1. HIV - AIDS

K morálním otázkám dnešních dnů patří neodlučitelně osvěta zabývající se problémem viru HIV a choroby AIDS. Bude to trochu jiný pohled, než jak jej známe z našich médií a úst povolaných odborníků. Jelikož se jedná o vážné nebezpečí, které se nevyhýbá ani naší zemi, považujeme za svoji povinnost, přinést takové informace, které přivedou k přemýšlení mladé posluchače, rodiče, vychovatele i zákonodárce. Naší modlitbou je, aby všichni společně postupovali zodpovědně při řešení této morální a zdravotní krize. Smyslem našich pořadů není opakovat všeobecně známé pravdy, ani předávat všeobecně přijímané polopravdy. Smyslem našich pořadů je, abychom nabízeli radu, která není v rozporu s našim svědomím ani Boží pravdou. Je na vás, posluchačích, zda budete přemýšlet jako většina moderního světa, nebo budete vážit a poslouchat to, co je přijatelné jen pro málo lidí, kteří opravdu milují své bližní, své děti, rodiny i svůj národ, tak jak nás tomu učí Boží písmo.

Před časem napsala Martina Pávová pro Český týdeník následující varování: AIDS se šíří geometrickou řadou bez ohledu na hranice států, politické, kulturní či geografické překážky. Každý půlrok přibývá na Zemi milion nakažených. Každý den pět tisíc a každých 18 sekund je další člověk odsouzen k čekání na zázrak, ve skutečnosti je to dnes jen čekání na smrt. Nebude-li vbrzku nalezen účinný lék, AIDS během nejbližších desetiletí předčí v ničivosti černý mor. Kulminační bod nákazy se teprve očekává.

AIDS zabíjí bezohledně muže, ženy, děti, mladé i staré. Stále častěji se dotýká životů lidí, kteří nenesou přímou odpovědnost za nákazu. Virus HIV se šíří mezi lidmi bez ohledu na vzdělání a společenské postavení. Vědci a lékaři přesně neznají způsob přenosu viru HIV, přesto jsme denně ujišťováni a přesvědčováni, abychom neměli z nesexuálního přenosu AIDS zbytečné obavy. Jen pro zajímavost: v Americe má dnes každé pracoviště určeného zaměstnance, který je zodpovědný za sběr odpadu a odvozu k likvidaci krví potřísněného materiálu. Na pracovišti se musí každé místo potřísněné krví vyčistit k tomu určenou dezinfekcí. O každém případu či úrazu na pracovišti se vede přísná evidence. Každá toaleta má zvláštní nádobu, která je označena varovnými nápisy a znaky podobnými těm, kterými se označuje radioaktivní materiál. Odborníci vám potvrdí, že tzv. "blood born", nebo-li krví přenášené choroby, jsou nebezpečnou realitou dnešních dnů. V žádném případě se nejedná jen o přenášení viru HIV. Zatím jediná nejúčinnější metoda, jak se nakažení AIDS vyvarovat, je taková prevence, která vyžaduje změnu myšlení a chování všech lidí. Jakákoliv zmínka o změně myšlení v přístupu k sexuálním otázkám v souvislosti s nedostatečnou morálkou je nepřijatelná, protože prý nikdo nemá právo ovlivňovat sexuální chování jedince. Podceňování nebezpečí přenosu AIDS je příčinou dalších zbytečných tragédií. Tvrzení, že není důvod, proč izolovat pacienty s chorobou AIDS nebo registrovat pacienty nakažené virem HIV, je naprostá nezodpovědnost a zlehčování vážnosti situace.

Jak jsme na tom u nás? Národní centrum podpory zdraví, Praha 1993, vydalo brožurku Nedáme AIDS šanci. Mimo jiné se zde dozvíme: "AIDS je sice velmi těžké a závažné onemocnění, ale stěží najdete jinou nemoc, proti které je tak snadné se plně a účinně chránit. Používání prezervativu významně omezuje riziko přenosu HIV na minimum." Brožurka uvádí tři stupně rizika. Vysoké, střední a žádné. Pro naši informaci uvádějí, že při líbání, tělesném dotyku, společném ubytování, kašlání, dýchání, kýchání, veřejném stravování, užíváním nádobí, oblečení, prádla, koupaliště, sauny, v bazénech, na toaletách, v koupelnách nám nehrozí žádné riziko. Lékař, zubař, nemocnice, kadeřník, holič, manikúra, pedikúra, propichování uší - opět jsme ujištěni, že žádné riziko nehrozí, pokud jsou dodržovány hygienické normy. Ve srovnání se západním světem jsou u nás hygienické podmínky a opatření v mnoha profesích přímo šokující.

V minulém roce u nás proběhla akce Česko-slovensko-švýcarské společnosti s názvem "S nadějí proti AIDS". Tato kampaň měla šířit maximum informací. Speciálně proškolení lidé jezdili po republice v historickém kabrioletu Cadillac a ve vybudovaných letoviscích a zábavních centrech distribuovali osvětové materiály a kondomy. Pokud se někomu zdá, že jsem si z vás právě vystřelila, není tomu tak. Právě tato ukázka ilustruje, jak podceňujeme nebezpečí, které hrozí nám všem.

Dnes víme, že se AIDS může přenést z lékaře na pacienta a naopak. Ohroženi jsou záchranáři, požárníci, policie, vojáci, pracovníci pohotovostní služby, pracovníci ambulancí i každý občan, který je svědkem jakékoliv nehody a poskytne zraněnému první pomoc. Nedávný případ floridského zubaře, dr. Acera, který nakazil virem HIV šest pacientů, není jistě ani první, ani poslední. Kim Bergalisová doplatila životem ve svých třiadvaceti letech na nezodpovědnost lékaře. Dr. Acer zemřel na AIDS krátce po ní.

Nezodpovědnost a absence morálních hodnot v mládí je příliš vysoká cena za sexuální dobrodružství a krátkodobé poblouznění. Všem, kdo začínají sexuální život mimo manželství s partnerem, který má předchozí sexuální zkušenosti, hrozí nebezpečí, že se mohou nakazit virem HIV, který vede k onemocnění chorobou AIDS. Přímé nebezpečí smrti nemůžeme podceňovat. Sexuálně přenášené choroby mohou připomínat celý život prohřešky mládí svojí nepříjemností a trvalými zdravotními následky - od fyzického utrpení až po neplodnost. Citové zranění a poškození může narušit další partnerské vztahy. Mladí, kteří projdou jedním nebo více traumatickými zážitky, volají až když je pozdě, kde jsou ti, kteří je měli varovat? V celé historii lidstva ještě nikdo nepřišel s lepší radou k čistotě sexuálního života, než jaký najdeme v Bibli. Kniha Přísloví, pátá kapitola má co říci nám i odborníkům a osvětářům, kteří nesou zodpovědnost za osvětu v boji s chorobou AIDS.

Můj synu, věnuj pozornost mé moudrosti, nakloň své ucho k mé rozumnosti, dbej na obezřetné rady, poznání ať zachovávají tvé rty. Ze rtů cizí ženy sice kape med a její jazyk je hladší než olej, nakonec je však hořká jako pelyněk, ostrá jak dvojsečný meč. Její nohy sestupují k smrti, její kroky uvíznou v podsvětí. Nevysleduješ stezku života, její stopy se motají, nevíš kam. Proto, synové, poslyšte mě, neodvracejte se od výroků mých úst. Ať jde tvá cesta daleko od ní, nepřibližuj se ke dveřím jejího domu, ať nevydáš svou důstojnost jiným, ukrutníkovi svá léta, ať se tvou silou nesytí cizáci a ovocem tvého trápení dům cizí. Nakonec budeš skučet, až celé tvé tělo zchátrá. Řekneš: "Jak jsem mohl nenávidět napomínání? Jak mohlo mé srdce znevažovat domlouvání? Svoje vychovatele jsem neposlouchal, nenaslouchal jsem svým učitelům." (Přísloví 5:1-13)

Pokud vás tento pořad zaujal, pozvěte k dalšímu pokračování vaše dospívající děti a známé.