Zprávy z Ekvádoru - Quito 3/2000

Milí posluchači !

Situace zde doposud není tak klidná, jak bychom si přáli. Ani se sopkou Guagua Pichincha, která znovu silně zvyšuje svoji činost (za 24 hodiny 300 otřesů země), ani v politice (domorodci dále vyhrožují stávkami). Přes to Vás již nechci stále zahrnovat našimi nářky, ale chci Vám tentokrát posat, nějaké krásy Ekvadoru.

Když jsme sem přijeli v roce 1948, silnice byly po starém způsobu Inků jen dlážděné oblázky z řeky. Dnes, jako všude, jsou již asfaltované, což je mnohem lepší než to bývalo, ačkoliv následkem velikých dešťů nebývají ve vynikajícím stavu. Také skoro nikde nebyly decentní hotely, ani pro náš vkus a kulturu dosti čisté jídelny nebo restaurace. Když se tedy někam jelo, brali jsme jídlo s sebou. V tomto směru se také vše hodně změnilo.

Nyní v sobotních novinách najdete celou stránku nazvanou TURISTIKA, s krásnými barevnými obrázky, kde popisují každý týden jiné zajímavé místo, kam se dá jet na výlet. (Škoda že je nemohu každému přiložit do dopisu.) Kraje jsou tu velmi různé, dle nadmořské výšky a tak jednou popisují 5 horských jezer s výhledy na ledovce a po druhé tropické kraje a po třetí třeba mořské lázně.

Většinou je na konci článku popis, jaký autobus tam jede a kolik stojí, kudy máte jet když máte vlastní vozidlo, jestli se tam dostanete normálním automobilem, nebo musíte mít jeep se záběrem na 4 kola. Také popisují v jakých cenách najdete ubytovny a v jakých oběd. Tentokrát jsem pro Vás vybrala následující článek:

> PAHUMA, DOMOVINA ORCHIDEJÍ.
"Chcete podniknout výlet a poznat krásnou přírodu? Na severozápadě okresu Pichincha, v kraji, kde je vždy oblačno, 1050 hektarů tropických lesů očekává Vaši návštěvu. Uvidíte vodopády s jezírky na koupání a stovky ptáků", je nadpis článku.

Sladká aromatická vůně 40 druhů orchidejí přivítá návštěvníky Orchideologické reservace PAHUMA. Stovky těchto nevídaně krásných květin uvidíte při své první zastávce v zahradě orchidejí.

1050 hektarů reservace tropického lesa patří rodině Lima. Mají v plánu rozmnožovat orchideje, aby jejich pestrost bylo vidět v různých místech lesa. Jsou tam druhy bílé, žluté a také fialové, červené a hnědé barvy. Některé květy jsou drobné a některé veliké. Ani jedna z těchto orchidejí není na prodej. Za 10.000 sukrů (30 centů), je můžete všechny obdivovat, stejně jako ostatní půvaby lesa. Můžete navštívit dvě půvabné tůně, které se jmenují Shunguyacu y Pacaya, což v indiánské řeči quichua znamená voda ze srdce a skrýš. Jsou to ideální místa, kde se můžete osvěžit, protože v tomto kraji je průměrná teplota 25 stupňů celsia. Pětiminutová procházka Vás přivede ke 3 neobvykle krásným vodopádům . Každý z nich má několik poschodí, která vypadají, že jsou vyrobena lidskou rukou. Efraín Lima - majitel rezervace - myslí, že nejsou přírodní, že je nevytvořila voda, ale že původní domorodci kmene Yumbo používali tyto vodopády jako oltář.

Pěšiny se vinou do kopce serpentinami, protože sráz je prudký. Na každém kroku sledujete krásy bujné přírody, květeny i zvířeny. Stovky obrovských stromů skořicovníků, cedrů a jiných druhů, které ve slovníku nejsou ani pojmenovány, s kmeny i metr v průměru, jsou obepnuty liánami, mechem a nesčíslnými orchidejemi a bromeliemi. Bromelie svými listy zachycují a udržují vodu. V zemi jich najdete až 500 druhů. Vyjimkou jsou stromy drago, jejichž míza se používá pro přírodní zajizvení ran. Tyto stromy mají světlou tvrdou kůru skoro čistou, protože se cizopasníci na ní neudrží.

Dále Vás překvapí 15-ti metrové kapradiny. Ve vysokých částech lesa, žije také velmi vzácný medvěd, kterému říkají, že je s brýlemi, neboť má kolem očí bílé kruhy podobné brýlím. Je ho však málokdy vidět. Zato často postřehnete hejna papoušků, horských krocanů, tukanů a jiných tropických ptáků, včetně datlů, jejichž klepání je slyšet již z dálky stejně jako charakteristické bzučení 7 různých druhů pestrých kolibříků. Nejvzácnější druh má zobák zahnutý jako srp. Živí se pouze nektarem heligonu.

Jak to všechno začalo, nám vypráví majitel reservace: "Začali jsme tu v roce 1960, v místě, které se nyní nazývá kilometr 22 na silnici z Calacali do Independencia. Prvně jsme pěstovali mimo jiné kukuřici, fazole, granátová jablíčka, maliny a ovoce naranjilla. Právě na tomto posledním jsme utrpěli veliké ztráty v roce 1985 když shoubný brouk jménem broca (vrták) zničil vše, co jsme vypěstovali.

V roce 1990 jsme se s mými 5 syny rozhodli, že náš majetek udržíme v přírodním stavu jako rezervaci. Příkladem nám byla tehdy již hodně navštěvovaná rezervace v Mindo. Věděli jsme, že stoleté stromy, stojící na našem majetku, jsou cennější, nežli když je prodáme jako prkna. Abychom usnadnili přístup pro návštěvníky, postavili jsme turistickou chatu"

Dědictví zanechané kmenem Yumbo:
Ve vrchní části reservace najdete cestu, vybudovanou kmenem Yumbo, který zbožňoval vodu. Je to pěšina, která před příchodem Španělů spojovala pohoří s pobřežím. Po této cestě obchodníci kmene Yumbo nosili veliké koše s plodinami a výrobky z pohoří až na pobřéží. V úseku, který zůstal schůdný, archeologové konají své výzkumy, jejichž výsledky se publikují v muzeu Katolické university. Pro turisty jsou tam báječné balkony s výhledem na tropický les. Výlet trvá 2 hodiny a poznáte velikou část zajímavého lesa. Na některých místech pro pohodlí turistů zřídili dřevěné schody nebo mosty.

Výlet se dá podniknout na jeden den. Když tam však chcete přespat, můžete použít turistickou chatu, která je od silnice vzdálena 2 hodiny pochodu lesem. Restaurace tam ještě není, tak si jídlo musíte přinést s sebou. Též můžete použít stan. Nezapomeňte na spací pytel a podlahu, která Vás ochrání proti vlhku. Důležité je mít s sebou také postřik proti muškám a kukátko, abyste lépe viděli ptáky.

Tak se dá za 30 centů opravdu vidět mnoho přírodních krás. Děkujeme Pánu, že je všechny pro naši radost stvořil.

> HCJB: Od 26. března je opět změna frekvencí a hodiny vysílání "Dobré Noviny". Nový rozvrh s touto změnou pro léto:
Ráno: 7.30 - 8.00 hod. SEČ, 11 875 kHz, v pásmu 25 m
Večer: 20.30 - 21.00 hod. SEČ 17 795 a 21 470 kHz v pásmech 16 a 13 m.

Doufám, že se osvědčí stejně jako loni v létě a že brzo od Vás obdržím pozitivní hlášení příjmu. Také se těším na všechnu korespondencí od Vás. Kéž jste stále v Boží ochraně. S mnoha srdečnými pozdravy končí sestra Fialová.