto přesvědčen, že přijde. Začněme ale Jeho odchodem, jak je zaznamenán v Bibli:

Po těch slovech byl před jejich zraky vzat vzhůru a oblak jim ho zastřel. A když upřeně hleděli k nebi za ním, jak odchází, hle, stáli vedle nich dva muži v bílém rouchu a řekli: "Muži z Galileje, co tu stojíte a hledíte k nebi? Tento Ježíš, který byl od vás vzat do nebe, znovu přijde právě tak, jak jste ho viděli odcházet." (Skutky 1:11)

Dva andělé v bílém galilejským jasně oznámili, že Ježíš Kristus se podruhé vrátí na zemi v oblaku. Pochybuji, že by tento oblak byl z vodních par, v každém případě jde o něco, co jako oblak vypadá. Další verše Jeho příchod v prostoru a čase potvrzují:

Lidé budou zmírat strachem a očekáváním toho, co přichází na celý svět. Neboť mocnosti nebeské se zachvějí. A tehdy uzří Syna člověka přicházet v oblaku s mocí a velikou slávou. (Lukáš 21:26-27)

Když se Ježíš Kristus vrátí, nikdo, vůbec nikdo nebude pochybovat, že je to On, kdo přichází v oblaku. Tolik strachu v nich vyvolá jen pohled na oblak slávy a absolutní moci. Prostudujme další verše, tentokráte ze Zjevení:

Hle, přichází v oblacích! Uzří ho každé oko, i ti, kdo ho probodli, a budou kvůli němu naříkat všechna pokolení země. Tak jest, amen. Já jsem Alfa i Omega, praví Pán Bůh, ten, který jest a který byl a který přichází, Všemohoucí. (Zjevení 1:7-8)

Každé každičké oko bude vidět. Příchod Boží ve slávě a moci na zem bude událost, že ani noviny nebudou muset o ní informovat, ani televize, nikdo. Každý se bude třást děsem, protože na zemi v tomto okamžiku budou přebývat jenom nespasení. Uvědomme si, z předešlého verše, že se vrací na zem Pán Ježíš Kristus, který je Alfa a Omega, který je nadčasový, tedy nestvořený, ten Všemohoucí! A lidé budou kvílet, protože ukřižovali Počátek a Konec všeho, co je, ukřižovali Boha, a teď na Zem přichází On Sám - Všemohoucí!

Neboť jako blesk ozáří oblohu od východu až na západ, takový bude příchod Syna člověka. (Matouš 24:27)

Jak slyšíme, bude to neobyčejný oblak. Zašlehne jako blesk po obvodu celé zeměkoule od východu až na západ. Nedivme se, že druhý příchod Pána Boha, Ježíše Krista, uvidí úplně každý, a nikdo nebude pochybovat, o co jde.

Bible tedy jasně učí, že Ježíš Kristus po druhé přijde, a také se zmiňuje o tom, jak Jeho příchod bude vypadat. Bude totiž velmi podobný Jeho vystoupení do nebe.

Poslechněme si poslední slova Ježíše Krista těsně před Jeho odchodem do nebe:

Ti, kteří byli s ním, se ho ptali: "Pane, už v tomto čase chceš obnovit království pro Izrael?" Řekl jim: "Není vaše věc znát čas a lhůtu, kterou si Otec ponechal ve své moci; ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec země."

Pojďme a proberme to spolu. Ježíš jasně říká, že není naší věcí znát čas a lhůtu Jeho druhého příchodu, to vše si Bůh ponechal ve své moci. Přeložil bych to do své prostořeči - co se týče, kdy se Ježíš Kristus vrátí - do toho nám nic není. Naší věcí je, jak pronesl Ježíš svá absolutně poslední slova zde na zemi, abychom byli Jeho svědky až na sám konec světa. Naší věcí je kázat Jeho ukřižování za naše hříchy, zmrtvýchvstání, nanebevstoupení a svědčit o Jeho druhém příchodu. Když někdo odchází, vždy pronese to nejdůležitější, protože nezbývá čas. A Ježíšovo nejdůležitější bylo, abychom Jej zvěstovali, a abychom se nezabývali marností, tedy kdy, který den přijde; to není naše věc.

Poslechněme si samotného Ježíše Krista, co říká o načasování svého druhého příchodu:

"...o onom dni a hodině však neví nikdo, ani andělé v nebi, ani Syn; jenom Otec sám. Až přijde Syn člověka, bude to jako za dnů Noé: Jako tehdy před potopou hodovali a pili, ženili se a vdávaly až do dne, kdy Noé vešel do korábu, a nic nepoznali, až přišla potopa a zachvátila všecky, takový bude i příchod Syna člověka." (Matouš 24:36-39)

Nikdo, kromě Boha, o načasování druhého příchodu neví. Absolutně nikdo. O tom nevěděl ani Syn člověka, Ježíš. Jistě, Bůh Kristus o onom dni a hodině ví. Druhý příchod bude nečekaný. Jako potopa. Lidé si budou užívat, jíst, pít, ženit se, vdávat se, vše, jak se zdá, bude prosperovat. Čím se lépe daří, tím méně se hledá Bůh, natož tak očekává! To nám potvrzuje i Lukáš:

"Ujišťuji vás, že se jich brzo zastane. Ale nalezne Syn člověka víru na zemi, až přijde?" (Lukáš 18:8)

Až se Ježíš Kristus podruhé vrátí, až přijde, tak bude připraveno tak málo lidí, že nebudou téměř k nalezení! Opravdu, příchod Ježíše přijde, když bude nejméně očekáván. Nevěra moment překvapení jenom posílí.

Další biblické důkazy, že čas druhého příchodu Božího Syna, Boha, Ježíše Krista, je naprosto neznámý komukoliv kromě Boha samotného, jsou:

Není nutné, bratří, psát vám něco o době a hodině. Sami přece dobře víte, že den Páně přijde jako přichází zloděj v noci. Až budou říkat ,je pokoj, nic nehrozí`, tu je náhle přepadne zhouba jako bolest rodičku, a neuniknou.

Ježíš Kristus není zloděj; ale přijde tak nečekaně, tak překvapivě jako zloděj v noci. Na zloděje téměř nikdo nečeká. Verše však pokračují:

Vy však, bratří, nejste ve tmě, aby vás ten den mohl překvapit jako zloděj. Vy všichni jste synové světla a synové dne. Nepatříme noci ani temnotě. Nespěme tedy jako ostatní, nýbrž bděme a buďme střízliví. Ti, kdo spí, spí v noci, a kdo se opíjejí, opíjejí se v noci.

Zde je to hodování v širším slova smyslu. Člověk si žije, a nic neví, je ve tmě. Naprosto neočekává druhý Kristův příchod. Verše však pokračují:

My však, kteří patříme dni, buďme střízliví, oblecme si víru a lásku jako pancíř a naději na spásu jako přílbu. Vždyť Bůh nás neurčil k tomu, abychom propadli jeho hněvu, nýbrž abychom došli spásy skrze našeho Pána Ježíše Krista. On zemřel za nás, abychom my, ať živí či zemřelí, žili spolu s ním. Proto se navzájem povzbuzujte a buďte jeden druhému oporou, jak to již činíte.(1. Tesalonickým 5:1-10)

Snad bychom se měli ještě podívat, jaká bude panovat nálada před druhým Kristovým příchodem jak v církvích, tak i v různých filozofických kruzích, vědeckých a intelektuálních nevyjímaje:

Především vám chci říci, že ke konci dnů přijdou posměvači, kteří žijí, jak se jim zachce, a budou se posmívat: "Kde je ten jeho zaslíbený příchod? Od té doby, co zesnuli otcové, všecko zůstává tak, jak to bylo od počátku stvoření." Těm, kdo toto tvrdí, zůstává utajeno, že dávná nebesa i země byly vyvolány slovem Božím z vody a před vodou chráněny. Vodou byl také tehdejší svět zatopen a zahynul. Týmž slovem jsou udržována nynější nebesa a země, dokud nebudou zničena ohněm; Bůh je ponechal jen do dne soudu a záhuby bezbožných lidí. (2. Petrův 3:3-7)

Lidé se budou vysmívat druhému příchodu Pána Ježíše Krista. Všimněme si, že mezi ně patří ti, kdo popírají potopu, při které se v arše zachránilo osm lidí a vybrané páry zvířat. Potopu popírají jak naturalističtí tak, teističtí evolucionisté; a těch je na světě nepřeberný počet.

Jsem dále přesvědčen, že mnozí z těchto evolucionistů, kteří popírají potopu, podlehli skepsi a výsměchu právě díky všem těm kvazikřesťanským nevyplněným předpovědím, kdy se Kristus měl nebo ještě má vrátit. Křesťanství si s těmito rádobyprorockými fiasky dobré jméno jistě neudělalo, a hodně si uškodilo. Proto chci tuto kratší sérii pořadů nazvat - Kdy Ježíš Kristus nepřijde. Odpověď je velmi jednoduchá - kdykoliv je čas druhého příchodu předpovězen, a i kdyby jej předpověděli samotní andělé z nebe na celosvětové satelitní televizi, i kdyby shodný čas mimosmyslově přenesli do mysli každého člověka, tak si můžeme být jisti, že je to lež, protože datum a hodinu si pro sebe nechává, jak jsme se dověděli z mnoha veršů, jen Bůh! Navíc nám sděluje v Božím Synu, že to není naše věc, v podstatě nám nic do toho není. Tohle Ježíš Kristus pronesl jako předposlední větu před tím, než vystoupil do nebe. Jednoduše řečeno - že Ježíš Kristus přijde a jak přijde, to je naše věc, o té přece mimo jiné svědčíme; kdy se to ale stane, to nemá být vůbec předmětem našeho bádání, je to ztráta času. A o tom si budeme v dalších pořadech povídat. O různých rádobybiblických předpovědích. Ukážeme si, jak snadno se dá Bible zneužít, jak snadno lidé propadnou nesmyslům a výmyslům - nikoho nevyjímaje, včetně mne. Vy, kteří právě z tohoto důvodu Bibli odmítáte, buďte si jisti, že jste také vtaženi do jistých nesmyslů, ale v jiné oblasti.

Můj otec mi kdysi vyprávěl, že v roce 1938, tři roky před mým narozením, byla v Americe vysílána rozhlasová hra jako reportáž, že na východním pobřeží USA přistáli Marťané. Prý tomu mnoho lidí věřilo, i když se každou chvíli hlásilo, že jde o fikci. Musela to být jistě tehdy celosvětová senzace, když se o tom tolik napsalo i v předválečném Československu, a na mého otce to tak zapůsobilo, že mi o tom po asi deseti létech ještě vyprávěl. Davové psychóze se dá podlehnout velice snadno.

Nedávno jsem se o tomto kousku dočetl více. Autorem byl slavný Orson Welles, který měl tehdy jen 23 let. Jeho zdramatizovaná reportáž Invaze Marťanů vysílaná večer 30. října 1938 zabrala. Celá hra měla spád hokejového přenosu, se svědectvím očitých svědků, reportéři vzrušeně hlásili zničení východních přímořských oblastí USA atd. Přestože noviny napsaly, že je to jen rozhlasová hra, přestože před vysíláním bylo vše vysvětleno, dva miliony z šesti milionů posluchačů propadly panice. Celá třetina byla vtažena do fikce, ačkoliv na to byli předem připraveni. Policejní stanice, rádia, redakce časopisů byly zahlceny telefonáty, a telefonní síť se v některých oblastech zhroutila. Prý i dva universitní profesoři jeli za Marťany, aby získali jejich cylindry pro svoji universitu... Proč o tom mluvím? Protože zde máme paralelu. Vtáhnout totiž lidi do fikce jako pravdy, ať ve světských nebo biblických souvislostech není, jak zkušenost potvrzuje, vůbec složité. Příčina je vždy jedna - neznalost. Ježíš Kristus o ní hovořil:

Ježíš jim řekl: "Mýlíte se, neznáte Písma ani moc Boží!" (Marek 12:24)

Vtažení do kvazibiblické fikce a mýlky je možné jen tehdy, když věřící nezná Písmo a tak nemá ani moc Boží. Sám to znám z vlastní zkušenosti.

Podobná masová hysterie vznikla 11. září 1909, když profesor Wolf ohlásil, že ohon Halleyovy komety prošlehne zemí, a zanechá za sebou jedovatou zkázu, neboť jeden z vědců prohlásil, že kometa se skládá z kyanogenního plynu. Mnoho astronomů s ním tehdy souhlasilo. 18. květen 1910 přešel, žádná zkáza se nekonala, a na paniku se brzo zapomnělo. Přesto mnoho lidí ucpalo okna, dveře a všechny škvíry, aby se neotrávili. Jiní si řekli, je konec světa, jdeme si užít. Jiní v bázni Boží se usilovně modlili o Boží ochranu. Znova, chci jenom ukázat, že lidé mohou být zmanipulováni i těmi nečestnějšími záměry.

Historie nám také dosvědčuje o mnohých hysteriích, které se týkaly druhého příchodu Pána Ježíše Krista. Jeho druhý příchod je jistý; jistý je i způsob, jak přijde; ale jakékoliv datum Jeho příchodu bylo, je a bude ani ne tak fikce jako lež. Datum není naše věc. To zná jen Bůh. Proto každý datum příchodu Ježíše Krista bylo doručeno buď tím Zlým, nebo v tom lepším případě naší naivitou a hloupostí, v každém případě však neznalostí písma. Nic ve zlém, jsme všichni, do posledního, jenom hříšní lidé.