2. Evangelizace národů - Kareni

Dnes si povíme o Malkisedekově faktoru u ztraceného barmského kmene Karenů. Minule jsme si vysvětlili, že Malkisedekův faktor zahrnuje všeobecnou přirozenou znalost o Bohu, která prostě je, a kterou nám Bůh vtiskl do srdce jako všem pohanům kterékoliv historické doby. Misionáři i antropologové nacházejí u t.zv. primitivních národů pojetí víry, která plně zapadají do biblické zvěsti. Malkisedekův faktor totiž připravuje srdce věřících pohanů přijmout zvláštní biblickou zvěst Boha, kterou jsme minule nazvali Abrahámovým faktorem, protože Bůh použil Židy k sepsání toho, co nám, lidstvu, chtěl Bůh sdělit. Připomeňme si pohany, jako byli např. etiopský dvořan, nebo římský setník Kornélius. Jak ty Malkisedekův faktor připravil přijmout spásu skrze Ježíše Krista, jenž je konkrétní novinou vyvěrající z Abrahámova faktoru specifické znalosti - Bible. Všude ve světě nalézáme národy, které mají překvapivě silnou představu o pravém Bohu, kteří buď podle svých pověstí čekali na knihu, kterou jim přinesou bílí cizinci, nebo měli zvláštní zvyky, jež je předurčily přijmout evangelium. Protože si povídáme o evangelizaci národů, povězme si o několika lidových náboženstvích, o lidech, kteří čekali na ztracenou knihu! Povězme si o lidech, v nichž Malkisedekův přirozený a všeobecný činitel vytesal očekávání Abrahámova speciálního činitele - Božího Písma, totiž Bible.

Nuže: V roce l795 se jeden anglický diplomat v Barmě podivil, když mu byl představen dosud neznámý kmen lidí, kteří si říkali Kareni. Když vstoupil do jedné z jejich vesnic, Kareni jím byli ohromeni. Všichni se seběhli a zírali na bledou Angličanovu tvář a přátelsky se dotýkali jeho paží a tváře. Barmský průvodce Angličana varoval, že Kareni jsou divoši, což však nebyla pravda, protože Kareni byli v Barmě jedni z nejpokročilejších. Barmánci se totiž dívali na Kareny s odstupem, protože Kareni tvrdohlavě odmítali buddhismus a drželi se pevně svého lidového náboženství.

To je zajímavé, řekl barmský průvodce Angličanovi. Oni si o vás myslí, že jste asi ten bílý cizinec, na něhož čekají od nepaměti.

Optej se jich, řekl Angličan, co od bílého cizince očekávají?

Má prý přinést nějakou knihu, řekl průvodce, kterou jejich praotci ztratili před mnoha lety a jsou zvědaví, jestli jste ji přinesl.

Kdo je autorem té knihy, o kterou se zajímají tito negramotní lidé, otázal se Angličan?

Po krátké domluvě barmský průvodce pokračoval:

Autorem je prý nejvyšší Bůh Jwa, a také říkají (Barmánec se v této chvíli cítil nesvůj), že kniha bílého bratra je osvobodí od všeho, co je zotročuje! Všimněme si, že židovské jméno pro Boha Jahve Kareni vyslovovali Jwa.

Barmánec byl podrážděn, protože Kareni jako by tímto zvali Brity do Barmy, právě když se Barma snažila Brity vystrnadit. Angličan, aby nepodnítil barmské represálie proti Karenům, řekl tlumočníkovi, ať Karenům poví, že se mýlili a že žádnou knihu, kterou napsal Bůh Jwa, nemá. Kareni byli velmi zklamaní, ale jeden ze starších je povzbudil:

Neznepokojujte se, přijde den a budeme mít knihu, kterou nám přinese bílý bratr

Tato epizoda byla vydána tiskem o 32 let později v Edinburgu. Kromě nahodilých čtenářů si jí nikdo nepovšiml, a Angličané v té době měli větší zájem být bílými pány než bratry. V roce l8l6 jeden muslimský cestovatel navštívil odlehlou karenskou vesnici. Nebyl sice příliš bílý, ale měl korán, knihu, prý od pravého Boha, kterou jim věnoval a již se víckrát neukázal. Kareni stále čekali na bílého cizince, který by jim knihu přečetl a tím je osvobodil z pout. Je až neuvěřitelné, jak Bůh zakotvil v srdci Karenů přirozenou víru, která je ochránila od okolního buddhistického modlářství. Kareni zpívali od nepaměti písně o pravém Bohu, že Jwa žije věčně, Jwa stvořil všechno, Jwa je dokonalý, Jwa ví všechno, Jwa žije v nebesích. Další píseň je ohromující. Jwa stvořil a ustanovil jídlo a pití, dal příkazy, a Mukalé (t.j. Satan) svedl dva lidi, aby jedli ze stromu zkoušky, oni neuposlechli Jwa, a stali se poddanými nemoci, stárnutí a smrti.

Alonzo Banker žil mezi Kareny na konci l9. století a napsal:

Je nemožné popsat. s jakou velebností a ctihodností bělovlasí starci přednášeli vlastnosti Boha a s jakým úžasem poslouchaly děti!"

Banker dále popisuje starce, který vstal a zarecitoval:

Děti a vnuci, Jwa nás původně miloval, ale přestoupili jsme jeho přikázání a následkem toho dodnes trpíme. Poněvadž nás Jwa proklel, strádáme a nemáme knihu. Jwa nás ale ve své milosti spasí. Jwa stvořil Tanaj (Adama) a Eu (Evu) a sedm stromů se sedmerým ovocem a řekl jim, jeden druh ovoce není dobrý, a jestli pojíte, zestárnete, onemocníte a zemřete. Jezte a pijte obezřetně, jednou za sedm dní vás navštívím.

Jsem oslněn, když se dovídám, že Kareni znali podstatu lidské tragédie. Kareni věděli, že se člověk chtěl stát Bohem, o což se neustále svým humanismem pokouší až dodnes. Bankerův zápis pokračuje.

Mukalé (Satan) řekl:

Jestli pojíte ovoce, nabudete zázračné moci a budete schopni vstoupit na nebesa. Jestli pojíte, budete vědět vše. Když se Tanaj a Eu otázali Mukalé, co mají dělat, když jej uposlechli, ten se rozchechtal a řekl jim, poslouchejte mne až do konce!

Škoda, že vám nemohu tlumočit více z Bankrových zápisů, čas je náš nepřítel. Kareni věřili, že se Bůh vrátí jako král. Nejpřekvapivější však je, že Kareni, ač žili uprostřed buddhismu, čelili veškerému modlářství.

Osobně jsem navštívil mnoho buddhistických chrámů, věřte mi, je to skličující podívaná. Muslimové alespoň nejsou modláři! Buddhisté vzývají modly, jsou pověrčiví, ale co si stěžuji, vždyť my také držíme palce! Banker pokračuje:

Děti a vnuci, nezbožňujte ani modly ani kněze. Jestliže je oslavíte, váš hřích nesmírně vzroste. Děti a vnuci, modlete se k Jwa bez ustání.

V Karenech zakořenil Malkisedekův faktor stejně silně jako v římském setníkovi Korneliu, syrofénické ženě, syrském Námanovi, nebo v obyvatelích Ninive. Kareni nám navíc poskytují příklad celého národa, s mnoha sty tisíci lidmi. Jejich vědomí pravého Boha a pravdy předčilo historické vědomí většiny židů a křesťanů.

Je to opravdu úžasné téma. Tolik národů bylo Bohem připraveno Malkisedekovým faktorem, aby jim někdo, nějaký misionář, nebo svědek představil Abrahámův faktor, tedy Bibli. Příště si povíme o několika dalších kmenech, které byly plně připraveny přijmout evangelium Ježíše Krista. Těším se, až vám povím o explozi, když se první misionář objevil mezi Kareny.