Mezinárodní svátky a tradice

V měsíci říjnu se naše sonda zaměří na některé mezinárodní svátky a tradice. Podíváme se nejen na ty náboženské, ale především na svátky novější. Ateisté jsou již delší dobu rozladěni, že většina svátků, které jsou dnem pracovního volna, jsou svátky církevní. Mezi ty tradiční patří Vánoce a Velikonoce, které dnes jen málokdo spojuje s narozením či ukřižováním a zmrtvýchvstáním Pána Ježíše Krista. Některé církevní svátky, jako je nanebevstoupení panny Marie, budeme v protestantských zemích hledat marně. Na druhé straně u nás slavíme svátek Cyrila a Metoděje a svátek Jana Husa, v těsné blízkosti, aby nepřišli zkrátka katolíci ani protestanté. V Americe navíc se neoslavují jmeniny. Našinec bude marně hledat odpovídající kalendář. Je zajímavé, že v Evropě začíná týden pondělím, v Americe je sedmým dnem neděle. Ale to jsou jen malé rozdílnosti svátků, svěcení a oslav. Jinak většina lidí přijímá církevní svátky pasivně a nepřikládá jim žádnou náboženskou důležitost. Hlavně, že mají prodloužené dny volna.

V anglicky hovořících zemích je velmi populární Svátek sv. Valentýna. V únoru děti malují srdíčka pro svoje maminky, tatínky, sourozence, babičky, dědečky, pro svoje paní učitelky a kamarády. Mládež si navzájem posílá nebo vyměňuje růžová psaníčka a pohlednice se slovy buď můj Valentýn, aby dali najevo své sympatie nejen svým láskám, ale i kamarádům. Ti opravdu zamilovaní si dávají malé dárky. Valentýnův svátek se asi ujme i u nás. Variace růžových pohlednic se srdíčky a vtipnými průpovídkami a básničkami těší nejen zákazníky a ty, kteří je obdrží, ale především obchodníky s pohlednicemi. V březnu se oslavuje irský svátek sv. Patrika. Tento svátek provází výrazná zelená barva a bujaré veselí. V restauracích a barech je vyzdobeno a obarveno na zeleno i pivo a všechno ostatní pití. Jídelní lístek nabízí zelené variace všeho možného. V březnu nebo v dubnu se slaví velikonoce. V květnu máme hned několik svátků. K tradičním svátkům patří Květnová neděle jako Den matek a také Svátek práce nebo svátek na památku veteránů všech válek. V červnu oslavujeme Den dětí a k tomu postupem doby přibyl svátek otců a prarodičů. Z nějakého důvodu se v Americe také oslavuje den profesionálních sekretářek. Možná, že je to jistá feministická obdoba Mezinárodního dne žen. V červenci se v Americe oslavuje Den nezávislosti. Na Columbův den se oslavuje objevení Ameriky, ale ten v posledních letech upadl v nemilost. Z Kolumba hrdiny se stal antihrdina, který má prý na svědomí porobu Indiánů. Tak jako se někde oslavují dožínky, tak ani Američané nezapomínají na Den díkuvzdání. Ten se neobejde bez velkého krocana, kukuřice, sladkých brambor a dýňového koláče. Je to jeden ze skutečně rodinných svátků, kde se sjiždí děti i z nejvzdálenějších míst k rodinnému stolu. V řadě zemí je také známý v různých obměnách provozovaný svátek, který souvisí s dušemi mrtvých. U nás jsou to tradiční Dušičky, v Japonsku svátek světel, jinde den mrtvých, v jižní Americe tanec s mrtvými. Skutečností zůstává, že právě tyto svátky mají svůj původ v pohansko okultních tradicích. Do této kategorie můžeme zařadit pálení čarodějnic, masopustní zábavy a mnoho dalších.

S postupnou sekularizací společnosti přibývají k tradičním církevním a státním svátkům svátky nové. Svátky jsou rozloženy skoro rovnoměrně do jednotlivých měsíců po celý rok. Kolem některých svátků vznikají vášnivé pře, proč se mají slavit a zda je vůbec vhodné, aby svátkem vůbec byly. Mezi takové patří v Americe svátek na počest černošského vůdce Martina Luthera Kinga nebo den založení Spojených národů. Nemalý rozruch způsobil návrh, aby byl měsíc říjen zasvěcen oslavám historie hnutí za práva homosexuálů a lesbických žen. Tento poslední svátek prosadila americká Národní vzdělávací asociace, tedy obdoba našeho ministerstva školství. Do historie vstupuje jako rezoluce B-9, v rámci školní výuky "sexuální orientace". Je zajímavé, že šiřiteli nových svátků jsou především ateisté a představitelé učení Nového věku. Společně pilně pracují na tom, aby zcela vykořenili křesťanské svátky a tradice. V Americe dosáhli např. toho, že státní zaměstnanci na poštách nesmí svým zákazníkům popřát ani hezké Vánoce. Na státních veřejných místech nesmí být vystaveny žádné vánoční symboly, ani cokoliv, co by připomínalo Kristovo narození. Jako důvod uvádějí, že Amerika je multikulturní země a proto je nevhodné, aby lidé jiného náboženského vyznání byli uráženi či obtěžování křesťanskými tradicemi. Většina z nic zapomíná, že Amerika byla založena na křesťanských principech a vymýtit křesťanské povědomí nejde okamžitě. Proto je křesťanství systematicky vytlačováno do pozadí a na jeho místo nastupuje zbožňování přírody, vesmírných sil a řada ekologických aktivit. Jejich známost je šířena především prostřednictvím Organizace spojených národů do škol celého světa. A tak naše příští sondy povedeme tak, abychom odhalili širší souvislosti a poznali, jakou hrají úlohu Spojené národy především ve školství. V rámci Spojených národů byl vyhlášen např. den Země. Mystická hypotéza Gaia tvrdí, že Země je ve skutečnosti živoucí jednotkou, celkem, a lidstvo je jednou částí jejího životního systému. Gaia je podle řeckého mýtu bohyní Země. Novopohané ji nazývají Matka Země. Obdobně vzniká celá řada ekologicko pohanských svátků.

Měsíc říjen vyniká celou řadou oslav a globální indoktrinace. Žáci, nejen v Americe, vytvářejí na školách prostředí globální vesnice, účastní se různých ekologických pozorování a měření, a společně řeší nadnárodní problémy. Spojené národy také zařadily do školní výchovy oslavy Halloweens, což je prastarý pohanský festival, vzdáleně podobný Dušičkám. Třetí oslava, o které se v našem pořadu zmíníme, je zatím připravena jen pro americké školáky. Měsíc říjen je zasvěcen oslavám historie hnutí za práva lesbických žen a homosexuálů. Jistě to nebudeme trvat dlouho a v rámci sexuální výchovy se bude o historii práv homosexuálů vyučovat i u nás. Možná, že v několika příštích pořadech trochu předběhnu dobu, ale jistě nebude na škodu, když se na říjnové oslavy a svátky podíváme trochu blíže.

Ne všichni si uvědomují, jaké škody napáchala ateistická výchova, která ruku v ruce s evoluční naukou systematicky zesměšnila a znemožnila koncept Boha, morálky a rodičovské autority předchozím generacím. I dnes je součástí výchovných metod, které formují a ovlivňují světonázor mladého člověka. Moderní metody výchovy, k nimž patří učení Nového věku, propaguje kombinaci pohanských náboženství a okultismu ve školní výuce. Nové duchovno je jedním z globálních cílů Organizace spojených národů. V řadě západních zemí se ve školách i na universitách vyučuje v předmětech historie, antropologie, sociologie a psychologie nová "náboženská výchova," která nemá nic společného s křesťanstvím. Cílem globální převýchovy je celistvá výchova, která studentům představí všechny hlavní světové náboženské směry, jejich nedílnou součástí jsou mimo jiné také okultní praktiky různých kultur. Tyto informace vzbuzují zájem mladých o nadpřirozené úkazy a tajemné síly. Dnešním dětem a mládeži hrozí ještě větší nebezpečí než dříve. V amerických školních knihovnách najdete odbornou okultní literaturu všech směrů, ale Bibli či desatero budete hledat marně; to je na indexu. Odluka církve a státu je striktně dodržována a křesťanské povědomí mládeže rok od roku upadá.

Řada rodičů i odborníků se marně ptá, proč mezi mládeží roste brutalita, zájem o satanismus, užívání drog a kriminalita. Doufám, že pomocí křesťanského pohledu na svět kolem nás se nám podaří odhalit záhadu veřejného tajemství. Křesťané by neměli nečinně a neinformovaně přihlížet, jak jsou protikřesťanské metody integrovány do různým výchovných programů. Proto vám i v dalších pořadech pomůžeme odhalit, kdo je jejich hlavním nositelem..