2. HIV - AIDS

Podle naší Národní referenční laboratoře máme u nás zatím asi 250 případů nakažených virem HIV. Mnozí si řeknou, vždyť to nic není, nám žádné nebezpečí nehrozí. Nedejte se mýlit. Podívejme se do zemí, kde místo slov a osvěty hovoří statistiky a krutá skutečnost.

Zaměříme se na zkušenosti dvou zemí; jednu maličkou, kde se tato metla lidstva již vymkla z kontroly. Tou zemí je Tanzanie a podobná situace je v celé Africe. Tanzanie má počet obyvatelstva přibližně stejný jako je u nás. V současné době je asi 60% mladých lidí ve věku od 16 do 24 let HIV pozitivních. Malé děti se s touto chorobou rodí. Tanzanie již má asi 150.000 sirotků, jejichž rodiče zemřeli na AIDS. Pokud tyto děti nenajdou včas pomoc u svých příbuzných, stávají se brzy členy band v okrajových čtvrtích měst. Přibližně každé šesté dítě umírá na AIDS. Co je příčinou takové tragédie? Uhodli jste správně; vysoká promiskuita mužů i žen ohrožuje život každého spoluobčana.

Dříve, než se budeme zabývat situací v Americe, chtěla bych předem říci, že naše představy o naprosté sexuální volnosti nebo zvrhlosti v Americe se vůbec nezakládají na pravdě. To, co světu představuje Hollywood jako typický americký způsob života, je výplodem mozků liberálů. Většina Američanů je mnohem puritánštější než je tomu běžné u nás nebo v Evropě.

Na druhé straně je pravda, že mladá generace odkojená Hollywoodem, televizí a sexuální výchovou ve školách, má dnes naprosto odlišné názory než tomu bylo před dvaceti lety. Toto srovnání je důležité pro nás, protože jsme vykročili ve stejných stopách. Akční filmy, pornografie, a všudypřítomné televizní násilí, videohry, drogy, prostituce, promiskuita, manželská nevěra a všeobecný morální úpadek národa přinese své ovoce i u nás. Povězme si, jakou cenu Američané platí za novodobou sexuální svobodu a odklon od morálních hodnot. Tak tedy:

Během dvaceti let americká vláda vydala 2 miliardy dolarů, aby mládež používala pro sexuální ochranu před těhotenstvím prezervativy. A výsledek? Nechtěné otěhotnění, potraty a sexuálně přenášené choroby se mnohonásobně zvýšily. Stát vždy, když něco nefunguje, řeší zvýšením finančních rozpočtů na nový program, který je v konci konců k ničemu. Užitek z něj mají jen byrokraté, kteří své teplé pozice hájí. Právě pro ně platí heslo "čím hůř, tím lépe", samozřejmě pro ně. V roce 1989 určila Federální vláda pro sexuální osvětu kondomománie dalších 7 miliard dolarů coby spolehlivou ochranu proti AIDS. G.C. Frosner v časopise "Infekce" (Vol.17, No.1,1989) potvrdil, že kondomy zajišťují pouze částečnou ochranu. Je málo známá skutečnost, že homosexuálové, kteří prezervativy nepoužívají vůbec, mají jen o 3,3% vyšší výskyt nákazy HIV virem, než homosexuálové, kteří kondomy používají důsledně. I to dokazuje, že se nákaza šíří, ať se lidé milují s nasazením nebo bez. Samotné kondomy nepomohou snížit ani zamezit rostoucí počet onemocnění. Prvním předpokladem úspěšného používání je dodržování 14 zásad.

R. F. Carrey napsal do časopisu "Sexuálně přenášené nemoci" (Vol.6,No.5,1993), že z 89 testovaných kondomů jich třetina neobstála. Dalším faktem zůstává, že latexový materiál kondomů má podle údajů Rubber Chemistry and Technology propustnost 5 mikronů. AIDS virus má však velikost jedné desetiny (0,1) mikronu; virus je tedy 50x menší než otvory propustnosti latexového materiálu. Nemůžeme srovnávat velikost spermie a viru. Obojí pouhým okem nevidíme, ale nikdo z nás jistě nebude tvrdit, že se kapr a delfín vejde do vany jen proto, že jsou oba plavci. Kondom není ani ochrana ani zábrana, ale děravý cedník nebo spíš prázdná fotbalová brána. Při běžném, tedy vaginálním používání, se 4% kondomů protrhne a asi 2% jsou závadné, protože mají mikroskopické trhliny. Spolehlivost kondomů se od dob legalizace potratů nezměnila. Ani důsledné používání kondomů neochrání ženu před těhotenstvím. Právě pochybná spolehlivost kondomů, dříve se uvádělo asi 12%, byla hlavním důvodem legalizace potratů. Pokud vezmeme v úvahu vědomí, že k těhotenství může dojít pouze během několika dnů měsíčního cyklu ženy, kdežto bezpečný sex s použitím kondomů pro jiné důvody než zabránění početí, zvyšuje se nebezpečí selhání a nákazy o to více. Je zajímavé, že právě nespolehlivost kondomů byla hlavním důvodem ke změně zákona o legalizaci potratů a o generaci později jsou kondomy podle odborníků spolehlivou ochranou před mnohem větším nebezpečím, než je jen těhotenství. Proč nejsou podobné informace běžně dostupné a nejsou zveřejněny? Až nám dojdou všechny argumenty, kromě morálních, můžeme si začít myslet podobně jako černoši v Americe, že si vir HIV vymysleli zlí běloši, aby se zbavili jednou a provždy černochů. Řada lidí si naopak myslí, že je to Boží trest za lidskou nemravnost. Ať už je původ viru AIDS jakýkoliv, všichni víme, že známe naprosto jednoduchou a spolehlivou ochranu. Říká se jí manželská věrnost. To však je něco, co dnešní člověk není schopný ani pochopit ani vydržet, proto raději posloucháme rady odborníků, kteří dávno popřeli Boží morální principy. Pokud budeme legalizovat užívání drog, pokud u nás pokvete prostituce a smilnění, dočkáme se spravedlivé odplaty. Míru trestu si určuje každý sám.

Podíváme se ještě na jednu oblast, která by měla přivést každého k vážnému zamyšlení. Proč jsou otázky spojené s chorobou AIDS často spojovány s porušováním lidských práv? Člověk, který je nakažen virem HIV, nemá právo, aby rozhodoval podle svého uvážení, zda bude o své chorobě informoval lékaře a svého sexuálního partnera. Kdo bude informovat záchranný a zdravotní personál v případě úrazu? Lidská práva mají totiž i ti, kteří homosexualitu a toxikománii neberou za přijatelný způsob života. Ano, víme, že není možné každého převychovat a také víme, že není možné každého pacienta vyléčit. Máme-li vážit, kterou cestu si vybereme, musíme volit tu, která může zabránit dalšímu hazardu se životy nevinných. Ohrožen je každý z nás. Právo i zákon musí chránit nejen nemocné, ale i zdravé. Právě zde má své místo láska, soucit, právo i zákon.

Povinné testování rizikových skupin obyvatelstva není otázkou diskriminačních opatření, ale neochoty podívat se pravdě do očí. Prevence je vždy účinnější než lživé ujišťování, že žádné nebezpečí nehrozí. Neplánované otěhotnění řešíme interrupcí, zbavit se AIDS není tak snadné. Umíte si vůbec představit, co by způsobila legislativa práv společnosti v boji proti AIDS, která by se zbavovala produktu nechtěného onemocnění stejným způsobem jako se zbavujeme nechtěných dětí? Kdo se chce uchránit utrpení, kdo chce žít život, který nabízí pokoj, věrnost a lásku, má na vybranou. Může naslouchat moudrosti tohoto světa nebo moudrosti Boží. Písmo nám napoví:

"Manželství ať mají všichni v úctě a manželé ať jsou si věrni, neboť neřestné a nevěrné bude soudit Bůh. Nedejte se vést láskou k penězům; buďte spokojeni s tím, co máte. Vždyť Bůh řekl: ,Nikdy tě neopustím a nikdy se tě nezřeknu." (List Židům 13:4-5)

A ještě jeden verš, kde nám Bůh připomíná:

"Já jsem Alfa i Omega, počátek i konec. Tomu, kdo žízní, dám napít zadarmo z pramene vody živé. Kdo zvítězí, dostane toto vše; já mu budu Bohem a on mi bude synem. Avšak zbabělci, nevěrní, nečistí, vrahové, cizoložníci, zaklínači, modláři a všichni lháři najdou svůj úděl v jezeře, kde hoří oheň a síra. To je ta druhá smrt." (Zjevení Janovo 21:6-8)

Protože jsme naše téma zdaleka nevyčerpali, zvu vás k dalšímu pořadu za týden.