2. Sexuální výchova

V minulém pořadu jsme se společně zamýšleli nad otázkami povinné sexuální výchovy ve školách. Upozornili jsme na to, že morálka se v hodinách sexuální výchovy nevyučuje. Morálka a sexuální zdrženlivost, cudnost nemají podle mínění odborníků žádné místo ve výchově. Pokud taková témata nepatří k výchově v rodině, není divu, že mládež je deformovaná právě v sexuální a citové oblasti. Morálka, obzvláště ta křesťanská, je v očích mnohých úchylka nepřejících pánbíčkářů a zarytých puritánů. Opět bych ráda uvedla některé zahraniční zkušenosti a textové materiály, které se ve školství objevují a mají vliv na utváření názorů na mezilidské uspořádání společnosti.

Podívejme se, čím se zabývají dnešní psychologové a sociologové a na jakou budoucnost připravují děti? Ještě dříve než byla vydána řada učebnic sexuální výchovy, byla přepsána řada učebnic. Jednou z nich, která se používá na některých školách ve Spojených státech, je "Zkušenost lidstva" od autorů Witzmana a Grosse. Za zajímavost stojí stručná ukázka, co se učí mládež v Americe o rodině a rodičovství.

Podle některých sociologů rodina dospěla k bodu, kdy je její funkce nepotřebná, kromě prvních dvou let výchovy dítěte. Jinou funkci prý nemá, tvrdí někteří psychoanalytikové. Místo toho mohou vznikat například skupinová manželství, kde dospělí i děti jsou součástí rodinné jednotky. I když jeden nebo více dospělých domácnost opustí, mají zbývající členové možnost přijmout nové členy. Komuny především náboženského rázu již existují a děti jsou v nich roztroušené, aniž by si s jejich výchovou někdo lámal hlavu. Korporační rodina by se měla skládat ze třech až šesti dospělých, kteří ponesou společné jméno, legální zodpovědnost a daňové úlevy.

Co můžeme očekávat v budoucnosti? Učebnice nám to prozradí. Protože průmyslové země vyžadují vysokou pohyblivost svých obyvatel, funkce rodiny bude ještě více omezena. Rodina nebude mít místo pro děti ani pro trvalé vztahy. Antropoložka Margaret Meadová nám napoví. Rodičovství prý bude výsadou pouze malého počtu rodin, jejichž primární funkcí bude děti rodit a vychovávat. Zbytek populace bude volný poprvé v historii lidstva jako jedinec. Biologičtí a profesionální rodiče budou tuto funkci zastávat za ostatní. Zdůvodnění je velice jednoduché. Prý tak jako nikdo z nás by se nesvěřil do rukou neodborníka, například při potřebě mozkové operace, podobně i ten nejjednodušší úkon služeb patří do rukou profesionálů. Každý z nich musí prokázat profesionální způsobilost. Avšak dnešní společnost dovolí kde komu, bez ohledu na mentální a morální kvalifikace, vychovávat mladé lidské tvory jen proto, že to jsou jejich biologičtí potomci. Navzdory tomu, že výchova dětí a mládeže je tak komplexní, rodičovství zůstává doménou amatérů.

Odborníci nás dále upozorňují, že superindustriální revoluce, kterou procházíme, způsobuje nárůst kriminální aktivity mládeže. Tisíce náctiletých utíká z domova a budou způsobovat výtržnosti ve městech a na universitách. Společnost bude požadovat konec diletantské výchovy dětí a prosadí společenskou specializaci výchovy. Milióny dnešních rodičů, kdyby měli možnost, by se rádi vzdali rodičovské odpovědnosti. Ne proto, že jsou nezodpovědní, či že své děti nemají rádi, ale proto, že v dnešním uspěchaném světě by raději svěřili své potomky profesionálním "rodičům".

Tvůrci nových společenských vztahů nezapomínají ani na starší generaci. Doporučují skupinové manželství, aby si staříci vzájemně pomáhali a na stará kolena si trochu užili. Jak jinak zakončit předchozí ukázky, které pronikají do našeho myšlení, než že tisíckrát omílaná lež, že všichni potřebují trochu erotiky, aby nám život nezevšedněl úplně, se stává skutečností.

Podobné názory nejsou ojedinělé ani u nás. Některé autorky čeří hladinu moderních žen, a přestože nebyly odchovány tímto učením, sdílí podobné myšlenky. "Tvrdí, že matka je při výchově zbytečná. Nejlepší by podle ní bylo svěřit hned od začátku výchovu dětí odborníkům, a tím v rámci konečného řešení definitivně osvobodit ženu od útrap, příkoří a omezení, které jí potomstvo způsobuje. Žel, tato autorka si nepoložila otázku, proč vlastně děti mít - vždyť mateřství podobně jako přátelství je svobodné rozhodování." Co můžeme dodat? Martin Nezval v časopise REFLEX světsky poznamenal: "Bůh i ďábel nás chraň před hlupačkami, které vezmou takové proklamace vážně." Rodina, manželství i děti jsou v moderní společnosti ohroženy.

Uvďme si další příklad, tentokrát z Německa. Jen pro zajímavost, právě německý model povinné sexuální výchovy byl do našeho školství zaveden a je jen otázkou několik měsíců, než bude použit. Cituji z časopisu 100+1 Zahraničních zajímavostí:

Rodinné svazky nejsou už tak těsné jako dřív. V Německu žije dobrých třináct milionů lidí osaměle a jinde je to podobné. Přátelé se proto stále častěji sdružují, vytvářejí si jakési nové sociální pletivo, a také teplé hnízdo nahrazující rodinu. S přáteli jsme spřízněni volbou. Oni sdílejí naše představy, naše zájmy, naše ideály. Přátelé nás provázejí celý život, nebo jen určitý čas; tak jak si to sami přejeme. Nebrání nám tedy ve svobodě. Přátelé jsou jako satelity, které vysílají na stejném kmitočtu a pohybují se po stejných oběžných drahách jako my, v takovém odstupu, aby nedošlo ke kolizi. "Přichází na svět nová rodina, přátelské svazky s jejich velkým prostorem tolerance se pěstují stále horlivěji. Místo klasické rodiny se vytvářejí konglomeráty rodin nových." konstatuje časopis HORIZONT. Jestli je vám z předchozích ukázek trochu úzko, vraťme se zpět ze satelitních drah a velkých a prázdných prostorů zpět k nám na zem, k počátkům, které nás pohladí svojí jednoduchostí, moudrostí a věrnou láskou. Neodhazujme manželství, vždyť z uvedených citátů čiší prázdnota, temnota, samota a nejistota. Někomu se může zdát, že Bible nám dnes nemá co říci, ale dejme jí příležitost a posuďme, kdo má pravdu. Bible hovoří o manželství, ne o přátelství, které by bylo hlavní náplní našeho života. Právě manželství je naplnění nejdůležitějšího vztahu, který mohou dva lidé mít, ale každý z nich musí znát a plnit svoji roli.

Od počátku stvoření "Bůh učinil člověka jako muže a ženu; proto opustí muž svého otce i matku a připojí se k své manželce, a budou ti dva jedno tělo; takže již nejsou dva, ale jeden. A proto, co Bůh spojil, člověk nerozlučuj!" (Marek 10:6-9)

A budou ti dva jedno tělo, to neznamená jen tělesné spojení, ale i duchovní. Biblický slovesný výraz odpovídá stejnému spojení jako známe ze svařování dvou plátů kovu. Takové spojení není možné rozpojit, aniž by obě části nebyly zničeny. Manželství není spojené pouze přátelstvím. Budeme-li se na manželství dívat pouze jako na přátelství, pak je toto spojení sotva slepené, někdy sešroubované, ale ve svém spojení není trvalé a pevné. Přátelství lze spojit, přátelé do našeho života přicházejí a odcházejí. Biblická slova: "Není dobré, aby byl člověk sám" v sobě obsahuje daleko více, než přátelství nebo chvilkové povyražení. Proto je dobré, aby měl muž ženu pomocnici, která s ním bude sdílet celý život, a ne aby přeletoval od jedné ke druhé. Bible hovoří o trvalém stavu, od počátku až do konce. Slova - Proto opustí muž své rodiče, aby společně založili novou rodinu, nám sdělují základní pravdu, která je platná i dnes. Sexualita není sport, nevěsta a nevěstka jsou nezaměnitelné pojmy. Písmo říká:

,Všechno je mi dovoleno` ano, ale ne všechno prospívá. ,Všechno je mi dovoleno` ano, ale ničím se nedám zotročit. ... Což nevíte, že kdo se oddá nevěstce, je s ní jedno tělo? Je přece řečeno ,budou ti dva jedno tělo`. ... Varujte se smilstva! Žádný jiný hřích, kterého by se člověk dopustil, netýká se jeho těla; kdo se však dopouští smilstva, hřeší proti vlastnímu tělu. Či snad nevíte, že vaše tělo je chrámem Ducha svatého, který ve vás přebývá a jejž máte od Boha? Nepatříte sami sobě! Bylo za vás zaplaceno výkupné. Proto svým tělem oslavujte Boha. (1. Korintským 6:12-20)

Ten, kdo bude poslouchat moudrost tohoto světa, pokazí vše. Nejen vztah mezi mužem a ženou, ale i rodinu, základní jednotku společnosti. Bůh ustanovil, aby v rodině s otcem a matkou vyrůstaly děti. Už farizeové a náboženští zákoníci měli svrablavé uši, když se ptali Pána Ježíše, zda je muži dovoleno propustit manželku.

Odpověděl jim: "Co vám ustanovil Mojžíš?" Řekli: "Mojžíš dovolil napsat rozlukový lístek a propustit." Ježíš jim řekl: " Pro tvrdost vašeho srdce vám napsal toto ustanovení. V domě se ho učedníci znovu na tu věc ptali. I řekl jim: "Kdo propustí svou manželku a vezme si jinou, dopouští se vůči ní cizoložství; a jestliže manželka propustí svého muže a vezme si jiného, dopouští se cizoložství." (Marek 10-3-5, 11-12)

Teprve v Bibli objevíte, co je to věrnost, láska, oddanost jeden druhému, poznáte novou dimenzi, sexuální radost, která nemá nic společného s technikou erotických projevů, ale má co do činění s mentální kvalitou, která teprve přinese plnost vzájemných citů a naplnění. Písmo nám říká:

Muži, milujte své ženy, jako si Kristus zamiloval církev a sám se za ni obětoval, aby ji posvětil a očistil křtem vody a slovem; tak si on sám připravil církev slavnou, bez poskvrny, vrásky a čehokoli podobného, aby byla svatá a bezúhonná. Proto i muži mají milovat své ženy jako své vlastní tělo. Kdo miluje svou ženu, miluje sebe. Nikdo přece nemá v nenávisti své tělo, ale živí je a stará se o ně. Tak i Kristus pečuje o církev; vždyť jsme údy jeho těla. ,Proto opustí muž otce i matku a připojí se k své manželce, a budou ti dva jedno tělo`. Je to velké tajemství, které vztahuji na Krista a na církev. A tak i každý z vás bez výjimky ať miluje svou ženu jako sebe sama a žena ať má před mužem úctu. (List Efezským 5:25-33)

Písmo má nejen co říci k manželství, ale i ke světskému přátelství, které chce manželství nahrazovat.

Neboť toto je vůle Boží, vaše posvěcení, abyste se zdržovali necudnosti a každý z vás aby uměl žít se svou vlastní ženou svatě a s úctou, ne ve vášnivé chtivosti jako pohané, kteří neznají Boha. Ať nikdo v této věci nevybočuje z mezí a neklame svého bratra, protože Pán ztrestá takové jednání, jak jsme vám už dříve řekli a dosvědčili. Vždyť Bůh nás nepovolal k nečistotě, nýbrž k posvěcení. (1. list Tesalonickým 4:3-7)

Nedejte se mýlit, nevěřte skeptikům, kteří si říkají odborníci; nedejte se odradit, k tomu, aby bylo něco krásného, trvalého a užitečného, je zapotřebí hodně úsilí a vytrvalosti. Ještě žádný sportovec nezískal olympijskou medaili, aniž by se na závod připravoval. Jen vrcholný sportovec získá nejvyšší odměnu. Nestačí si ve škole odsedět hodiny sexuální výchovy a myslet si, že jsme připravili naše děti na život. Teprve potom poznají, že sexuální orgány nemají pod pasem, že nejsme řízeni hormony ani vášní k druhému nebo stejnému pohlaví, ale vrcholné sexuální uspokojení přichází z našich myslí a srdcí.

Závěrem chci říci, chraňme si naše rodiny, chraňme děti, aby z nich nevyrostli sobci, kteří chtějí vše a hned jen pro sebe. Učme se lásce, porozumění a obětavosti, ne ve světě, v učebnicích, které přinášejí prázdnotu, ale přímo od Boha, v Písmu, které nám zanechal. Čtěte Bibli, čerpejte moudrost a srovnávejte.