5. Nový věk

V posledních čtyřech pořadech jsme se zmínili o čtyřech bodech, lžích, kterými Satan oklamal Adama a Evu a které jsou základem dnešního Nového věku. Zopakujme si je:

1. Satan má velkolepý plán otupit národy tohoto světa. Aby se mu to podařilo, musí nejprve změnit definici Boha. Satan lidstvu namlouvá, že Bůh není osobní, nýbrž, že Bůh je všechno co existuje, tudíž i vy i já. Proto člověk Nového věku věří, že je sám bohem, nebo boží součástí.

2. Satan má za lubem změnit definici smrti. Chce, aby lidé brali smrt jako přirozený přechod z jedné existence do druhé bez jakékoliv zodpovědnosti osobnímu Bohu. V podstatě člověk pouze kmitá ze života do smrti na vývojové evoluční spirále vzhůru, až dospěje k nirváně. Vzpomínám si, jak se i mně tahle myšlenka zamlouvala, dokud mi Bůh neotevřel oči.

3. Satan chce, abychom měli každý osobní relativistickou definici dobra a zla. Relativismus v morálce trhá osnovu národního tkaniva a vede k osobnímu a citovému uvěznění.

4. Satan propaguje esoterismus, víru, že objektivní skutečnost může být zredukována do osobních mystických prožitků, které přinášejí osvícení. Člověk prý může pociťovat zasvěcení do božího tajemství, být sám tím osvíceným, jestliže se podrobí správným mystickým cvikům.

Proč se Satan tolik namáhá? Satan nenávidí Boha, a proto nenávidí i Boží lid. Satan se vynášel nad Boha a touží po zbožňování a moci. Vždyť i člověk je tolik lačný po moci, že to v mnoha případech pro něj končí duševními poruchami. V podnicích na Východě i Západě probíhá nepřetržitý boj o společenská a ekonomická korýtka i o zákazníky, a tak se konají meditační semináře pro manažéry velkých i malých podniků. Mezi mnohými je Ford, Polaroid i olejová společnost, pro kterou jsem 15 let v USA pracoval, pořádá meditační semináře pro své manažéry. Nedivme se, že instruktoři jsou vesměs Indové.

Satan bojuje o nadvládu všemi prostředky, dokonce nabízel Ježíšovi všechna království země, bude-li se mu Ježíš klanět. Satan nás nebude svádět takovým způsobem, abychom prohlédli jeho léčky. Celá Satanova krádež naší duše musí být promyšlený mistrovský tah. Následující příhoda, která se skutečně stala v Chicagu i českých zemích, názorně vykresluje, jak si Satan získává naší přízeň, než nás úplně zničí.

Peníze nemohou ležet, ale musí být investovány, aby přinesly úroky a zisk. Proto existuje spousta poradních investičních firem. Existují firmy s výbornou pověstí, ale protože je člověk hříšný všude, na světě jsou i podvodníci a na ty si musíte dát dobrý pozor. A zde je náš příklad:

Jeden vychytralý investiční poradce namluvil svému zákazníkovi, že má ohromný kšeft, který zaručuje 100% návratnost během několika měsíců. Zákazník investoval 200 dolarů, obnos, který si mohl dovolit ztratit. A investiční vykuk mu vskutku přinesl za pár měsíců 400 dolarů. Zákazník byl potěšen a investoval těchto 400 dolarů znovu, z nichž jen 200 bylo jeho původních. Za pár měsíců mu poradce přinesl 800 dolarů a tak to šlo dál, 1.600, 3.200 dolarů, až důvěřivý investor investoval 50.000 dolarů ze svého. V okamžiku, kdy poradce získal plnou důvěru svého zákazníka i 50.000 dolarů, zmizel se svou i zákazníkovou investicí. Poradce totiž investoval nejprve do zákazníka, aby si koupil zákazníkovu důvěru. Tak nějak podobně nás ohlupuje i Satan. Na povrchu vše vypadá jako řádný a výnosný obchod. Prosperita, zdraví, schopnosti, sláva a úspěch se zdají být zaručeny, ale konec znamená v nejlepším případě ztrátu, v nejhorším úplnou záhubu. Satan proniká do křesťanských shromáždění, vypadá pravě, stejně jako náš investiční poradce. Nezapomeňme, že Lucifer byl nejkrásnější a nejmoudřejší ze všech stvoření a toho neobehrajeme ani v mariáši. My musíme být v Kristu, ten se s ním vypořádá. Vezměme si příklad z Michaela.

A přece sám archanděl Michael, když se přel s ďáblem o Mojžíšovo tělo, neosmělil se vynést nad ním zatracující soud, ale řekl: "Potrestej tě Hospodin." (Juda 9)

Mnohokrát jsem byl svědkem toho, jak křesťané trhali ďábla na cucky, na jedné straně opojeni vítězstvím, že se ho nebojí, a na druhé straně naříkají, že jsou bezmocní a svádějí na Satana každý svůj hřích, kterého se dopouští vlastním hříchem. Jakékoliv hrátky s čertem jsou nebezpečné.

Satanova strategie je stejná jako strategie fašistů nebo komunistů. Nejprve sám vyprovokuje a vykonstruuje příčinu problému, což je vždy jakýkoliv zlý třídní nepřítel, vyjma nás samotných hodných, a potom přichází s řešením domnělého jako spasitel. Jeho konečný cíl je, aby získal za každou cenu co nejvíce učedníků, aby je mohl vést do konečné a poslední bitvy, lidské rebelie proti Bohu.

Pravda, ač všemocná, má proti lži jednu velikou nevýhodu. Pravda je uzoučká, pravdivá odpověď, je v podstatě jen jedna. Zato lež je širokorozchodná, lživých odpovědí je tolik, kolik máme nápadů pod vlivem relativního myšlení. Podívejme se, v jaké nevýhodě je pravda, když Ježíš řekne:

Já jsem ta cesta, pravda i život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. (Jan 14:6)

Jak úzkoprsé, řekne světský člověk. Tento verš jde proti srsti každému relativisticky smýšlejícímu člověku. Satan má k dispozici nepřebernou plejádu lží a každou může ušít na míru. Bůh má k dispozici jen jednu pravdu. Naopak lež se přistřihne podle libosti, padne jako ulitá. Ale pravdě, té se musíme přistřihnout sami. Pravda je těžší k přijetí než lež, pravda se nám totiž nepřizpůsobí, kdežto lež ano. Pravdě se musíme přizpůsobit my, lež se přizpůsobí nám. Celá záležitost namluvit lež a uvěřit lži se zredukuje do porušení prvního přikázání.

Nebudeš mít jiného Boha mimo mne. (Ex. 20:3)

1. Jakákoliv věc, myšlenka nebo pocit a prožitek, který má nadpřirozené zabarvení a vedení se stává nepravým Bohem a dráhou Nového věku do pekla. Přečtěme si Izajáše, co říká Babyloňanům a jak je pravdivý i dnes:

Zmalátnělas přes svá velká rozhodnutí. Jen ať se postaví a zachrání tě ti, kdo při novolunní uvádějí ve známost, co by tě mohlo potkat. Hle, jsou jako sláma, spálí je oheň. Ti nevysvobodí z moci plamene ani vlastní život. Nezbude ani žhavé uhlí pro ohřátí. (Iz. 47:13-14)

Astrologie je populární po celém světě. Je dokonce i zkomputerizovaná a každý velký denník a časopis má astrologický koutek. Výpočetní technika cvrliká jak pilný kovaříček. V Paříží je jedna čarodějnice, kartářka nebo věštkyně na každých 400 obyvatel.

2. Všechny praktiky, které si přivlastňují nadpřirozenou léčebnou moc nad tělesnými a duševními nemocemi, podobně redukují víru v jediného pravého Boha. Křišťálové koule, psychoterapie, bezdotyková masáž, jóga atd. odvádějí od Boha. Pravda, zázraky se mohou dostavit, ale pod čí mocí? Medicína do této kategorie nespadá, protože ta neléčí nadpřirozenými prostředky.

3. Bůh může být vyloučen nebo zredukován všemi okultními činnostmi, které si přivlastňují nadpřirozené schopnosti. Například spojení s duchy zemřelých, vyvolávání duchů, seance a hledání odpovědí u medií a osobních rádců nahrazuje Boha, porušuje první přikázání a připomíná babylonskou katastrofou.