Zprávy z Ekvádoru - Quito 4/2001

Milí posluchači Dobré noviny,
zatímco se v Evropě šíří nejen nemoc šílených krav, ale i kulhavka a slintavka, přišel nám z Ekvádoru další zajímavý oběžník.
Sestra Fialová zasílá všem posluchačům srdečné pozdravy a díky za všechny dopisy v nichž jste se s ní loučili. Všem přejeme dobrý poslech a požehnané velikonoční svátky.

> NEUVĚŘITELNÝ ZLEPŠOVÁK!
hidroponico Na jedenácti čtverečních metrech se dá vypěstovat krmivo pro pět krav. Chov dobytka se stal pro mnohé zemědělce nevýnosný. Jak můžete mít krávy, když pro každou potřebujete skoro hektar pastviny? Hospodářství bez dobytka již není opravdovým statkem. Dnes existují různá východiska. Můžete mít dobytek ve stájí a krmivo kupovat nebo jednoduše produkovat ve fóliovníku zelené hydroponické krmivo.

Princip je jednoduchý: stačí krmivo využít, když je v něm největší koncentrace výživných látek, což je již za 7 až 14 dnů po vzklíčení. K pěstování se používá fóliovník pro naklíčení semen pšenice, ječmene, ovsa a dalších. Klíčící semena uvolňují všechnu výživu, která je potřebná, aby se vyvinula rostlina. Rostlinky se použijí jako krmivo přesně v okamžiku, kdy mají největší koncentraci výživy a jsou pro dobytek nejlépe stravitelné.

hidroponico "Vypěstovat hydroponické krmivo je velmi jednoduché", prohlašuje Hernan Chiriboga ze statku La Pampa poblíž Penipe v provincii Chimborazo. Sám má 120 čtverečních metrů fóliovníků, kde pěstuje denně 320 až 370 kg krmiva. Mimo to má pro svých 35 krav 12 hektarů "starých" pastvin. Na většině statků není vždy nezbytné stavět nové fóliovníky. Většina hospodářských usedlostí má nepoužívané budovy, skladiště nebo seníky, které se dají k tomu účelu dobře využít.

Podle Chiribogy je pro klíčení krmiva ideální teplota 20°C, ale přímé sluneční paprsky pro rostliny vhodné nejsou. Nejdříve je třeba zvolit vhodné semeno k naklíčení. "Nejdůležitější je, aby semeno bylo zdravé a nebylo chemicky ošetřeno. Semena se nasypou do veliké vany naplněné vodou. Vadná semena, která vyplavou na povrch, se odstraní a nepoškozená se nechají stát ve vodě asi 4 hodiny. Pak se vymění voda a to se opakuje celkem čtyřikrát. Potom se semena přemístí do tmavé místnosti, kde se voda nechá odkapat. V namočených semenech pak zůstane jen zbytková vlhkost. Za 48 hodin začnou klíčit a mohou se přemístit do fóliovníku, kde se rozprostřou na černá plata, která musí být mírně skloněna. Klíčící semínka se zavlažují rozprašovači každé 2 hodiny po dobu 2 až 3 minut. Semínka není třeba hnojit, protože se živí z vlastních zásob.

Sklizeň se provádí, když rostlinky dorostou do vhodné velikosti. V té době obsahují nejvíce živin a jsou pro dobytek dobře stravitelné. Při sklizni se sazenice vytrhávají v trsech a tak se předkládají dobytku. Zpočátku, než si dobytek na tuto stravu zvykne, je vhodné přidávat do ní melasu.

Po každé sklizni je nezbytné vše vyčistit, aby se v příštím pěstování neobjevila houba nebo plíseň, která dobytku škodí. Je důležité dodržovat přísnou hygienu, aby dobytek neonemocněl.

hidroponico Efektivita:
Z každého kilogramu setby lze získat 18 až 24 kg krmiva, které obsahuje asi 16 % proteinů.

Levné krmivo:
Provoz je levný, protože není zapotřebí obhospodařovat rozlehlé pozemky a nespotřebuje se mnoho vody.

Dobrý výnos:
Takto získané krmivo zajišťuje pro dobytek hodnotnou výživu. Na rovníku, kde nezávisí na ročním období, je tato metoda pro zemědělce velmi atraktivní.

Změna vysílání: přechod na letní čas - od 25. března vysíláme na frekvenci 11830 kHz, tedy 25 m. Pozor - čas zůstal beze změny, tedy ráno v 6:30 - 7.00.

Večerní vysílání zachytíte na frekvenci 17795 kHz (16m) nebo na 21470 kHz (13m) ve 21,30-22.00.

Souběžné ranní a večerní vysílání můžete poslouchat na internetu. Informace najdete na naší stránce www.hcjb.cz nebo www.hcjb.org.