3. Sex před manželstvím

Jakákoliv diskuse o morálce dnešních dnů v oblasti sexuálního chování a sexuální výchovy rozdělí účastníky do skupin vášnivě si odporujících. Dnes se společně zamyslíme, zda je sex před manželstvím nebo mimo manželství jen otázkou morálky nebo zdraví? Dospělí a mládež mají své názory; dokonce názory lékařů, psychologů a jiných odborníků se liší. Po čtyřiceti letech sexuální revoluce, s objevem a snadnou dostupností antikoncepce a potratů, je předmanželský i mimomanželský styk nedílnou součástí našich dnů. Abstinence pohlavního života pro děti a mládež je téma, o kterém se málokdo odváží mluvit a považuje ji za něco téměř nemožného, ba dokonce i nezdravého. Přesto existují skutečnosti, které svou burcující pravdou nutí i volnomyšlenkáře k zamyšlení. Můžeme se ptát: Existuje zlatá střední cesta?

Doporučíme-li mládeži sexuální abstinenci, ale současně poskytneme informace o antikoncepci a ochranu před pohlavními chorobami, otevíráme vrátka možnostem a vytváříme tím dojem, že existují dvě cesty: Abstinence a Antikoncepce.

Nejlepší ochranou zdraví a jediná spolehlivá cesta prevence nechtěného těhotenství a pohlavních chorob mladistvých je sexuální abstinence. Antikoncepce vyvolává pocit falešné jistoty a neodradí od promiskuity, právě naopak. Jen zvážení pravdivých informací odhalí mladým smrtelné nebezpečí nesprávné volby. Nejčastější otázka těch, kteří nesou následky svého nerozumného činu, je: "Proč mě někdo nevaroval?" Někteří se rozhodnou správně. Uvědomí si: "Jestliže mi hrozí takové nebezpečí, musím změnit své chování a jednat podle toho." Skutečností zůstává, že 15-20% mládeže riskuje za každých okolností a to i po zvážení rizika a následků. Dalších 60-80% si zvolí cestu podle toho, která fakta zváží.

Smyslem zodpovědné sexuální výchovy, tedy té, která pravdivě informuje o většině nebezpečí sexu mimo manželství, není vyděsit mládež k smrti, ale k životu. Jestliže je bázeň z následků nezodpovědnosti účinnější metoda než svobodná volba životního stylu, pak má ve výchově své místo. Znovu budeme apelovat na zodpovědnost rodičů, aby automaticky nepředpokládali, že povinná sexuální výchova usnadní život jejich dětem. Jako rodiče máte právo, aby vaše děti nebyly vystaveny nebezpečí falešného učení. Škola, lékaři a ostatní odborníci mají morální povinnost informovat mládež i veřejnost pravdivě, ale vždy tomu tak není. Můžeme se poučit ze zkušeností těch, kteří mají s experimenty sexuální výchovy daleko větší zkušenosti než máme u nás.

Americké školství užívá různé materiály sexuální výchovy:

1. program - "Perspektivy plánovaného rodičovství"

Deborah Anne Dawson na základě průzkumu dospěla k následujícím závěrům: Žáci, kteří prošli sexuální výchovou směřující k používání antikoncepce, použili své znalosti a informace v praxi, aniž by čekali na manželství.

Na základě amerických vládních statistik pro mládež narozenou mezi r. 1970-1987 těhotenství -náctiletých (8.-12. třída) se více než zdvojnásobilo (z 300 000 na 750 000 ročně), přestože -náctiletí používají antikoncepci a mají veškeré potřebné znalosti a informace.

2. program "Antikoncepce": tedy běžně dostupné kondomy pro studenty středních škol ukázal, že po třech letech dostupnosti počet narozených nemanželských dětí vzrostl o 31% nad celonárodní průměr.

3. program "Sexualita, povinnost a rodina": byl sledován v San Marcos v Kalifornii a prokázal pokles těhotenství ze 147 na 20 mezi 15-17letými v prvních dvou letech programu.

4. program "Sex respekt": doporučuje rodinný přístup bez předmanželského pohlavního života. Bez podstatného rozdílu, zda studenti žijí ve velkých městech či odlehlých oblastech, v porovnání s kontrolní skupinou, dva roky po zavedení osnov, byl výsledný rozdíl o 44% méně těhotenství.

5. program "Abstinence": ukázal, že sexuální abstinence a opravdová sexuální svoboda se vzájemně nevylučují. Právě naopak. Jen tento program zajišťuje, že strach z nechtěného těhotenství, následků pohlavních chorob či smrti z AIDS je naprosto zbytečný.

Názorná ilustrace:

Šest studentů má 6 skleniček vody a 6 kartiček s názvy pohlavních chorob. Jedna ze studentek je označena panna. Studenti do skleničky před výměnou plivnou a předají kartičku s názvem syfilis, AIDS, herpes, ... dalšímu partnerovi. Po prvním výměně obsahuje každá sklenička tělesné tekutiny dvou spolužáků. Názorná ilustrace vzbuzuje u studentů odpor a ponaučení. Při milování nejsi v posteli jenom ty a partner, ale všichni předchozí partneři, kteří spali s tím tvým. A ponaučení pro pannu? Nejenže přišla o panenství, ale místo opravdové lásky to může být nechtěné těhotenství nebo realita jisté smrti. K obojímu stačí jedna spermie, nebo vir HIV. Stačí jen jeden chybný krok, který se nedá vrátit.

Skutečností zůstává, že se denně v Americe nakazí pohlavní chorobou 6 000 studentů. Před dvaceti lety byly mezi mládeží čtyři druhy pohlavních chorob. Dnes jich máme více než 30. Na některé nemáme a neznáme léky. Mnohé z pohlavních chorob způsobují následnou neplodnost. Co vidíme dnes mezi mládeží, to bylo dříve známé pouze v mezích prostituce.

Následující varování patří nejen dívkám, ale i ženám: (Rakovina cervixu) Gynekologové dospěli k závěru, že pohlavní promiskuita, tedy více než 1 partner, radikálně zvyšuje možnost rakovinného onemocnění dělohy. Příčinou je pohlavně přenášený virus papilloma. Ještě větší riziko způsobuje virus condolyma, který znásobuje riziko rakoviny 1 200 x. Tento virus může být neaktivní i několik let, nebo se může vyvíjet velmi pomalu.

Dále: v posledních letech výrazně vzrostl počet žen postižených rakovinou prsu. Onemocnění se objevuje zvláště u mladých žen. Více než dvacet lékařských studií dokazuje, že pravděpodobnost výskytu rakoviny prsu je mnohem vyšší u žen, které ukončí první těhotenství potratem. Ženy, jejichž první těhotenství končí normálním porodem, mají poloviční šanci vzniku rakoviny. Při dvou a více potratech se pravděpodobnost zvyšuje 3-4krát. Světově zvýšený počet potratů je přímou příčinou prudkého vzestupu rakoviny prsů v mnoha zemích. Během prvního těhotenství dochází k trvalým změnám v prsu ženy, estrogen a další hormony způsobí rychlý růst mléčných žláz a celá vnitřní stavba prsu se dramaticky změní. Když je tato změna prsu ukončena, nedochází k dalším podstatným změnám během života ženy. Přirozeně vyvinuté prsní žlázy mají mnohem nižší pravděpodobnost vzniku rakovinového bujení. Devadesát procent potratů je v období prvních 3 měsíců, kdy se přeruší nejen těhotenství, ale také probíhající změny v prsou ženy. Umělé přerušení těhotenství může způsobit mutaci a abnormální růst buněk. Obzvláště mladé pacientky mívají nejprogresivnější a nejzhoubnější formy rakoviny. Ze všech uvedených příkladů vidíme, že výchova k sexuální zodpovědnosti není pouze otázkou morálky, ale také zdraví. Prevence všeho nechtěného není snadná. Tlak a naléhání partnera, vášeň a zvědavost jsou nepředvídatelné. Nejjednodušší rada je: Nevyhledávej samotu, vyhýbej se pokušení, neodkládej oblečení - každý knoflík, každý zip je jen malou připomínkou. Promiskuita vede k smrti, zdrženlivost a sebeovládání k životu. Další smutnou bilancí zůstává, že dívky, které si nezachovaly panenství, mají 6x vyšší pravděpodobnost sebevraždy.

Jistě nejednoho z vás, milí posluchači, napadne, jak tedy mohu svým dětem pomoci. Koho poslechnou? Kde a jak získají potřebné sexuální informace? Budou to rady odborníků, spolužáků, starších kamarádů či nedej Bože nějakých zvrhlíků?

Mezi nejdůležitější životní potřeby každého z nás patří důvěra a otevřená komunikace v rodině. Vaše děti potřebují vědět, že mají doma zázemí, které je vždy přijme, že je nevyhodíte z domu, když se dopustí nějakého prohřešku. Věřte, že ten, kdo se jich ve nejtěžší chvíli ujme, může být právě ten, kdo je přivede do ještě vážnějších problémů.

Dospívání není jednoduchá věc. Děti potřebují porozumět samy sobě, to znamená, že by měly vědět, že věk dospívání provází rebelie proti hodnotám rodičům, autoritám i společnosti. Mladí jsou během této doby obzvláště snadno zranitelní v otázkách morálky a duchovního poznání. V žádném případě by si mladí neměli myslet, že jejich touhy a přání jsou něco nového pod sluncem. Každý z nás stál před otázkou: proč nesmím; proč musím; proč to nemohu udělat, když chci; proč nemohu mít to, po čem toužím? Moudrý rodič ví, že to vše patří k duchovní biologii každého mladého člověka. Stav mladické rebelie není trvalý, je to dočasná doba, která vyžaduje na obou stranách větší dávku porozumění a trpělivosti. Pokud nepovedeme naše děti laskavě a moudře, utvrdí samy v sobě sobecké touhy a rozhodování bez ohledu na své okolí. Čerpejme moudrost z knihy Přísloví, která nám odhalí skryté touhy lidského srdce:

Přísloví Šalomouna, syna Davidova, krále Izraele, jak poznat moudrost a kázeň, jak pochopit výroky rozumnosti, jak si prozíravě osvojit kázeň, spravedlnost, právo a přímost, aby prostoduší byli obdařeni chytrostí, mladík poznáním a důvtipem. Bude-li naslouchat moudrý, přibude mu znalostí, a rozumný získá schopnost porozumět přísloví a jinotaji, slovům mudrců i jejich hádankám. Počátek poznání je bázeň před Hospodinem, moudrostí a kázní pohrdají pošetilci. Můj synu, poslouchej otcovo kárání a matčiným poučováním neopovrhuj. Můj synu, kdyby tě lákali hříšníci, nepřivoluj! Kdyby tě přemlouvali: "Pojď s námi, ... můj synu, nechoď s nimi jejich cestou, zdržuj svou nohu od jejich stezek, neboť jejich nohy běží za zlem. (Přísloví 1:1-8, 10-11a, 15-16)

Každá generace musí projít obdobím vzdoru, obdobím hledání a obdobím, kdy vstupujeme do věku plné zodpovědnosti za vlastní život. Chceme prožívat svobodu, kterou nám nabízí svět, nebo svobodu, kterou můžeme najít u svého Stvořitele? Posuďte sami, kdo je lepším životním rádcem, nejen pro každodenní rozhodování, ale i v otázkách sexuálního poznání.

Můj synu, věnuj pozornost mé moudrosti, nakloň své ucho k mé rozumnosti, dbej na obezřetné rady, poznání ať zachovávají tvé rty. Ze rtů cizí ženy sice kape med a její jazyk je hladší než olej, nakonec je však hořká jako pelyněk, ostrá jak dvojsečný meč. Její nohy sestupují k smrti, její kroky uvíznou v podsvětí. Nevysleduješ stezku života, její stopy se motají, nevíš kam. Proto, synové, poslyšte mě, neodvracejte se od výroků mých úst. Ať jde tvá cesta daleko od ní, nepřibližuj se ke dveřím jejího domu, ať nevydáš svou důstojnost jiným, ukrutníkovi svá léta, ať se tvou silou nesytí cizáci a ovocem tvého trápení dům cizí. Nakonec budeš skučet, až celé tvé tělo zchátrá. Řekneš: "Jak jsem mohl nenávidět napomínání? Jak mohlo mé srdce znevažovat domlouvání? Svoje vychovatele jsem neposlouchal, nenaslouchal jsem svým učitelům." (Přísloví 5: 1-13)