13. Nový věk

Nikoliv, nepropadnete smrti (tj. reinkarnace - převtělování). Bůh však ví, že v den, kdy z něho pojíte, otevřou se vám oči (tj. esoterismus) a budete jako Bůh (tj. pantheismus) znát dobré i zlé ( a tj. relativismus). (Gn. 3:4-5)

V předešlých pořadech jsme se již soustředili na - "budete jako Bůh" - pantheismus, "nikoliv nepropadnete smrti" - reinkarnaci a na "budete znát dobré i zlé" - relativismus.

Dnes si povíme o posledním Satanově prorockém slibu: "Otevřou se vám oči" - což je čtvrtá duchovní trhlina v naší hříšné přirozenosti, kterou můžeme nazývat esoterismus. Slovník cizích slov vymezuje "esoterický" jako - přístupný jen zasvěcencům, tajný, skrytý. Nezaměňme esoterismus za mysticismus. Mysticismus je totiž vymezen nepoznatelnou náboženskou skrytostí a tajuplností. Proto je mysticismus neřešitelný. V esoterismu je však tajemství poznatelné a to právě těm zasvěcencům, kterým se otevřou oči. Satanovo "otevřou se vám oči" se týká esoterismu, protože metafyzické jevy už nejsou mysticky nepoznatelné, nýbrž esotericky zřejmé pro ty, kteří jsou zasvěceni do tajuplna.

Esoterismu bujel na světě vždy. Jak rádi patříme mezi ty s široce otevřenýma očima, mezi ty, kdo vidí, a jak neradi se ztotožňujeme s těmi, kdo nevidí. A právě zde mi přichází na mysl biblický verš, kterým Ježíš rozbíjí esoterismus na padrť:

Přišel jsem na tento svět k soudu: aby ti, kdo nevidí, viděli, a ti, kdo vidí, byli slepí. (Jan 9:39)

Tedy těm, kterým Satan otevřeli oči, kteří si myslí, že vidí, Ježíš oznamuje - oslepnete. A ti, kdo jsou dnes slepí, kdo nevědí, tápají, komu není nic jasné, ti, kdo jsou chudí duchem, pokorní, ti procitnou, ti uvidí. Vždyť to bylo Ježíšovo poslání na tomto světě. Aby vidomé oslepil a nevidomým dal zrak. Všechno je vždycky jinak a to nejen o 5 nebo 30 stupňů, ale vždy o plných 180 stupňů. Jenom 180 stupňů nerelativisticky rozlišuje mezi pravdou a lží.

Esoterismus je zasvěcení do tajnosti a tajuplnosti. Zasvěcení je velmi výstižné slovo. Svícení, svěcení, je "za," jakoby za rohem, aby toto kvazisvětlo neviděli všichni. Je jen pro vybrané a zúčastněné. Esoterismus je otevření očí, které podtrhuje všeobecnou slepotu. Funkční zrak vidí jen pravdu. Nefunkční, slepý zrak vidí jen lživou iluzi, podsvětí, prostě zásvětí.

Proto novověkisté dnes tolik hovoří o světle, protože zrak vnímá světlo. Kdyby Bůh nestvořil již první den světlo, nemusel by následující dny tvořit oči veškeré havěti a člověku, protože oči vidí fyzikální, viditelnou pravdu. Podobně, v duchovní oblasti má náš duch funkci očí, jež zírají na duchovní pravdu, totiž na Ducha svatého, tedy na Boha. A Ježíš, Bůh, řekl:

"Já jsem světlo světa; kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života."

Jak už jsme řekli, Nový věk světlem jen plýtvá. Je to však jen rádoby světlo. Světlo Nového věku neexistuje, proto je to tma, je to lež. Podívejme se na začátek, na Adama a Evu. Satan nabízel Evě otevření očí, aby procitla do kvazisvětla, jestliže začne důvěřovat svým intuicím namísto toho, aby poslouchala Boží nařízení. Satan je opravdu vychytralý a navlékl to na Evu mistrně špinavě.

Žena viděla, že je to strom s plody dobrými k jídlu, lákavý pro oči, strom slibující vševědoucnost. Vzala tedy z jeho plodů a jedla, dala také svému muži, který byl s ní a on též jedl. (Gn. 3:6)

Plody byly přitažlivé, a vypadaly úplně neškodně. Její zasvěcení do neznáma, esoterismus, by jí vlastně poodhalil více reálné pravdy, než strohý Boží zákaz. Sama přece viděla na vlastní oči, že plody jsou přitažlivé a krásné, sama ochutnala a zjistila, že plody jsou také chutné. Žena, empiricky, pokusně vypozorovala, že Bůh není zrovna tak úplně přející, když jim nedopřál tohle potěšení. Prostě to, co viděla, a plod byl pohledný; to, co cítila, a plod voněl; to, co ohmatala, a plod měl jistě krásný tvar a příjemný povrch; a to, co konečně tak výborně chutnalo, se jí stalo metrem, kterým začala měřit skutečnost. Žena odhodila Boží metr, Boží zákaz, což je Boží vedení. Smysly a emoce byly pro ni od té chvíle důležitější než přemýšlení. S otevřenýma očima už nemusela být závislá na Božím vedení. No a Adam? Ten když viděl a empiricky si ověřil, že se nic zlého nestalo, když se Eva poměla, tak ji následoval. Vždyť nechtěl přijít o potěchu z plodu, a potom, který mužský by chtěl přijít o takovou krásu, jako byla Eva.

Satanův konečný cíl není, aby lidé byli nevěrní, aby lhali, kradli, nenáviděli se, aby věřili astrologii. Tohle všechno je jen odvárek, čajíček. Tyhle neřesti jsou jen mostíky ke konečnému Satanovu cíli. Jeho konečný cíl je podvrhnout lidem falešné náboženské prožitky. Když Satan sváděl Ježíše, tak šel k jádru věci:

Pak ho ďábel vezme na velmi vysokou horu, ukáže mu všechna království světa i jejich slávu a řekne mu: "Toto všechno ti dám, padneš-li přede mnou a budeš se mi klanět." Tu mu Ježíš odpoví: "Jdi z cesty, Satane; neboť jest psáno: Hospodinu, Bohu svému, se budeš klanět a jeho jediného poslouchat." (Mt. 4:8-10)

Satan chce být zbožňován. Jestliže Satanův konečný cíl je, aby se mu klaněl Nejvyšší, oč jasnější nám musí být jeho záměr s námi. Všechny naše hříchy od astrologie po vraždu, od lži po nevěru, jsou jen chodníky, po kterých nás chce Satan přivést k náboženským prožitkům až k náboženské extázi. Satan chce, abychom cítili a prožívali nábožné opojení a při tom si mysleli, že jsme napojeni na opravdového Boha. Satanův cíl je, podvrhnout nám prožitek tak skutečný, abychom byli v domnění, že jsme ve spojení s pravým Bohem, ačkoliv ve skutečnosti budeme ve spojení se Satanem. Pamatujme, že Satan není kozí mužíček s kopytem a vidlemi, který neumí hrát pořádně ani mariáš. Lucifer, světlonoš, byl krásou krás. Věřte, tato třpytivá hvězda, jak Lucifera popisuje Izajáš, nemá nic jiného na mysli než nám dodat třpytivé náboženské prožitky a zážitky podle našeho přání. Svět chce být klamán.

Satan musí napodobovat Ježíše Krista. Ježíš řekl: "Já jsem světlo světa." Proto se Satan také vydává za světlo. Všichni novověcí, kteří prožívají náboženské prožitky, se prý spojují se světlem, vesmírem - bohem. Hovoří o světle a osvícení neustále. Novověká literatura se slovem "světlo" jen hemží.

Ježíš slíbil věčný život jen těm, kdo poznají Boha.

A život věčný je v tom, když poznají tebe, jediného Boha, a toho, kterého jsi poslal, Ježíše Krista. (Jan 17:3)

To znamená pouze ti, kdo znají, komu Duch svatý dal zvláštní znalost, osobní vztah k Bohu, mají věčný život. Satanovi nezbývá nic jiného než udělat z tohoto verše esoterickou maškarádu. Satan musí kopírovat pravdu, aby vypadal věrohodně. Novověcí Satanovi učedníci dostávají také zvláštní znalost uvedením do transformace vědomí. Tohle z nich udělá elitní skupinu. Padělek se musí co nejvíce podobat pravdě.

Duchovní, náboženský prožitek člověk nemůže prožívat sám se sebou. Náboženský prožitek je něco jako společenský vztah. Křesťanův duchovní prožitek vězí v poznání Boha a toho, kterého Bůh poslal, totiž Ježíše Krista. Poznat Krista znamená mít s ním duchovní intimní vztah. Když Adam poznal Evu, ta otěhotněla. Poznat biblicky znamená to nejtěsnější fyzické nebo duchovní spojení. A tak tedy, když duchovní náboženský prožitek je podmíněn stykem s jinou duchovní osobností, vyvstává otázka, s kým jsou novověkisté vlastně ve spojení.