2. Astrologie

V minulém pořadu jsme hovořili na téma: ASTROLOGIE A HOROSKOPY. Pověděli jsme si, že existuje celá řada různých druhů astrologií a pro všechny v podstatě platí tři základní předpoklady ve vztahu k nebeským tělesům:

1. planety jsou bozi

2. planety jsou nebeská tělesa

3. planety jsou pouhé symboly

Dále nám astrologové říkají, že:

1. Astrologie studuje planety, které mají vliv na náš život.

2. Astrologie je věda o určitých skrytých celestiálních (nebeských) tajemstvích, která ovlivňují pozemský život.

3. Astrologie je věda o životních reakcích vůči planetárním vibracím. Tyto vibrace jsou něco podobného jako je měsíční působení na mořský příliv a odliv.

4. Astrologie je interpretační systém, který hledá souvislosti mezi nebeskými tělesy s lidským chováním a rozhodováním.

Pro všechny společně, ale i za různých předpokladů prý platí, že ovlivňují život na zemi. Dnes si položíme několik důležitých otázek:

1. Můžeme si skutečně ověřit pravdivost horoskopů?

Z řady nezávislých studií vyplynulo, že se mezi sebou nedohodnou ani samotní astrologové. Astrologové ani uživatelé nedovedou určit, zda se skutečně jedná o osobní horoskop nebo ne. Minulost se dá ještě ověřit, ale tam už může jít spíše o jasnovidecké schopnosti než o postavení hvězd. Výklad budoucnosti, to už je něco jiného. Většina zákazníků klidně přijme horoskop šitý na míru pro jinou osobu a je skálopevně přesvědčena, že právě tento horoskop přesně vystihuje jejich osobu. Z testů vyplynulo, že lidé jsou naprosto spokojeni s jakýmkoliv horoskopem, jen když je určen pro ně. Z průzkumu vyplynulo, že interpretace horoskopu, ať padne jako ulitý nebo je úplně mimo, může vycházet ze zcela vymyšlených podkladů. Tyto skutečnosti astrologové vysvětlují tím, že zákazníci sami nerozumí svým horoskopům. Testy ukázaly, že jakýkoliv horoskop je přijatelný, protože jej lidé přijímají emocionálně. Co je ještě horší, že ani sami astrologové nemají lepší interpretaci a navíc mají pochybnosti a kritické připomínky vůči svým kolegům. Někteří astrologové přiznávají, že se v této profesi pohybuje řada obyčejných podvodníků. John Topwney, respektovaný americký astrolog s praxí více než dvaceti let, prohlásil: "Přiznávám, že většina skeptiků astrologie má pravdu, když tvrdí, že astrologové jsou podvodníci. Rád bych toto tvrzení klasifikoval následujícím způsobem: Řekl bych, že 90% astrologů jsou šarlatáni, asi polovina z nich nepodvádí úmyslně, ale ta druhá polovina prodává své bludy vědomě."

Co se skutečně skrývá za astrologií? Astrologové svým zákazníkům slibují, že jim pomohou ovlivnit nepříznivé uspořádání planet v jejich prospěch, ale ve skutečnosti jim pomáhají navázat kontakt s nehmotným okultním světem, který je přivede do konečné záhuby. Astrologie je malou součástí pohanských rituálů, které vedou ke spiritismu a užívání nadpřirozených schopností a sil. Většina astrologů tvrdí, že člověk stojí mimo božské harmonické síly a mimo energii nebeských těles. Úkolem astrologů je, aby mezi člověkem a vesmírem navodili harmonii, aby se nakonec spojilo pozemské vědomí člověka s vědomím vyšším. Nejde prý o nic víc než o božský evoluční impuls, který lidstvo uvede do mystické jednoty universálního uspořádání vesmíru, kterému někteří lidé říkají bůh.

2. Existuje křesťanská astrologie?

Nemálo astrologů prohlašuje, že jsou křesťané. Někteří pouze proto, že žijí v zemi s křesťanskou tradicí, nebo že byli vychováni v křesťanské rodině, nebo že jsou členy některé církve. Logicky však dospějeme k závěru, že ten, kdo přijímá a praktikuje astrologii, vlastně odmítá autoritu Písma a Bible jako konečné autority v otázkách, které s astrologií souvisejí. Řídí se astrologií, ne Božími příkazy. Nebesa vypravují o Boží slávě:

"Ke komu mě chcete připodobnit, aby mi byl roven?" praví Svatý. "K výšině zvedněte zraky a hleďte: Kdo stvořil toto všechno?" Ten, který v plném počtu vyvádí zástupy hvězd a všechny volá jménem; má obrovskou sílu a úžasnou moc, nechybí mu ani jedna. (Izajáš 40:25-26)

Mnozí astrologové a vykladači budoucnosti, počínaje parapsychology a u kartářek konče, jsou lidé, kteří se vydávají za křesťany nebo své schopnosti vysvětlují Božím působením. Většina z nich ignoruje skutečnost, co Bible o těchto činech říká:

... neuč se jednat podle ohavností oněch pronárodů. Ať se u tebe nevyskytne nikdo, kdo by provedl svého syna nebo svou dceru ohněm, věštec obírající se věštbami, mrakopravec ani hadač ani čaroděj ani zaklínač ani ten, kdo se doptává duchů zemřelých, ani jasnovidec ani ten, kdo se dotazuje mrtvých. Každého, kdo činí tyto věci, má Hospodin v ohavnosti. (Deuteronomium 18:9-12a)

Ten, kdo se o astrologii začne zajímat, si potřebuje odpovědět na řadu důležitých otázek. Mezi ty důležité patří:

· Jakému riziku se vystavujeme a jaké případné následky může astrologie přinést do mého života?

· Jsou základní principy astrologie vědecky ověřitelné?

· Je astrologie v rozporu s morálními zákony?

· Můžeme v Písmu najít opodstatnění pro astrologii?

· Proč by Bůh zavrhl astrologii, když má tak pozitivní vliv?

· Astrologické poradenství užívá věštění; samotná astrologie bez věštění není úplná.

· Může být astrologie skutečně oddělena od svých okultních základů?

· Jakými radami se řídíme? Kdo řídí náš život hvězdy nebo Bůh?

· Komu vzdáváme čest? Hvězdám, hvězdářům nebo Bohu?

Zbývá nám najít odpověď, proč tolik lidí astrologii věří a používá ji, jestliže je astrologie obyčejný podvod. Proč v ní tolik lidí věří a proč jsou přesvědčeni, že má pravdu?

Astrologie a jasnovidectví může pracovat, může mít dokonce pravdu, ale to vyplývá z jiných sil, než je postavení planet a doba našeho narození. Jak jsme si ukázali, každý test, který souvisel s astrologií, nepřinesl jednoznačnou odpověď. Astrologické školy a teorie popírají jedna druhou. Pro nás by mělo být důležité, abychom věděli proč, něco pracuje než jen to, že to pracuje. Astrologie je jen jedna z cest, která nás uvede do okultního zasvěcení a tato skutečnost je pro každého morálně i duchovně nebezpečná. Bernard Rosenblum, profesionální astrolog a psychiatr nás varuje, že obzvláště předpovědi, které souvisejí se smrtí, rozvodem, nemocí, nebo prohlášení, že osoba bude celý život trpět, vyvolává obtížné psychologické problémy na celý život.

Lidem, kteří se astrologií, horoskopy a věštěním zabývají, hrozí řada dalších nebezpečí. Mohou se stát obětí šarlatánů a utrpět fyzickou škodu (na zdraví), ekonomickou škodu - přijdou o spoustu peněz (investice) a mohou propadnout vášním (loterie, hráčství). Nejstrašnější jsou však škody duchovní a psychické. Astrologie vede k okultismu; psychologické škody - pocit strachu z naplnění nepříznivých okolností se odstraňují velmi těžko. V neposlední řadě touha znát svoji budoucnost nese zodpovědnost i za morální škody. Mnozí astrologové odmítají morální hodnoty a rozvod či sňatek jsou cesty a impulzy, které hledajícího člověka směrují špatným směrem.

Pamatujme si, že víra v astrologii a jiné okultní nauky kvete nejvíce tam, kde chybí víra v Boha a kde převládá duchovní nebo fyzická bída. Pamatujme si, že křesťana neřídí hvězdy ani planety, ale Stvořitel, který udržuje celý vesmír v chodu, tak jak jej kolem sebe máme. Vám, kteří jste do svatyně astrologů již vstoupili, vy, kteří horoskopy čtete a posloucháte, zastavte se na okamžik, přemýšlejte a udělejte čelem vzad! Nedejte se vtáhnout do spárů nečistých sil. Nebuďte a nestaňte se otroky ani služebníky zla! Vyznejte tento hřích, proste za odpuštění a odstraňte ze svého života vše, co by jen připomínalo tuto minulost.