2. Duchovní prázdnota - Hráčství

V minulém pořadu jsme hovořili na téma hráčské závislosti. Před časem jsem se pozastavila v časopise Květy nad tímto prohlášením: "Hrací automaty jsou jako bible. Každý v nich najde, co najít chce a co potřebuje. Odreagování po celodenních obchodních jednáních, rozptýlení z úmorně nudného vysedávání v kanceláři a především - zapomnění. Zapomnění, že se mi v životě něco nepovedlo, že jsem dostal pětku ve škole, ztratil práci, utekla mi žena, zkazily se děti. Hráč prý zapomíná na veškeré životní potíže a soužení."

S autorem této poznámky nemůžeme souhlasit, ale v mnohém se můžeme poučit. Rozdíl je do očí bijící. Hrací automaty jako Bible nejsou a nikdy nebudou. V Bibli rozhodně nehledáme zapomnění, právě naopak. S pomocí Ducha svatého bychom si měli pěstovat plnou závislost na Pánu Ježíši Kristu, abychom ani na okamžik nebyli mimo dosah Jeho péče. Pro sebe bychom si mohli přát, aby křesťany provázela stejně silná vášeň a zápal pro věc křesťanské obětavosti, lásky k Božímu slovu, jako provází hazardní hráče při honbě za štěstím. Ať nás provází slova Písma, která probouzejí k životu, ukazují na potřebu lidské zbožnosti a odvracejí člověka od hrabivosti. Každý, kdo se nespokojí s tím, co má, by si měl uvědomit následující pravdu:

Zbožnost, která se spokojí s tím, co má, je už sama velké bohatství. Nic jsme si totiž na svět nepřinesli, a také si nic nemůžeme odnést. Máme-li jídlo a oděv, spokojme se s tím. Kdo chce být bohatý, upadá do osidel pokušení a do mnoha nerozumných a škodlivých tužeb, které strhují lidi do zkázy a záhuby. (1. list Timoteovi 6: 6-9)

Následující příklady nám názorně ukáží, jak málo si mnozí lidé váží peněz, jak málo si váží práce druhých a jak snadno se dají oklamat. V Americe se odhaduje, že asi 100 milionů lidí, tedy téměř polovina obyvatel, se příležitostně účastní nějaké aktivity, která souvisí s hráčstvím, přestože kasína, herny, bingo a prodej losů jsou povoleny jen v několika málo státech Ameriky. Všechny podobné aktivity jsou pod přísnou kontrolou, aby byla především chráněna mládež před mravní zkázou. Mladí do 18ti někde až do 21 let nemají přístup do žádného podniku, kde se podává alkohol. To platí například i pro každou restauraci, která má tzv. likérovou licenci. Tresty za překročení zákona jsou přísné a účinné. Ale časy se mění i v Americe. Během několika posledních let si občané postupně odhlasovali téměř ve všech státech alespoň zavedení loterie. Pod rouškou dobročinnosti, na podporu sportu a školství jsou postupně legalizovány i další formy hazardního hráčství.

V současné době se jedná o tom, aby mohla být kasína a herny umístěny na územích indiánských rezervací. Jaký užitek přinesou kasína Indiánům, uvidíme. Je všeobecně známo, že Indiáni mají velmi nízkou toleranci na alkohol a dá se předpokládat, že co ještě nedokonal alkoholismus, dokonají herny. Indiáni v rezervacích většinou pobírají sociální podporu a brzy uvidíme, o kolik víc sociálních pracovníků bude pečovat o jejich blaho. K sociálním podporám zřejmě přibudou i fronty na polévku, protože hlad v rodinách alkoholiků a hráčů neodstraní větší státní podpory ani potravinové kupony. Ty se totiž dají prohrát nebo prodat, jen aby bylo na další hru. Talíř polévky z jídelny pro chudé se však už vyměnit dá jen velmi těžko.

Řekli jsme si, že hráčská závislosti hrozí mladým, starým, majetným i nemajetným. Podívejme se na další skupinu obyvatel, kteří patří mezi nejlepší zákazníky heren. Ať jste v Americe na západě v Las Vegas nebo na východě v Atlantě, kasína jsou nabita generací důchodců. Můžete pozorovat stříbrovlasé staříky a stařenky, kteří se sotva šourají, přes rameno nosí kyslíkové přístroje, nebo projíždějí na vozíčku ke svým miláčkům, kterým se výstižně říká "jednorucí bandité". Staříci nikam nespěchají. Celé hodiny vysedávají u blikajících automatů. Na drobné mají kbelíčky a u automatů sedí na vysokých stoličkách. Finančně zajištění důchodci tráví víkendy a dovolené právě zde. Čím méně jim zbývá života, tím usilovněji odvádějí dobrovolně daň své lehkomyslnosti. V kasínech vidíte, že staří od života už nic neočekávají; chtějí jen své pohodlí, trochu zábavy a vzrušení. Ostatní návštěvníci těžko najdou tak luxusní a levné ubytování a stravování, jako v Las Vegas. Uprostřed pouště kvete světský tropický ráj. Prvních deset největších hotelů světa je v Las Vegas a pořádá se zde celá řada obrovských veletrhů a výstav, automobily počínaje a nejmodernějšími novinkami techniky a elektroniky konče. Právě rozvoj elektroniky v zábavním průmyslu našel své místo v moderní společnosti. Hráčství je obratně podsouváno nejširším masám od nejútlejšího věku. V Las Vegas nezapomínají ani na rodiny s dětmi. Děti do kasín nesmějí, ale v hotelech jsou pro ně arkády plné hracích automatů, ne na peníze, ale za peníze. V kasínech vystupují největší hudební hvězdy, umělci, orchestry, iluzionisté a další mistři zábavního nebe. Kasína spojují mramorové chodby plné zrcadel, světel, zeleně a květin. Samotné herny jsou obrovské haly a stovky blikajících světel a zvonivých zvuků hracích automatů. Každou výhru, i tu nejmenší, oznamuje blikající siréna. Obsluha dohlíží, aby nikomu nic nechybělo, aby měl v každém okamžiku vše při ruce. Míchané alkoholické nápoje jsou k mání za různé kupóny, nebo za babku, jen aby se zákazník opravdově uvolnil. Také jídlo, té nejlepší kvality a neomezeného množství, je připraveno pro hráče 24 hodin denně.

Při vší dokonalosti, profesionalitě, civilizovanosti pod dohledem zákona, si troufám tvrdit, že finanční přínos z kapes důchodců, který projde kasíny majitelům heren, přinese přinejmenším takové zisky, jako získávají drogové mafie z obchodu s drogami a prostituce. Mladí ani staří, chudí ani bohatí se nechtějí skrývat v doupatech a žít ve strachu před rukou zákona. Většina z nich jsou spořádaní a vážení občané, kteří chtějí mít kolem sebe lesk, iluzi krásy, příjemného prostředí a hlavně ještě jeden okamžik vzrušení předtím, než Bůh sfoukne svíčku jejich života. Ten, kdo si namlouvá, že v hazardních hrách či v loterii může získat bohatství, klame sám sebe. Bohatství získá jen ten, kdo s hráčskou závislostí obratně obchoduje. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá, nastoupí zákon, který zlegalizuje i to, co jedněm přináší zhoubu a druhému zisk. Jistě se dočkáme dne, kdy bude požehnán zákonem i obchod s drogami. Mohou-li mít zelenou výrobci a prodejci alkoholu, herny, kasína a loterie, proč by měli stát výrobci a prodejci drog mimo zákon! Státní pokladna a zákonodárci rádi získají další zdroj příjmů. Legalizace čehokoliv, na čem se dá vydělat, je příliš lákavá i pro naše zákonodárce. Právě oni nám namlouvají, že to všechno je součástí demokracie, že každý má svobodu, nikdo nikoho nenutí, přesto zapomínáme, že právě zákon a stát má chránit své občany a především mladistvé, aby se nestali snadnou obětí vlastní slabosti.

Nezřídka se stává, že lidé s nejnižším příjmem ročně vydají za hazardní hry až 20% svého příjmu. To jsou ti malí hráči, kteří týden co týden kupují svoji zaručenou Tutovku. Kdyby je o stejnou sumu připravil podvodník, nebo město uvalilo na své občany daň pro blaho obce, bylo by svědomí veřejnosti pobouřeno. Protože totéž dělá s požehnáním zákonodárců stát, nikdo se nebrání. Celý trik provozovatelů loterií a her spočívá v tom, že lidem stačí ukázat na televizní obrazovce šťastného výherce nejlépe v přímém přenosu. Ano, je pravda, že občasná desetikoruna nebo stovka z člověka boháče neudělá, ale je to právě ta desetikoruna nebo stovka, která chybí v rodinném rozpočtu, který odděluje lidskou důstojnost od ubohosti. Lidumilný stát a zákonodárci mají dbát o blaho národa. Takový stát a vládnoucí strany dovedou v lidech mobilizovat silné stránky a nezneužívjí jejich slabosti. Ano, můžeme si říkat, že máme svobodu, nikdo nikoho nenutí, aby hazardní hry hrál, nebo aby si kupoval losy, ale tímto způsobem můžeme argumentovat jen s dospělými a rozumnými lidmi. Tuto logiku těžko pochopí dítě, mladistvý nebo ten, kdo je ve finanční tísni. Hráčství v jakékoliv formě je mor, který paralyzuje celou společnost. Podnikání, na rozdíl od hráčství, je úmluva mezi partnery, že za vykonanou práci, obchod nebo službu dostanou patřičnou odměnu nebo podíl na zisku. Podnikatel, a může to být i nejvyšší zákonodárce, nebo stát, který podporuje užívání výherních automatů až po různé lotynky, je vykořisťovatel nejhrubšího zrna. Písmo nás nabádá, abychom moudře vážili svá rozhodnutí a v modlitbách hledali Boží vůli, ne abychom svůj život a budoucnost svěřovali náhodě. Ve všem, co konáme, máme oslavovat svého Pána a Stvořitele. Všichni dobře známe Boží přikázání:

Nepokradeš a nebudeš dychtit po ničem, co patří tvému bližnímu." (Exodus 20: 15 a 17)