3. Nový věk

Posledně jsme si řekli, že Nový věk vlastně není nic nového, protože pod Sluncem vskutku nic nového není, jak to výstižně popisuje Bible. Nový věk je vlastně jen nový šat, protože naše nahota je stejná, ať na sebe navěšíme jakákoliv královská roucha nebo i tu nejposlednější módu. Tedy, Nový věk není nic nového v substanci, v esenci, tedy v podstatě. Naše nahá podstata je stále stejná a neměnná, již od Adamova a Evina pádu. Nový je pouze oblek, pod nímž vězí starý, hříchem prohnilý člověk. Žádná plastická operace neomladí, žádná nová omítka nezpevní drolící se zdivo.

Také jsme si řekli, že naše staré prohnilé srdce je náchylné věřit čtyřem lžím, které Satan slíbil Adamovi a Evě. Úplně mi vyráží dech, když si uvědomím, že Satan vše předpovídal Adamovi a Evě v budoucím čase, tedy ještě před tím, než jej Adam a Eva uposlechli. Satan řekl:

1. Budete jako Bůh - což je historický asijský panteismus, který dnes silně zakořeňuje v západním myšlení.

2. Nikoli, nepropadnete smrti - to je historické převtělování, kterému dnes říkáme reinkarnace. Tomuto nesmyslu dnes na Západě už věří 30% lidí.

3. Budete znát dobré i zlé - tohle je historický a především současný relativismus, protože dobro a zlo jsou dnes relativní pojmy.

4. Otevřou se vám oči - to je historický i dnešní esoterismus, touha po tajemnosti a smyslnosti. Zrak je nejpronikavější smysl a s ním se otevřely i uši, hmat, čich a chuť. A protože lidstvo vesměs nezná intimně Boha, udělalo si boha ze svých tzv. otevřených smyslů. Přesně tak, jak slíbil Satan. Mít se dobře pro člověka obyčejně znamená uspokojit své smysly, být smyslný.

No a na dně těchto čtyřech Satanových návnad, které jsou obsaženy jen ve dvou biblických verších, sedí na prameni ropucha člověčí svébytnosti, svéjmennosti, ropucha lidské autonomie. Člověk žije, jako by zdroj veškeré reality vězel pouze v něm a jeho mysli. Samozřejmě, mnoho lidí popře své božství, ale na druhé straně tvrdí, že co si sami neudělají, to nemají. Zapomínají, že si neudělali ani svoje oči, ani svoje ruce, ani svoje tělo, ani svůj mozek ani svůj intelekt, prostě nářadí, kterým, jak se domnívají, svébytně tvoří. Takže vlastně sami sobě bohem jsou. Filozofie většiny lidí je prostě nedomyšlená, a soustředěná na člověka. Člověk bude jako bůh, Člověk nepropadne smrti, Člověk bude znát dobré i zlé, Člověku se otevřou oči.

Člověk bez Boha, třeba i nábožensky založený, je zdrojem své morálky, je sobě bohem, nepropadá smrti, zná co je dobré a co je zlé, a má otevřené oči se všemi ostatními smysly. Přesně co Satan předpověděl, tím většina lidstva žije, bez ohledu na národnost. Takže, moji milí Češi, také pojídáme Satanovu lžipolévku. Než mne Pán Bůh vytáhl z bahna zatracení, srkal jsem tuto lžipolévku plnými doušky.

Celá tragedie Nového věku však spočívá v tom, že tyto čtyři Satanovy lži si oblékají nový, kvazivědecký háv. Páni profesoři na Západě i Východě, na Severu i na Jihu, prostě ze všech čtyřech větrů země, si oblékají bílý, černokněžnický rubáš, aby ještě více otupili mysl prostomyslných intelektuálů bez biblického Boha.

Nový věk, vlastně nový háv navléknutý přes starou hnilobu, dnes hledá inspiraci ve východních náboženstvích. Na Západě, tedy i u nás doma, se však starý věk východních náboženství se starým věkem naší hříšnosti, musejí převléknout do moderního rádoby vědeckého šatu, musí být přelepeny novou omamující vinětou. Reklamní nálepka Nového věku je vyplnění našich osobních libůstek a záruka životního úspěchu - což není zase nic víc, než uspokojení našich pěti tělesných smyslů a našeho duševního egocentrismu. Šat Nového věku je směsice, lépe míchanice hinduismu, pohanského kouzelnictví a západních hodnot, což je dobré zdraví, finanční úspěch a individualismus. Následky tohoto nového Satanova útoku budou katastrofální. Jestliže nám zatéká střecha, nemůžeme jen přemalovat skvrnitý strop, ale musíme nejprve opravit střechu a teprve potom přemalovat strop. Podobně, nejprve musíme opravit naše hříchem hnijící tělo, ducha a duši Ježíšem Kristem, než si oblékneme nové duchovní šaty. Nové šaty na starém člověku jen na moment přikryjí naše hříchem prohnisané tělo, než jimi náš duchovní hnis prosákne na povrch, aby jej každý viděl. Nový věk, nový šat, je jen dočasná na odbyt jdoucí líbivá přikrývka naší duchovní necudnosti.

V časopisech a knihách se dočítáme o novém "nezvratitelném" posunu, který zachvacuje naši duši a mysl. Nejde prý o nový systém, ale o novou mysl. Jako houby po dešti se množící novověká hnutí za proměnu dnešní společnosti se zakládají na koncepci rozvíjení lidského potenciálu a na základě proměny osobního vědomí. Jak lákavé! Tohle je darwinismus a dialektický materialismus přenesený do duchovní oblasti. Tělesná evoluce je prý už u konce, nahromaděná kvantita se přeměňuje v kvalitu a evoluce pokračuje ve vyšší kvalitativní oblasti - prý v duchovnu. Darwinova evoluční teorie připravila podvědomě většinu lidstva k přijetí nového hábitu, k přijetí teorie duchovní evoluce Nového věku. Dobro plodí více dobra, peníze dělají více peněz, čím více jazyků znáš, tím rychleji se naučíš další. Podobně, Darwinovo evoluční otupení navodí ještě další větší otupení, což je víra v duchovní evoluci, která prý vyvolá kýžené nebe na zemi.

Jak vidíte, přátelé, nastupující Nový věk je snad nebezpečnější než komunistické ideály. Ty slibovaly jen uspokojení živočišné potřeby, aby bylo dost cibule na guláš. Nový věk však chce změnit společnost ne skrze naplněné žaludky, nýbrž skrze proměnu lidské mysli, skrze nové vědomí. To znamená, aby byl člověk součástí všeho, aby si člověk uvědomil, že vše je bůh, tedy že i on sám se božství neustále přibližuje prostřednictvím své duchovní evoluce. Uvědomujeme si, přátelé, jaké je tohle nebezpečí? Vždyť být bohem je nejděsivější a nejrouhavější přání. Lucifer chtěl být Bohem a zřítil se v Satana. Člověk chtěl být Bohem a ztroskotal v hříchu, v kterém se dodnes všichni topíme. Touha být Bohem je prapůvodní hřích pýchy. A k tomu spěje Západní svět, tedy i my.

Nedávno jsem hovořil se švédskou hlasatelkou křesťanského vysílání HCJB. Řekla mi, že ve Švédsku lidé tajně touží po duchovní náplni. Mnoho Švédů se prý v hlubokém soukromí ukájí vírou, které dnes začínáme říkat Nový věk. Celá tragedie naší náchylnosti věřit nesmyslům vězí v následujícím Ježíšově varování:

Mýlíte se, neznáte písma, ani moc Boží. (Mt. 22:29)

Pravda, Ježíš zde řeší spor, kterému manželovi bude po smrti patřit žena, jež sedmkrát ovdověla. Přesto jeho výrok můžeme aplikovat na jakoukoliv neznalost. Ten, kdo nezná Boží slovo, je náchylný k omylům a přijímá nesmysly. Vždyť Nový věk je už popsán na prvních stránkách Bible a začal v ráji. Jak můžeme odolat Novému věku, když neznáme biblické souvislosti a Satanovo proroctví. Buďme proto pilnými studenty Bible. Bůh nás k tomu vyzbrojí svou mocí a potom, jak řekl Ježíš, se nebudeme mýlit, protože budeme znát písmo a mít Boží moc.