3. František

Dejme tomu, že... "až tam čtena budou jména", já tam budu sám, protože za celá ta léta jsem nebyl schopen najít jediného člověka, který by tam byl se mnou díky tomu, že bych ho vedl ke Kristu - co pro mne znamenalo nebe?

Volám Vás, moji přátelé, bratři a sestry v Kristu, královské kněžstvo, abychom si povídali, jak evangelizovat. Posledně jsme si řekli, že právě my, řádoví křesťané, jsme odpovědni Kristu za evangelizaci našich blízkých i neznámých. Profesionální duchovenstvo je tu od toho, aby nás vyučilo! Užitou evangelizaci už musíme vykonat my - Boží bojovníci! Učitelé jsou do výroby zapojeni vždy jen nepřímo, protože teprve jejich žáci pracují v produktivních zaměstnáních. Stejně tak kazatelé, misionáři, učitelé evangelia vyučují, aby každý, kdo slyší, produktivně evangelizoval! Stojí to v dopise Efezským:

...aby učitelé připravili křesťany k úkolům, které mají plnit, aby Kristovo tělo (církev) dělalo pokroky.

Ne každý dostal dar učitele. Zrovna včera mi můj kolega Petr řekl:

"Vzpomínáš si, Pavle, jak jsem napsal rodičům, že jsem se stal znovuzrozeným křesťanem?" Přikývl jsem. "Rodiče měli ohromnou radost", pokračoval Petr, "a dali jej přečíst mému bratrovi a švagrové. Švagrová, protože brácha není psavec, mi odepsala: Aleluja! - že se za mne prý modlili a přiložila traktát. Oni jsou už křesťany dlouho." Odpověděl jsem: "Když už jsou dlouho křesťané, proč ti spásnou novinu tedy neřekli už dávno? Nejen tobě, ale i tvé sestře, která má chudák popletenou hlavu s jednou novodobou sektou!" Sektářské sestře totiž Petr, půlroční křesťan, už napsal čtyři evangelizační dopisy, zatímco jeho bratr, který je už delší dobu křesťanem, nenapsal o svém křesťanství ani jednomu sourozenci. Petr říká, že brácha o takových věcech nerad hovoří. Nesoudím Petrova bratra, neznám ho, a také to není moje věc. Ale připomněl jsem Petrovi toto: "Víš, Petře, že tvoje žena také tvrdí, že je křesťanka, přesto jsi Ty v jejích očích fanatik! A proč? Protože Ty věříš Bibli doslovně! Ty víš, že každý bez Krista bude trvale v pekle odloučen od Boha, jak Ježíš neustále zdůrazňoval! Ty víš, že největší radost z nově spasených má sám Bůh! Proto pro něj i pro lidi pracuješ. Tvá víra je skutečná, protože jednáš podle toho, čemu věříš! A sám jsi mi řekl, že rozdíl mezi tvou a manželčinou vírou je tento: Kdyby ona věděla, že bude na Londýn za dva dny svržena atomová puma, tak se prodere do prvního letadla do Londýna, aby varovala své rodiče a násilím je z Londýna vyvlekla! Přesto, jak sám říkáš, ač věří křesťanské zvěsti, přesto nesvědčí, neevangelizuje, do propasti se řítící svět vůbec nevaruje! Bible však svět varuje neustále. A nejvíc Ježíš! Až přijde Syn člověka, bude to jako ze dnů Noe. Tehdy zahynulo veškeré lidstvo! Ty ovšem varuješ, Ty svědčíš, a proto jsi i pro takykřesťany fanatik jako já!" Přátelé, kolikrát se ptám a odpověď v mém srdci není vůbec uspokojivá, spíše zmatená a nejistá. Jsou "křesťané", kteří neevangelizují, vůbec křesťané? V posledních dvou relacích jsme si pověděli, že první a poslední Kristův příkaz byl: "Jděte, a získávejte mi učedníky." V Janově evangeliu se dočteme:

Já jsem vinný kmen (Ježíš), vy jste ratolesti. kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese hojné ovoce, neboť beze mne nezmůžete nic. Kdo nezůstane ve mně, bude vyvržen ven jako ratolest a uschne, pak ji seberou, hodí do ohně a spálí... Zůstanete-li ve mně, a zůstanou-li má slova ve vás... tím bude oslaven můj otec, když ponesete hojné ovoce a budete mými učedníky.

Jenom dokonale naroubovaná a do kmene vrostlá větev se může zazelenat z kapilární vláhy kmene. Jenom vláhou napojená větev může nést ovoce, k radosti a slávě Boha. Jenom Boží slovo a víra jsou vláhou, která nás zazelená a způsobí, že na nás poroste ovoce. Bez kmene jsme jen sušiny - dříví do pece! Všimněme si také, že první motivace evangelizovat není lítost nad nespasenými ztracenci v pekle, nýbrž oslava Boha! První Ježíšovo přikázání totiž zní:

Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí. (Matouš 22:37)

Kdo na prvním místě miluje Boha celým svým trojjediným bytím, ten pro něj udělá vše, a především bude evangelizovat, aby Boha potěšil a oslavil. Vzpomeňme si, přátelé, když jsme bývali zamilovaní! Co všechno jsme pro naše milované neudělali! Div jsme se nepřetrhli, protože jejich štěstí nás těšilo nejvíc.

A druhá motivace? To je přece člověk a druhé Ježíšovo přikázání:

Miluj svého bližního jako sám sebe. Na těch dvou přikázáních spočívá celý zákon i proroci. (Matouš 22:40)

Jestliže sám nechci skončit bez Krista ve věčném zatracení, kde bude pláč a skřípění zubů, potom samozřejmě varuji ostatní, protože je miluji jako sebe sama. To jsou naše hnací motory: Láska k Bohu a láska k člověku! Právě mě napadlo podobenství o boháči a Lazarovi z Lukáše:

A když (boháč) v pekle pozdvihl v mukách oči, uviděl v dáli Abrahama a u něho Lazara ... i řekl: Prosím tě tedy, otče (Abraháme), pošli jej (Lazara) do mého rodného domu, neboť mám pět bratrů, ať je varuje, aby také oni nepřišli do tohoto místa muk.

Přátelé, boháčovo největší přání ve ztracenosti bylo, aby byl evangelistou! Aby varoval své drahé příbuzné, že na Londýn bude co nevidět svržena atomová puma!

Situace světa je nesmírně vážná. A proto se mi nedivte, že jsem v pochybách a zmaten, zda-li věřící, kteří neevangelizují, jsou vůbec věřícími! Čemu vlastně věří? Že je Bůh láska, a že to nakonec všechno pro všechny dobře dopadne? Zdá se mi v mé kritické hříšnosti, že Petrův bratr, ač křesťan, Ježíšovým varováním moc nevěří, určitě je nebere moc vážně. Kdyby jim věřil, sedl by do prvního letadla a navštívil Petra, nebo by alespoň napsal Petrovi už čtyři evangelizační dopisy, jako Petr své sektářské sestře. Pojďme teď do Starého zákona a přečteme si, co Bůh řekl Ezechielovi.

Lidský synu, ustanovuji tě strážcem izraelského domu. Uslyšíš-li z mých úst slovo, vyřídíš jim mé varování. Řeknu-li o svévolníkovi zemřeš, a ty bys nepromluvil a svévolníka nevaroval před jeho svévolnou cestou, abys ho přivedl k životu, ten svévolník zemře za svou nepravost, ale za jeho krev budu volat k odpovědnosti tebe. Jestliže budeš svévolníka varovat, ale on se od své svévole a svévolné cesty neodvrátí, zemře pro svou nepravost, ale ty jsi svou duši vysvobodil. Ez 3:18-19

Co mám k tomu dodat? Slyšíme z Bible Hospodinovo Slovo neustále. Bůh nám přikazuje kázat evangelium. Tak se mi nedivte, že mám stísněné pocity o křesťanech, kteří zarytě mlčí o své privátní, prý křesťanské víře.