Zprávy z Ekvádoru - Quito 3/2001

Milí posluchači!
>  VZÁCNÁ FAUNA NA GALAPÁGÁCH JE OHROŽENA!
Osm set metrů od ostrova San Cristobal v souostroví Galapág, ztroskotala tanková loď "Jessica" na útesu, který její osmapadesátiletý kapitán Tarquin Arevalo považoval za bóji. Na hladině dříve křišťálové čistě mořské vody skončilo dvěstě čtyřicet tisíc galonů pohonné látky, kterou na ostrovy vezla.
Noviny New York Times o tom mimo jiné napsaly: "Ekologická katastrofa na Galapágách, k níž došlo následkem nehody petrolejářské lodi Jessika, je tragická. Izolované, z ekologického hlediska dříve tak neporušené ostrovy jsou v nebezpečí! Zdá se, že již nikde na světě není neposkvrněné místo."

Foto: NOAA

Foto: NOAA
>  Kdo selhal?
1/ V první řadě se nedbalostí provinil kapitán Arevalo;
2/ loď byla ve velmi špatném technickém stavu, takže ji ani není možno odtáhnout na volné moře;
3/ nelze zjistit, kdo povolil převoz pohonných látek (tuto dopravu obvykle obstarává námořnictvo a na ostrovech byla dostačující zásoba);
4/ ačkoliv podle zákona musí být loď pojištěna, nebudou škody kryty, protože pojistka nebyla včas zaplacena.

>  Záchranné práce:
Do nekonečné práce se okamžitě vrhli všichni, kdo toho byli schopni: rybáři, cyklisté, školní děti na člunech i na břehu sbírali pomocí konviček a rendlíků hustou černou tekutinu plovoucí na vodě. Je ale možné odstranit tímto způsobem přes 9000 hektolitrů? Do záchranných prací se vrhli všichni ekologové organizace Darwin, která na ostrovech působí. Všechno čistili a omývali od husté černé břečky. Ošetřovali postižená zvířata, ponejvíce tuleně a mnoho druhů vzácného ptactva. Tato zoufalá práce trvala jen několik dní.
Mobilizace ekologů byla takřka okamžitá. Nejenže se za několik dní sjeli z celého světa, aby pomohli, ale také ihned přišla finanční i jiná pomoc z Německa, Brazílie, Spojených Států, Kanady atd. Z Brazílie přijelo 8 odborníků, kteří mimo jiné přivezli důležité pomůcky jako zvláštní pokrývky k odstraňování ropných skvrn a hlavně pumpy na odsávání nebezpečných látek.

>  Historie:
Jistě jste četli knihy nebo viděli filmy o Galapágách. Přesto se chci vrátit k několika historickým faktům. Roku 1535 si panamský biskup Tomáš Berlanga najal loď k cestě do Peru. Vítr a prudký odliv, typický pro jižní moře, zanesly loď daleko od pobřeží a všichni, kdo byli na palubě, se již báli, že zahynou. Desátého března však přistáli na ostrově. Zachránili si život na rajském místě. Nemohli se vynadivit tuleňům, vzácnému ptactvu a velikým želvám, kterým se také říká Galapágy; podle nich byly ostrovy pojmenovány. V roce 1832 se vlády nad tímto souostrovím, které vždy bylo tak lákavé pro vědce i turisty, ujal Ekvádor.

Foto: NOAA

>  Turistika:
Turistika na Galapágách vynáší ročně 120 miliónů dolarů. Držitelé licencí k převážení návštěvníků provozují osmdesát lodí. Za rok 1999 jich na ostrovy dopravili 66 000. Turisté nejčastěji navštěvují ekologické středisko Darwin, ale i dalších 67 pozorovacích stanovišť, odkud lze zblízka sledovat různorodé a neobvyklé ptactvo, obrovské želvy a další unikáty. Dalších 62 pozorovacích míst, kde se turista přiblíží na dotek k tuleňům a rybám, se nachází ve vodě. Galapágy patří k těm místům světa, kde jsou pro sportovní potápění nejlepší podmínky.
Ačkoliv ještě před několika dny média uváděla, že i přes veškerou snahu a pomoc bude trvat nejméně 3 roky, než budou ostrovy opět čisté, včera v televizi prohlásil jeden evropský odborník, že díky prudkým dešťům, větru a díky odlivu, který zbývající skvrnu škodlivých látek odnesl daleko na moře, jsou již ostrovy čisté. Znovu je možné navštívit OKOUZLUJÍCÍ SOUOSTROVÍ GALAPÁG.

>  DESET DRAMATICKÝCH DNŮ
Ekvádor má 11 miliónů obyvatel, z nichž asi 1,8 miliónu představují domorodci, kteří nemají rádi, když se o nich mluví jako o Indiánech. Ti se postavili proti plánu prezidenta republiky na modernizaci země a vyhlásili stávku. Trvali na okamžitém splnění 23 požadavků. Jedním z neabsurdnějších bylo, aby byla namísto dolaru či dřívějšího sucre, zavedena měnová jednotka RUMINAUHI. Ruminauhiu byl indiánský náčelník z doby před příchodem Španělů. Když domorodci stávkují, neznamená to jen, že někde povykují a demonstrují, ale také to, že silnice zatarasí barikádami.


Foto: NOAA
Protože se právě blížil den svatého Valentýna, byly k exportu připraveny květiny za 80 miliónů dolarů. Za normálních okolností odlétají z Quita každý den k exportu 3 zvláštní letadla jenom s květinami. Pěstitelům květin tedy nezbylo nic jiného, než za pomoci armády zprůjezdnit silnice a zavézt zboží v konvoji na letiště. K nim se přidávali dodavatelé potravin, obzvláště ovoce a zeleniny z venkova. V Quitu obsadila skupina asi 1500 domorodců zahrady katolické university. Nepodařilo se jim obsadit budovy kongresu.
Teprve po 10 dnech začali domorodci vyjednávat s prezidentem, který nakonec slíbil snížení cen plynu, zmrazení cen pohonných látek na dobu jednoho roku, výhodné bankovní úvěry, lepší zavodňování a jiné.

Dále jim bylo povoleno projít v pokojné manifestaci celým městem. Když napětí skončilo, všichni jsme si oddechli. Vývoz květin se proti všemu očekávání o 12 % zvýšil. A tak díky Bohu, kterého většina obyvatel prosila v modlitbách o milosrdenství, skončil první i druhý problém dobře. HAPPY END.

S přáním Božího požehnání a srdečnými pozdravy
sestra Fialová

> Od 1. března bude možné poslouchat ranní i večerní vysílání ve všech jazycích na internetu. České vysílání najdete na naší stránce www.hcjb.cz nebo www.hcjb.org.