6. Nový věk

Řekli jsme si, že mnohé myšlenky východních náboženství jsou podstatou Nového věku. Málokdo v USA nebo v českých zemích si je ochoten oholit hlavu, navléknout rubáš a žít v bídě. Proto Satan principy východních filosofií musí přistřihnout pro západní spotřebu. Východní náboženství, Nový věk Vodnáře, nám dovolí vlastnit auta, vily a nosit poslední módu, dovolí nám vlastnit stereo věže, počítače, a přesto nám vymaže vědění i svědomí osvíceneckou meditací. Podívejme se zevrubně, jak se tato východozápadní míchanice prodává západním spotřebitelům:

První prodejní trik je, že nová metoda duchovního cvičení zaručeně přinese úspěch. Západní člověk chce být úspěšný finančně i společensky, to jde ruku v ruce. Proto se knihkupectví hemží novověkými tituly. Knihy v podstatě propagují následující myšlenku: Cokoliv, čemu náš rozum a mysl věří, toho náš rozum a mysl může dosáhnout. Jinými slovy, náš rozum se stává "všemohoucím." Tohle je plnokrevný buddhismus, neboť ten věří, že naše mysl je jediná realita, a že mysl má moc tvořit vše, co si umíní.

Druhý prodejní trik je - pomíchej pravdu a lež. Satan má k dispozici nekonečné variace, jak si získat naši duši a obdiv. Jeho metoda zní většinou neškodně.

Na příklad západní lidé mají nezdravý jídelníček. Proto jsou dobře živení náchylní přijmout jídelníček a stolování s psychickými a duchovními zážitky. Toto lstivé osvícení vytvořilo holistický přístup k údržbě zdraví. Holismus znamená celistvost a tato nová móda v požívání kombinuje mysl a psychiku s trávením za účelem ideálního zdraví. Nemám nic proti správné výživě a cvičení, sám potřebuji obojí. Problém vězí v tom, že do výživy a cvičení začneme míchat psychiku, hypnózu, vizualizaci, biorytmy, revitalizaci tělesného magnetického pole, bioelektrické kůry, terapii výživy, psychoimunitu s uzdravujícím procesem a jiné sjednocující holistické prostředky, které mají spojovat tělo s psychikou, které pak prý vzbudí naše dané vnitřní schopnosti sebeuzdravování. Vše zní vědecky krásně. Je pravda, že mnoho doporučených jídel má své místo ve správné výživě. Namícháme-li však 80% pravdy a 20% nebezpečných lží, tak jsme vsunuli nohu do dveří, aby se později rozletěli dokořán.

Druhým příkladem může být jóga, která slibuje tělesné i duchovní zdraví. Dalším příkladem je transcendentní meditace, která prý vede k lepšímu krevnímu oběhu a blahodárnému tvrdému spánku. Jóga a meditace jsou populární proto, že je pravda, že psychika a cvičení ovlivňují tělesné zdraví, což každý lékař potvrdí, že duševní stav pacienta, jeho optimismus a vůle žít je důležitý faktor uzdravení. Humor a dobrá nálada mají prokazatelné léčebné účinky a v některých nemocnicích "léčí" pacienty groteskami. Nebezpečí však vězí právě v této částečné pravdě. Nový věk totiž připisuje psychice a duchovnímu léčení mnohem větší váhu, než ve skutečnosti mají. Nový věk namlouvá lidem, že jejich duch úplně a veskrze ovládá tělesné pochody, že naše zdraví je plně závislé na stavu naší psychiky. A tak se z našeho ducha stává opět "všemohoucí."

Celá tato nová vlna zdravé výživy, jógy a psychického cvičení stojí na předpokladu, že jsme sami sobě léčiteli a bohy. Živě si vzpomínám na svoji tetičku, která mi vysvětlila, že když se myšlenkově soustředí, jistě se jí dílo zdaří, protože ho řídí mocí svých myšlenek. Mišmaš pravdy a lži je ten nejnebezpečnější koktejl, protože vypadá pravdivě.

Třetí reklamní Satanův trik, jak nám prodat východní náboženství, je velmi účinný, zabalený do lákavého obalu vědy. Když se řekne věda nebo vědec, to je v dnešní době bůh sám. Nesouhlasit se závěry vědy znamená téměř pro každého intelektuální sebevraždu a nejhorší druh hlouposti. Lidé všeobecně nepřijmou nic, co není podloženo vědou. Satan opět vyhoví, zabalí lež do vědy, a lidé dostávají, co chtějí. Vytáhnout na moderního člověka zpitého svými vědeckými úspěchy křišťálovou kouli, by bylo trochu moc. Proto se vědecky prohlásí, že krystalická mřížka emituje subatomické částice, které ovlivňují vibrační energii našeho těla. Když se krystalická emise dostane do fáze s naší tělesnou elektrovibrací, indukuje tělesné uzdravení. Další lež namluví, že krystal může být naprogramován silou našeho ducha jako počítačový čip. Kouzla čarodějnic a věštic jsou dnes k smíchu, ale nová pseudověda se tlačí do popředí na jejich místo, tak nějak to přece musí být, vždyť je to "vědecké".

Další slovíčko je harmonická konvergence, která prý vytváří energetické pole důvěry, harmonie a lásky. Mnoho lidí, kteří se usmívají nad zázraky a kouzly, se však podrobí energetickému poli nebo srovnání planet, jež vytvoří mimořádné gravitační pole. Dialektická materialistická pavěda u nás doma z nás sice neudělala rudokožce, ale přesto nás připravila, ochotně přijmout útok Nového věku pod rouškou vědy.

Čtvrtá propagandistická Satanova klička je zamaskovaná jazykem, slovíčkařením a zvyky, které zapadají do místní kultury. Seminář hinduismu se uspořádá v universitním prostředí, západním obleku s vestou pod názvem "Jak může meditace zvýšit tvé příjmy." Guru Maharaši to vyjádřil lapidárně: "Jestliže je společnost ovládána náboženstvím, transcendentní meditace by měla být představena a vyučována v rámci náboženství. Dnes je však politika důležitější než náboženství. Proto je transcendentní meditace založena v prvé řadě na politice a potom v rovině ekonomické. Zdá se, že v dnešní době by transcendentní meditace měla být představena veřejnosti skrze vládní činitele." Tolik Maharaši. Je-li tedy v určité kultuře důležitý sv. Václav, transcendentní meditace se představí národu tak, že se sv. Václavu pokloní, vždyť Václav je také bůh jako my všichni.

Pátý Satanův reklamní trik je, že propaguje východní náboženství v zábavě formou vzrušení a fantazie. Texty písní, filmy, literatura a umění se novověkými myšlenkami jen hemží a své učedníky mají již mezi těmi nejmladšími. Nejpopulárnějšími propagátory Nového věku byli Beatles.

Šestý reklamní trik Nového věku je důraz na duchovní cvičení, které vede k sebeobjevení svého vnitřního já. Jakákoliv náboženská doktrína není žádoucí. Víra v objektivní pravdu překáží Novému věku v mystickém sjednocení s vesmírem. Nejdůležitější je překonat doktrínu hříchu, poněvadž ta je v přímém rozporu s vírou v nekonečný a neobjevený lidský potenciál. V Západní kultuře, která přece jenom ještě nese nějaké ty zbytky křesťanství, tuto překážku Satan vyřešil relativismem. Jinými slovy, můžeš zůstat křesťanem, ale přidej ke svém křesťanství myšlenky Nového věku. Samozřejmě, křesťanství má pravdu, ale buddhismius a hinduismus také. Jak to zní bratrsky! Každý, podle Nového věku, má pravdu, i když se jejich názory rozcházejí. Nový věk říká: Jediný nepřítel je ten, kdo není ochoten přijmout vše. Tato filozofie brání přijmout objektivní pravdu. Novověkisté vysvětlují Ježíše Krista následovně: Ježíš je jedna cesta k Bohu, čirou náhodou to může být i moje cesta k Bohu. Ty však můžeš mít jinou cestu. Věřme v kteroukoliv cestu k bohu, třeba i v Ježíše Krista. Jenom nebuďme tak úzkoprsí a jděme dál, překonejme úzkoprsost meditací. Nový věk s důrazem na globální jednotu je jako houba, jež do sebe vsákne všechna náboženství, kultury a vlády. My chceme věřit, čemu chceme, je krédo hrdých a pyšných novověkistů. Vezmu trochu křesťanství, k tomu přidám trochu meditace, špetku tibetských kouzel okořeněných vědou a mám své privátní náboženství. Tahle iracionalita končí podlehnutím Satanovu svodu. Nemáme-li teologický metr, potom absurdita, brutalita a zoufalství se stávají normou našeho života.

Sedmý propagandistický trik nám neustále připomíná, že se nacházíme v evolučním duchovním transformačním období. Proto musíme přimhouřit oči nad těmi, kteří nejsou ještě osvíceni a dovolují si přemýšlet v absolutních pojmech. Tato tolerance je nesmírně přitažlivá modernímu člověku a zní velkoryse oproti neústupným, fanatickým křesťanům.

Na závěr řekněme toto. Každý jedinec, každá společnost, která porušuje první přikázání: nebudeš mít jiného Boha kromě mne - je připravena přijmout lež, která tvrdí, ty jseš světlo, zbožňuj se.