4. Pověry

Probíráme z biblického pohledu pověrčivost, astrologii a další magii s čarodějnictvím. Tyto důležité otázky hýbají tiskem, rozhlasem a lidmi. Křesťané se musí všech těchto praktik vyvarovat. Pověrčivost, jak jsme již několikrát řekli, je polyteismus, proto je úplně nesrovnatelná s biblickým učením.

Apoštolové velmi účinně potírali jakoukoliv magii. Jistě, nikdo nic nemá proti zábavným trikům varietních "kouzelníků", kteří ani nejsou kouzelníky podle naší definice. Ti nepřipisují svým trikům žádné nadpřirozeno, ale jen důvtip a šikovné prsty. Eskamotérství není magie. Ti, kdo však svým kouzlům a předpovědím připisují nadpřirozeno, to jsou ti kouzelníci, před kterými musíme udržet naše sklony k pověrčivosti, tedy k pavíře na uzdě. Ti od pravé víry v Ježíše Krista odvádějí. Začneme se totiž zabývat jejich předpověďmi a na spásné vykoupení z našich hříchů skrze Pána Ježíše Krista zapomeneme. Podívejme se na Elymase:

Ale Elymas, ten kouzelník, tak se totiž vykládá jeho jméno, vystoupil proti nim a snažil se odvrátit místodržitele od víry. V tu chvíli Saul, kterému říkali také Pavel, byl naplněn Duchem svatým, upřel na Elymase zrak a řekl: "Ty svůdce všeho schopný, synu ďáblův, nepříteli Boží spravedlnosti, kdy už přestaneš podvracet přímé cesty Páně? Nyní na tebe dopadne Boží trest: Oslepneš a neuzříš sluneční světlo, dokud se nad tebou Bůh neslituje." Tu Elymase náhle obestřela mrákota a tma, tápal kolem sebe a hledal, kdo by ho vedl za ruku. (Skutky 13:8-11)

Co by se tak asi stalo, kdyby dnes všichni, kdo se zabývají okultními naukami, oslepli. Myslím, že by byl konec s pověrami hned a okamžitě. Pověry a okultismus odvádí vždy a bez výjimky od Boha, Otce Pána Ježíše Krista, i když se jeho jménem může zaštítit.

Kolikrát okultní čarodějové a čarodějnice mají pravdu. Skutečně, jisté duchovní bytosti, lépe řečeno démoni, jim mohou vnuknout určitý vhled do budoucnosti. Démoni však zdaleka neznají vše. Jsou stvořenými bytostmi jako jsme my. Omezená bytost má jenom omezené znalosti. Podívejme se, jak jistý zlý duch pracoval a duchovně zotročil jednu otrokyni.

Když jsme šli jednou do modlitebny, potkala nás mladá otrokyně, která měla věšteckého ducha a předpovídáním budoucnosti přinášela svým pánům značný zisk. Chodila za Pavlem a za námi a stále volala: "Toto jsou služebníci nejvyššího Boha. Zvěstují vám cestu ke spáse." A to dělala po mnoho dní. Pavlovi to bylo proti mysli, obrátil se proto na toho ducha a řekl: "Ve jménu Ježíše Krista ti přikazuji, abys z ní vyšel: "A v tu chvíli ji ten zlý duch opustil. Když si její páni uvědomili, že tím přišli o svůj zisk, uchopili Pavla a Silase a vlekli je na náměstí před městskou správu. Tam je předvedli před soudce a řekli: "Tito lidé pobuřují naše město. Jsou to Židé(Skutky 16:16-20)

Na tomto textu je hned několik velmi poučných záležitostí, co se týče zotročení jakýmkoli stvořeným duchem. Nejprve vidíme, že věštění, pakliže je pravé a nejde jen o obyčejné vymýšlení, má svůj původ v duchovní bytosti, která přebývá a namlouvá věštění lidskému prostředníku, mediu, v tomto případě jisté otrokyni. Tento duch skrze tuto otrokyni v podstatě namlouval, a to asi velmi úspěšně, jak mají majitelé otrokyně investovat. Dejte mi třídenní vhled do cen cenných papírů na světových burzách, a co nevidět budu milionářem a záhy miliardářem. Myslíte, že je tohle jen nějaká archaická biblická báchorka? Snad každý druhý měsíc mi chodí z Ameriky poštou leták, abych si objednal investiční astroložku. Ani bych se nedivil, kdyby měla částečnou pravdu jako tato otrokyně. Dopis po dopisu bez rozlepení házím do koše. Jsem tak dobře obeznámen s výše citovaným veršem, že se neodvážím dopisy otevřít. Přiznávám, že mne vždy přepadne pokušení alespoň jedním očkem nahlédnout, co se na trzích bude podle této čarodějnice dít. Nic není nového pod sluncem.

Tato otrokyně měla pravdu v investičních radách, měla pravdu i v tom, když neustále volala, pronásledujíc učedníky: "Toto jsou služebníci nejvyššího Boha. Zvěstují vám cestu ke spáse."

Pavlovi to bylo proti mysli, přestože věštkyně měla pravdu. Z toho vyplývá, i kdybychom se dověděli od kartářky nebo astrologa to, co se skutečně vyplní, tak přesto od těchto duchařů utíkejme pryč, a ani se neohlížejme.

Pavěry, tedy pověry jsou staré jako lidstvo samo. Falešní proroci, astrologové, věštci, vědmy a všichni ostatní odváděli od Boha stejně tak staré Židy, jako novověké lidi dnes.

Toto praví Hospodin proti prorokům, kteří svádějí můj lid: Když mají svými zuby co kousat, mluví o pokoji; když pak jim někdo do úst nic nedá, vyhlašují proti němu svatý boj. Proto vám nastane noc bez vidění, tma bez věštby. Nad těmi proroky zajde slunce, den se nad nimi zachmuří. Tu se budou jasnovidci stydět, rdít se budou věštci, všichni si zakryjí ústa, neboť Bůh neodpoví. Já však jsem naplněn mocí, duchem Hospodinovým, právem a bohatýrskou silou, abych mohl Jákobovi povědět o jeho nevěrnosti, Izraeli o jeho hříchu. Slyšte to, představitelé domu Jákobova, vůdcové izraelského domu, vy, kteří si hnusíte právo a překrucujete všechno, co je přímé! (Micheáš 3:5-9)

Veršů je v celé Bibli nepřeberně. Čarodějové a "paproroci" jsou samozvanci. Jejich vhled do budoucna nemůže být stoprocentní. Jejich předpovědi jsou buď jejich vlastní výmysly, nebo polopravdy, tedy lži, od zlých démonických bytostí, padlých andělů. Proroctví jasnovidců jsou vesměs pozitivní. Nedobré zprávy se neprodávají dobře, a proto musejí být omítnuty, aby vypadaly dobře:

Její proroci jim všechno nahazují omítkou, mají šalebná vidění a věští jim lživé věci. Říkají: »Toto praví Panovník Hospodin«, ačkoli Hospodin nepromluvil.(Ezechiel 22:28)

Nebo Jeremjáš odhaluje falešné proroky, kteří prorokují mír a prosperitu.

Nato jsem řekl: "Ach, Panovníku Hospodine, hle, proroci jim říkají: Nespatříte meč a hlad mít nebudete, nýbrž dám vám na tomto místě pravý pokoj." Hospodin mi řekl: "Ti proroci prorokují mým jménem klam. Neposlal jsem je a nepřikázal jsem jim to a nemluvil jsem k nim. Prorokují vám klamné vidění, nicotnou věštbu a lest vlastního srdce." (Jermjáš 14:13-14)

Nespatříte meč a hlad mít nebudete - to je lest vlastního srdce, protože Hospodin nic takového neřekl. Proroctví vycházelo z jejich srdce, ne z Božího srdce. Hospodin učiní přítrž všem omalovaným a krásným věštbám, které jsou lidé vždy ochotni poslouchat:

... Blízko jsou dny, kdy se splní všechna vidění. Už nebude uprostřed izraelského domu žádné šalebné vidění a lichotivá věštba. (Ezechiel 12:24)

Děsím se v církvích dnešních moderních proroků, kteří prorokují ve jménu Hospodina jakísi neurčitá proroctví. Bojím se o ně. Byl jsem jejich prorokování několikrát svědkem; i mně prorokovali požehnanou misijní službu. Modlil jsem se - Co se to děje, Bože; buď k nim shovívavý. Musíme brát nesmírně vážně na zřetel Ježíšovo varování:

Mnozí mi řeknou v onen den: ,Pane, Pane, což jsme ve tvém jménu neprorokovali a ve tvém jménu nevymítali zlé duchy a ve tvém jménu neučinili mnoho mocných činů?` A tehdy jim prohlásím: ,Nikdy jsem vás neznal; jděte ode mne, kdo se dopouštíte nepravosti.` (Matouš 7:22-23)

Křesťané, stejně jako Židé Starého zákona, musejí být opatrní, aby netvrdili něco ve jménu Boha, něco co jim Bůh prý zjevil, a nebyla by to pravda! Proto je dobré být k dnešním novodobým křesťanským proroctvím skeptický.

Jejich vidění je šalba a jejich věštba lež. Říkají: »Výrok Hospodinův«, ale Hospodin je neposlal, a přece čekají na potvrzení slova. Copak jste neviděli šalebná vidění a nezvěstovali lživou věštbu? A přece říkáte: »Výrok Hospodinův«, přestože jsem já nepromluvil."(Ezechiel 13:6-7)

Opravdu, neříkejme "Hospodin řekl" - a teď následuje nějaké nové proroctví. To je náboženská pavěra, to je pověra v té nejnebezpečnější formě. Podívejme se na některé verše, které tuto nebezpečnost potvrzují.

Neboť vyvstanou lžimesiášové a lžiproroci a budou předvádět veliká znamení a zázraky, že by svedli i vyvolené, kdyby to bylo možné. (Matouš 24:24)

Již jsme se dříve zmínili o různých talismanech. Ty jsou jako tesané modly. Nedávno jsem se vrátil z asijské cesty. Talismana tam má kde kdo. Taxikářům visí pro štěstí i modlení na zrcátku.

Vyhladím tvé tesané modly a posvátné sloupy z tvého středu; dílu svých rukou se již nebudeš klanět.(Micheáš 5:12)

My lidé se bojíme, hodně se bojíme! Máme se také proč bát. Naše srdce je ten nejúskočnější element, jaký máme. Proto tolik pavěříme, a vkládáme naději v ochranné síly mimo pravého Boha. Proto chceme slyšet jen uhlazené věštby.

Bůžkové mluvili ničemnosti, co viděli věštci, byl klam; rozhlašují šalebné sny, přeludem utěšují. Proto táhl lid jako stádo, ujařmený, bez pastýře. (Zacharjáš 10:2)

Přeludná útěcha - to je největší nebezpečí, jaké si dovedu představit. Všechna náboženství jsou přeludné útěchy! Pro každého to prý dopadne dobře, hlavně když v něco nebo v někoho věří. Věřit v cokoliv kromě Boha - otce Pána Ježíše Krista, je marná a přeludná útěcha, je to pověra.

Všimněme si také, že pověrčivost, modlářství a čarodějnictví mají původ v lidské svévoli. Pavěříme ne proto, že bychom byli neinformovaní, ale proto, že chceme nevěřit v pravého Boha:

Skutky lidské svévole jsou zřejmé: necudnost, nečistota, bezuzdnost, modlářství, čarodějství, rozbroje, hádky, žárlivost, vášeň, podlost, rozpory, rozkoly, závist, opilství, nestřídmost a podobné věci. Řekl jsem už dříve a říkám znovu, že ti, kteří takové věci dělají, nebudou mít podíl na království Božím. (Galatským 5:19-21)

To znamená, že pověrčiví lidé, ti, kteří doufají v talismany, ti, kteří doufají v kouzlo karet, křišťálových koulí a planet, ti, kteří doufají v bůžky, podle nichž to všechno nějak jaksi taksi pro všechny dobře dopadne - nespatří Boha, a budou se sytit na věky sami sebou.

Zde máme další velmi zajímavý verš:

"Vzdor je jako hříšné věštění a svéhlavost jako kouzla a ctění domácích bůžků. Protože jsi zavrhl Hospodinovo slovo, i on zavrhl tebe jako krále." (1. Samuelova 15:23)

Zde zajisté nejde o vzdor zlu ani o svéhlavou spravedlnost. Zde jde o vzdorování pravdě a svéhlavé lpění na lži. Hříšné věštění je nepravdivé věštění, které nemá s pravdou nic společného, vzdoruje pravdě. Svéhlavé ctění bůžků, amuletů, talismanů, rituálů, je smrtelné. Vše začíná již tak "nevinnými" projevy, jako je držení palců.

Když vidím všechny ty věštecké knižní tituly na pultech našich knihkupectví, jichž jsou sta, nemohu si nevzpomenout na tento verš:

Toto praví Hospodin, tvůj vykupitel, který tě vytvořil v životě matky: "Já jsem Hospodin, já konám všechno: sám nebesa roztahuji, překlenul jsem zemi. Kdo byl se mnou?" Hospodin ruší znamení žvanilů a z věštců činí pomatence, obrací mudrce nazpět a jejich poznání mate. (Izajáš 44:24-25)

Ty knihy jsou podle tohoto verše žvásty, napsali je pomatenci, jejichž mysl osobně pomátl sám Bůh! Kdo obstojí? Nikdo!

Nebo se vyděsme, jak Bůh nařídil starozákonním židům, jak mají naložit se všemi těmi, kdo se zabývají okultním prorokováním a věštěním. Kdyby tyto zákony platily dnes, myslím, že by okultní vědy brzo zašly.

Čarodějnici nenecháš naživu. Kdokoli by obcoval s dobytčetem, musí zemřít. (Exodus 22:17-18)

Trest za hádání z karet, stejně jako za sodomii se trestal smrtí. Vím, dnes se smrtí tyto přestupky netrestají, prý jen fanatičtí muslimové by s něčím takovým v dnešním moderním světě mohli přijít. To je pravda, ale Bůh se nemění. Princip je u Boha absolutně nezměněn. Smrtí, tj. existencí daleko od Boha ve tmě, kde je pláč a skřípění zubů, potrestá každého zvráceného, čaroděje i modláře, ti nebudou poddanými v Království nebeském. Nebo:

Muž či žena, v nichž by byl duch zemřelých nebo duch věštecký, musejí zemřít. Ukamenují je. Jejich krev padni na ně. (Leviticus 20:27)

Nebo si představte, že by byl dnes usmrcen každý autor snáře; a kdo čte snáře, ten je modlář. Princip trestu se dodnes nezměnil. I dnes platí trest smrti, který vykoná Bůh na věčnosti. Situace je velmi vážná!

Hospodina, svého Boha, budete následovat a jeho se budete bát, budete dbát na jeho přikázání a poslouchat ho, jemu budete sloužit a k němu se přimknete. Avšak takový prorok nebo ten, kdo hádá ze snů, bude usmrcen, protože přemlouval k odpadnutí od Hospodina, vašeho Boha, který vás vyvedl z egyptské země a vykoupil tě z domu otroctví. Chtěl tě svést z cesty, po které ti Hospodin, tvůj Bůh, přikázal chodit. I odstraníš zlo ze svého středu. (Deuteronomium 13:5)

Mohli bychom pokračovat s mnohými dalšími verši. Zapamatujme si dobře, že veškeré modlářství je polyteismus. Vzývá bůžky a odstraňuje ze srdce pravého Otce Ježíše Krista. Modlářství a pavěra, tedy pověrčivost jsou hlavními důvody nevíry

1. Paralipomenon 10 13: Tak zemřel Saul pro svoji zpronevěru; zpronevěřil se Hospodinu, protože nedbal na Hospodinovo slovo. Dokonce se dotazoval věštího ducha.

2. Paralipomenon 33 6: Své syny provedl v Údolí syna Hinómova ohněm, věštil z oblaků a obíral se hadačstvím a čarováním, ustanovil vyvolavače duchů a jasnovidce; dopouštěl se mnohého, co je zlé v očích Hospodina, a tak ho urážel.

Izajáš 19 3: Egypt bude na duchu zlomen, jeho záměry zmatu, budou se dotazovat model a zaklínačů i duchů zemřelých a jasnovidců.

Izajáš 29 4: Budeš sníženo, ze země budeš mluvit, tvá řeč přidušeně zazní z prachu. Tvůj hlas bude znít ze země jako hlas ducha zemřelých, z prachu bude řeč tvá sípat.

2. Královská 23 24: Jóšijáš také vymýtil vyvolavače duchů zemřelých, jasnovidce, domácí bůžky, hnusné modly i všelijaké ohyzdné bůžky, které bylo možno vidět v zemi judské a v Jeruzalémě. Tak se naplnila slova zákona napsaná v knize, kterou nalezl kněz Chilkijáš v Hospodinově domě.

Ezechiel 21 21: Rozpřáhni se napravo, zasáhni doleva, kamkoli se zaměří tvé ostří. 26: Babylónský král se zastaví na křižovatce, na rozcestí obou cest, aby si vyžádal věštbu. Bude potřásat šípy, bude se doptávat domácích bůžků a nahlížet do jater.

Ozeáš 4 12: Můj lid se doptává svého dřeva, jeho hůlka mu předpovídá; tak jej zavádí duch smilstva. Smilstvím se odvrací od svého Boha.

1. Samuelova 28 7: Tu řekl Saul svým služebníkům: "Vyhledejte mi ženu, která vyvolává duchy zemřelých. Půjdu k ní a dotážu se jí." Jeho služebníci mu řekli: "Taková žena, která vyvolává duchy zemřelých, je v Én-dóru." 8: Saul se přestrojil, vzal si jiné šaty a šel tam spolu se dvěma muži. Přišel k té ženě v noci a řekl jí: "Věšti mi prostřednictvím ducha zemřelého. Přivolej mi, koho ti řeknu." 9: Žena mu odpověděla: "Však ty víš, co udělal Saul, že vyhladil ze země vyvolávače duchů zemřelých a jasnovidce. Proč mi strojíš léčku? Chceš mě vydat na smrt?" 10: Ale Saul se jí zapřisáhl při Hospodinu: "Jakože živ je Hospodin, žádný trest tě za to nestihne." 11: Žena se ho zeptala: "Koho ti mám přivolat?" Odvětil: "Přivolej mi Samuela." 12: Když žena Samuela viděla, hlasitě vykřikla a obrátila se na Saula: "Proč jsi mě obelstil? Vždyť ty jsi Saul!" 13: Ale král jí řekl: "Neboj se! Co vidíš?" Žena Saulovi odvětila: "Vidím božský zjev, jak vystupuje ze země." 14: Řekl jí: "Jak vypadá?" Odpověděla: "Vystupuje starý muž, zahalený pláštěm." Saul poznal, že to je Samuel, padl na kolena tváří k zemi a klaněl se. 15: Samuel se Saula otázal: "Proč rušíš můj klid? Proč jsi mě dal přivolat?" Saul řekl: "Jsem ve velkých úzkostech. Bojují proti mně Pelištejci a Bůh ode mne odstoupil. Vůbec mi neodpovídá ani prostřednictvím proroků ani skrze sny. Proto jsem zavolal tebe, abys mi oznámil, co mám dělat." 16: Samuel odvětil: "Proč se ptáš mne, když Hospodin od tebe odstoupil a stal se tvým protivníkem? 17: Hospodin učinil, co prohlásil skrze mne: Hospodin vytrhl království z tvé ruky a dal je tvému bližnímu, Davidovi. 18: Žes neuposlechl Hospodina a nestal se vykonavatelem jeho planoucího hněvu proti Amálekovi, za to ti dnes Hospodin udělá toto: 19: Spolu s tebou vydá Hospodin do rukou Pelištejců též Izraele. Zítra budeš ty i tvoji synové u mne. Také izraelský tábor vydá Hospodin do rukou Pelištejců." 20: Saul se náhle skácel, jak byl dlouhý, k zemi; tak velice se polekal Samuelových slov. Nebylo v něm síly, protože nepojedl chleba celý den a celou noc. 21: Žena přistoupila k Saulovi a viděla, jak strašně se zhrozil. Řekla mu: "Hle, tvoje otrokyně tě uposlechla. Dala jsem v sázku svůj život. Poslechla jsem tě v tom, cos mi poručil. 22: Teď zase ty prosím poslechni svou otrokyni. Předložím ti sousto chleba a pojíš, aby ses posílil, vždyť musíš pokračovat v cestě." 23: Ale on se zdráhal. Říkal: "Nebudu jíst." Jeho služebníci spolu s tou ženou však na něho naléhali a on je uposlechl. Povstal ze země a posadil se na lože. 24: Žena měla doma vykrmeného býčka. Rychle ho připravila k hodu, nabrala mouky, zadělala a napekla nekvašených chlebů. 25: Předložila to Saulovi i jeho služebníkům a oni jedli. Pak se zvedli a odešli ještě té noci.

Na druhé straně tytéž biblické texty různí opravdoví křesťané interpretují různě. Žádný z nich ale netvrdí, že tak to řekl Hospodin.

2. list Tesalonickým 2 8:A pak se ukáže ten zlý, kterého Pán Ježíš ,zabije dechem svých úst` a zničí svým slavným příchodem. 9:Ten zlý přijde v moci satanově, bude konat kdejaký mocný čin, klamná znamení a zázraky 10:a všemožnou nepravostí bude svádět ty, kdo jdou k záhubě, neboť nepřijali a nemilovali pravdu, která by je zachránila. 11:Proto je Bůh vydává do moci klamu, aby uvěřili lži. 12:Tak budou odsouzeni všichni, kdo neuvěřili pravdě, ale nalezli zalíbení v nepravosti.

Micheáš 3 6: Proto vám nastane noc bez vidění, tma bez věštby. Nad těmi proroky zajde slunce, den se nad nimi zachmuří. 7: Tu se budou jasnovidci stydět, rdít se budou věštci, všichni si zakryjí ústa, neboť Bůh neodpoví.