17. Nový věk

Posledně jsme si probrali satanovu novověkou psychologii a skončili jsme u novověkého uzdravování. Podívejme se, co se stane, když ten Zlý novověké metody uzdravování přenese do církve. V prvé řadě je musí ochutit Biblí. Místo spiritistických vůdců Nového věku se věřícím představí Ježíš Kristus, který prý způsobuje emocionální léčení ducha a těla. Přátelé, rozumějte mi dobře. Veskrze věřím, opakuji, veskrze věřím, že Bůh dnes léčí nemocné. Osobně jsem nepodlehl smrtelnému nebezpečí před 11 lety. Vždyť Bible učí:

Je někdo z vás nemocen? Ať zavolá starší církve, ti ať se nad ním modlí a potírají ho olejem ve jménu Páně. Modlitba víry zachrání nemocného ... (Jk. 5:14)

Modlitbu víry, obzvláště starších církve, Bůh slyší. Emocionalistické léčení, které na Západě, ale často i u nás, hraničí s davovou nepříčetností, nemá s tímto veršem nic společného. Mnozí oslavovaní západní křesťanští léčitelé byli sraženi do hříchu, který praskl jako bublina. Mnozí věřící po sexuálních a finančních skandálech teleevangelistů - emocionalistických léčitelů ve jménu Ježíše Krista, byli rozčarovaní a nedůvěřiví. Vůbec se jim nedivím. Nový věk a obzvláště jeho metody pronikají pod pláštíkem Bible, Krista a Marie do církve s nezadržitelnou dravostí. Hrůza však vězí v tom, že po pěti letech jsou tito uzdravovatelé zpět za kazatelnami. Nikoho nesoudím, ale třesu se před Ježíšovým výrokem:

Ne každý, kdo mi říká ,Pane, Pane`, vejde do království nebeského; ale ten, kdo činí vůli mého Otce v nebesích. Mnozí mi řeknou v onen den : ,Pane, Pane, což jsme ve tvém jménu neprorokovali a ve tvém jménu nevymítali zlé duchy a ve tvém jménu neučinili mnoho mocných činů?` A tehdy jim prohlásím: ,Nikdy jsem vás neznal; jděte ode mne, kdo se dopouštíte nepravosti.` (Matouš 7:21-23)

Křesťané, třeste se se mnou, obzvláště před proroctvím, vymítáním zlých duchů, a mocnými činy, které dnes provozujeme ve jménu Ježíše Krista.

Třetí novověká Satanova metoda, kterou proniká do církve, je ekumenismus. Novověkisté a obzvláště Satan si jsou plně vědomi, že všechna náboženství nemohou sjednotit na základě teologie. Universální spojující doktrína, tedy učení, je nemyslitelná. Ortodoxní protestant a ortodoxní katolík se teologicky nedohodnou. Oba se pak v žádném případě doktrinálně neshodnou s muslimem. Proto nový církevní věk přichází s ekumenismem, což je smír ne na základě Bible a Ježíšovy oběti za náš osobní hřích, ale smír na základě lidské humanistické lásky, pokoje, snášenlivosti a náboženského prožitku. Prožít náboženské slzy vhánějící dojetí přece můžeme všichni. Učení Ježíše, Buddhy nebo Mohameda nesmí mezi nás vrazit klín. Úplně mě mrazí, když čtu prohlášení křesťanských vůdců, že Středozemní moře se nesmí stát novou berlínskou zdí, teď, když jsme tu pravou berlínskou zeď strhli. Prý se musíme spirituálně sblížit s našimi bližními - muslimy. To ovšem znamená, dodávám už já, že musíme zapomenout biblické křesťanství, jinak se s muslimy nemůžeme duchovně smířit. Vždyť muslimové věří, že na kříži nezemřel Ježíš, ale Jidáš, a z hříchu se vykoupíme sami vzorným chováním. Humanistický ekumenismus je hrůza, která vymazává všechna náboženství a nahrazuje je universálním náboženským citovým prožitkem, který je zabředlý ve vnitřních pocitech člověka. A to je v podstatě esoterismus Nového věku. My, bibličtí křesťané, stojíme jen za biblickým ekumenismem a ten zní následovně:

Neboť vy všichni, kteří jste byli pokřtěni (tj. potopeni) v Krista, také jste Krista oblékli. Není už rozdíl mezi židem a pohanem, otrokem a svobodným, mužem a ženou. Vy všichni jste jedno v Kristu Ježíši. Jste-li Kristovi, jste potomstvo Abrahamovo a dědicové toho, co Bůh zaslíbil. (Galatským 3:27-29)

Jediná ekumena vězí v tom, že jsme jedno v Kristu, staneme se, a zní to až neuvěřitelně, Abrahámovým potomstvem, tedy duchovními Židy. Považte, je dnešní nábožně humanistická ekumena vůbec slučitelná s biblickou ekumenou?

Z časových důvodů se nemohu rozepisovat o dalších Satanových cestách pronikajících do církve Ježíše Krista. Je jich mnoho a všechny zní jakoby rozumně. Vzpomeňme jenom na meditaci, vizualizaci a pozitivní myšlení. Ty už jsou v dnešní církvi zabydlenými nájemníky.

Další Satanovou metodou, jak se prodrat do věřící mysli, je doktrína světské prosperity, úspěchu, bohatství, slávy a zdraví. Pokud vím, Ježíš nám křesťanům, kteří jsme obdařeni Duchem svatým, slíbil:

To jsem vám pověděl, abyste nalezli ve mně pokoj. Ve světě máte soužení. Ale vzchopte se, já jsem přemohl svět. (Jan 16:33)

Naše vzchopení, naše prosperita, úspěch, bohatství, sláva a zdraví nevězí ve světě, ale v Kristu, v němž máme pokoj, protože Kristus přemohl svět.

Podívejme se nyní, jak Nový věk proniká do našich rodin skrze kulturu, dá-li se to kulturou vůbec nazývat. Nejmocnější medium je televize a film, protože jsou pasivní zábavou. Televize a film nepožadují od diváka žádné aktivní zúčastnění, požadují pouze pasivní zírání a mozkovou lenost. Staneme-li se mozkově líní, tak to vždy za nás odmyslí někdo jiný. Proto novověkisté pronikají obzvláště do mladých mozků skrze filmy. Jeden z úspěšných novověkých amerických filmů se jmenuje "Ghostbusters". Jak to přeložit? Ghost znamená duch a buster je ničič. Tedy "Škůdci duchů." Je to komedie, kterou již zhlédly desítky milionů lidí, převážně mládeže včetně našich synů. Na první pohled Ghost busters je film legrační, v podstatě nestrašidelný a velmi chytlavý. Mládež jím jenom žila. Vystupující duchové jsou ve filmu sice strašidelní, ale naštěstí vcelku neškodní. Vlastně někteří mohou být i nápomocní, jako např. přátelský duch, který se ve filmu jmenuje Casper, tedy náš Kašpar. Tento film mi říká, znovu a znovu, že myšlenky Nového věku nejsou vůbec nic nového. Vždyť princip Ghostbusters existoval v našich pohádkách už dávno. Naši čerti vypadali také strašidelně a jsou v podstatě přihlouplí strejcové, které přemůže obyčejná česká Káča. Káča, to je český Ghostbuster. Snad si teď myslíte, že jsem zaujatý a nepřeji neškodným a nevinným legráckám. Ale jedno je mi jasné. Hrátky s čertem učí jedno: "Nebojte se duchovního rozměru života. Jestliže je v duchovnu zlo, tak je neškodné." Ale Bible, a já dám na Bibli více než na národní zvyky nebo úspěšné filmaře, je nesmlouvavá.

Podobně, i tito blouznivci poskvrňují své tělo, žádnou autoritu neuznávají, nadpozemským mocnostem se rouhají.

Rouhání blouznivců se musí vztahovat k ďáblu a jeho démonům, protože tento verš pokračuje následovně:

A přece sám archanděl Michael, když se přel s ďáblem o Mojžíšovo tělo, neosmělil se vynést nad ním zatracující soud, ale řekl: "Potrestej tě Hospodin." (Jud. 1:8-9)

Satan je kníže tohoto světa. Ze Satana si nemůžeme dělat legraci ani ve filmech ani v Čertovi a Káče. Satanova světovláda je tvrdá realita. Ježíš to potvrdil:

Již s vámi nebudu mnoho mluvit, neboť přichází vládce tohoto světa. Proti mně nic nezmůže. (Jan 14:30)

Satan je autorita, kterou nesmíme poslouchat, ale ani ji nemůžeme lehkovážně přemáhat vyháněním. Vždyť ani archanděl Michael se s ním neměřil a ponechal jej k potrestání Hospodinu. Satan je na výsost spokojený, když si z něj uděláme karikaturu, šaška, protože potom nemáme ani zapotřebí vybřednout z jeho okovů, ve kterých bez Krista vězíme všichni. Proč bychom jej nemohli vyhánět z každého kouta, když je to jen kozí mužíček s kopytem, který neumí pořádně hrát mariáš ani přiložit pod kotel? Když Michael, a jak je ten mocný, si se Satanem nezahrával, oč méně bychom si s ním měli zahrávat my. Satana může přemoci jenom Bůh. Přesto, v tolika shromážděních jsem viděl, jak věřící trhali Satana na cucky. Že by byli silnější než Michael? Ghostbusters nebo Čert a Káča, jak říká Juda, je rouhání se nadpozemským mocnostem.