1. Duchovní prázdnota - Hráčství

V dnešním pořadu so povíme něco o duchovní prázdnotě. Zjednodušeně můžeme říci, že čím více se lidé odvracejí od Boha a od poslání, pro které byli stvořeni, tím více zaplňují duchovní prázdnotu celou řadou falešných náhražek. Patří k nim všemožné úsilí vyplnit čas a prostor; utlumit bolest a nespokojenost a potřeba vytvořit třeba jen umělou iluzi smysluplné existence. Jednou z takových iluzí je hráčská vášeň. Je to forma zábavy za každou cenu, i kdyby nás měla stát poslední groš. Proč vynakládá člověk tolik úsilí a peněz za kratochvíli, na chvilkové vzrušení smyslů? Hráčství začíná nevinně jako poblouznění, sen o štěstí, které se na nás může alespoň jednou v životě usmát. Říkáme si, proč to nezkusit? Po letech Sazky, sportky a losů, přibyly Tutovka, Bingo, akumulátory a regulátory, všelijaké lotynky či systémy schémat a soutěží, které nám slibují, že štěstí je na dosah ruky. Do této kategorie patří v neposlední řadě i hrací automaty. Zájem právě o ně prý předčí všechny země bývalého východního bloku. Hrací automaty jsou nastraženy v každém koutě. Jsou na nádražích, v průchodech, na chodbách restaurací i cestou na toaletu. Často se kolem nich tísní nejen dospělí, ale i děti. Je smutné vidět mladou maminku s cigaretou v ruce a průsvitným dítětem u automatu, jak opakovaně zkouší své štěstí a stejně smutné je vidět otce rodiny v montérkách, jak dělá totéž. Všichni víme, že právě ty chybějící pětikoruny v rodinném rozpočtu připraví dítě o čerstvé ovoce nebo způsobí, že místo teplého oběda bude mít suchý rohlík. Nejsmutnější skutečností je, že hráčství propadají často ti nejchudší (důchodci), lidé bez příjmů (mládež a děti). Kapesné nebo důchod dojdou velmi rychle. Hráči z podnikatelských a manažerských kruhů mohou prohrát obrovské sumy, ale způsob, jak se k dalším penězům dostat, je pro všechny stejně obtížný. Začnou půjčky u kamarádů, příbuzných, v zaměstnání, z podnikové pokladny, přijdou zastavárny, následuje rozprodej různých věcí z domácnosti, drobné krádeže, větší krádeže, někteří hráči řeší své finanční potřeby prodejem drog, prostitucí a nezastaví se ani před násilím. Někteří z nich končí podobným způsobem jako narkomani, ve vězení nebo sebevraždou. Hrací automaty snesou podle psychologů v konečných stavech otrocké závislosti srovnání s narkomanií. MUDr. Jiří Plesl z pražského Střediska drogových závislostí varoval: "Hraní, stejně jako všechny ostatní drogy, má v sobě v první fázi cosi přitažlivého. Droga musí lidem něco přinášet, jinak by se do závislosti nedostávali. V tomto případě příjemně šimrá nervy, udržuje člověka ve stavu jakéhosi napětí, aktivity a podobně. Stejně jako u klasické drogy, i v tomto případě se postupně zvyšuje tolerance, člověk musí brát stále vyšší a vyšší dávku se stejným efektem. Nervový systém se vůči působení 'drogy', v tomto případě nějakého hracího mechanismu, otupuje. Hráč postupně se ztrátou kontroly přechází do skutečné závislosti."

V souvislosti s hráčskou závislostí je důležité, abychom se zamysleli nad několika důležitými body, které mají s touto problematikou přímou souvislost. Nejdříve se pokusme definovat, co jsou to hazardní hry. Zjednodušeně můžeme prohlásit, že je to taková hra, jejíž výsledek nezávisí na schopnostech hráče. Naděje na výhru je z matematického hlediska vysoce nepravděpodobná. Na základě logického uvažování vlastně ani nemá smysl hrát, protože naději na výhru máme prakticky nulovou. Ale lidé ani hráči se nechovají ani prakticky ani logicky. Proč to lidé dělají? Touha hráče je vyhrát, přestože neustále prohrává. Čím více prohrál, tím větši naději v sobě chová, že už to konečně musí vyjít. Písmo nás před takovou pošetilostí varuje:

Kdo chce být bohatý, upadá do osidel pokušení a do mnoha nerozumných a škodlivých tužeb, které strhují lidi do zkázy a záhuby. ... Těm, kteří jsou bohatí v tomto věku, přikazuj, ať nejsou pyšní a nedoufají v nejisté bohatství, nýbrž v Boha, který nás štědře opatřuje vším, co potřebujeme; napomínej je, ať konají dobro a jsou bohatí v dobrých skutcích, štědří, dobročinní, a tak ať si střádají dobrý základ pro budoucnost, aby obdrželi pravý život. (1 Tm 6 9,13-21)

Bůh varuje ty, kdo po bohatství touží, i ty, kdo bohatí jsou. Bohatství je nejisté i pro ty, kdo je již mají. Je mnohem pravděpodobnější, že o bohatství můžeme přijít, než že je získáme náhodou. Jaké šance v životě před sebou máme? Například jeden ze šesti tisíc lidí má šanci, že bude zraněn v automobilové nehodě. Jeden z půl milionů má šanci, že bude v letecké nehodě. Už tato pravděpodobnost odrazuje některé lidi, aby se letadlům raději vyhýbali. Profesor Miroslav Maňas z pražské Vysoké školy ekonomické, jeden z našich čelných odborníků na teorii her, tvrdí, že šance obehrát naprogramovaný hrací automat jsou mizivé. Matematicky tuto pravděpodobnost vyčíslil na pouhých 0,054 procenta. To znamená, že hráč vhodí do automatu asi 1800 mincí, aby získali jednu zpět. Hráč, který hází minci do automatu, by si měl uvědomit, že z hlediska matematické pravděpodobnosti je to totéž, jako kdyby házel své peníze do kanálu. Ale lidé v zápalu hráčství neuvažují ani logicky ani rozumně. Kdyby se chovali logicky a rozumně, musely by všechny herny dávno zkrachovat.

Někteří lidé považují za hráčství jakoukoliv hru, počínaje hraním karet nebo takové hry, kde se hází hrací kostkou. Hráčská vášeň může sevřít svoji oběť tak silně, že svoji touhu nemůže a nechce pustit. Satan láká své oběti podobně jako domorodci chytají opice. Stačí podstrčit do nádoby s úzkým hrdlem nějakou pochoutku a jakmile ji opice uchopí do pevného sevření, už ji nepustí. Pěst z nádoby nemůže vyndat a s nádobou daleko neuteče. Podobně nikdo z nás nezná hranici své osobní odolnosti. První omyl, kterému většina lidí propadá, je, že si namlouvají a věří, že mohou kdykoliv přestat. Touha po penězích a jejich potřeba pro další hru je však silnější. Všichni ti, kteří se někdy setkali se závislou osobou, nebo s takovými lidmi pracují, mohou uvádět příklad za příkladem, jak silná a zhoubná může být hráčská vášeň. Přestože člověk obětuje vše, ztratí především to, co je mu nejdražší. Přijde o rodinu, kamarády, o psychický klid a vyrovnanost i o svobodu, kterou hledal skrze náhlý finanční zisk. Nejeden nešťastník skončí ve vězení. Největší ztráta takto zotročeného člověka je, že se sám vydal na širokou cestu, která vede do věčné záhuby. Podívejme se na několik biblických pohledů, které nám odhalí nitro člověka a důvod této lidské slabosti:

Kořenem všeho toho zla je láska k penězům. Z touhy po nich někteří lidé zbloudili z cesty víry a způsobili si mnoho trápení. Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej! Usiluj o spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost. Bojuj dobrý boj víry, abys dosáhl věčného života, k němuž jsi byl povolán a k němuž ses přihlásil dobrým vyznáním před mnoha svědky. (1. list Timoteovi 6: 10-12)