Zprávy z Ekvádoru - Quito 5/2002
 HCJB World Radio / Misie HCJB-Ekvádor

Milí posluchači!

> OBDOBÍ DEŠŤŮ:
V Ekvádoru začíná období dešťů v polovině ledna. V Quitu máme obyčejně překrásné ráno s nádherným výhledem na hory a ledovce. Obvykle kolem 15 hodiny začne pršet. Někdy prší jenom v noci, což je mnohem příjemnější. Příroda déšť potřebuje, ale když nastanou opravdové tropické lijáky, místy, hlavně v přímořských krajinách, trvají i několik dnů. Pak nastávají katastrofy, které se projeví různým způsobem.

Na horách (tj. u nás v Quitu) může být záplava krátká a jen na několika místech. Nedávno liják zaplavil sklepní garáže v mramorovém paláci Ministerstva zemědělství, vzdáleném asi 5 bloků od našeho domu. Pod vodou také zůstávají silniční podjezdy v městských ulicích. Během lijáků bývá voda po kolena a provoz na silnicích spíš připomíná brodění. Kalná voda cáká na všechny strany. Nejhorší bývají mohutné sesuvy půdy. Ve městě je přísný dohled na to, co a kde lidé staví. Ve městech jsou domy většinou postaveny z betonových bloků. Na venkově na stráních a horách lidé staví domky kde se jim zachce. Někdy staví svá obydlí na okraji strže nebo propasti, i když patřičné úřady a tisk upozorňují veřejnost na nebezpečí. Na horách si lidé obyčejně staví domky uplácané z hlíny. Ti zámožnější staví z tvárnic. Když lijáky trvají několik dnů, půda se uvolní a pak se zřítí lavina bláta a kamení. Často strhne do propasti domek nebo celou vesničku. Po katastrofě pracují pozůstalí a záchranáři, aby vykopali mrtvé a mohli je patřičně pohřbít. Ani o tom nechci mluvit kolik je raněných. Samozřejmě ti, co přežijí, nemají absolutně vůbec nic. Přišli o domek, i ten malý majetek, na který se tolik nadřeli.

Časté katastrofy se stávají na silnicích, které jsou zaříznuté do úbočí hor. Při stavbě silnic jsou podkopány stráně a když nastnae období silných dešťů, sesunou se tuny bláta s kamením a často úplně přeruší dopravu. I tam někdy bývají ranění a mrtví. V novinách máme skoro každý týden zprávy jako tato: Zablokovaná silnice!

Provoz na hlavní trase, která spojuje pohoří s pobřežím, byl následkem sesuvu půdy v Tandapi zcela přerušen. Nemohla projet osobní ani nákladní vozidla. Silnice byla uvolněna až za osm hodin, ale ani potom nezůstal průjezd bez nebezpečí. Sesuv půdy byl také v oblasti Nanegalito, kudy vede alternativní silnice k moři. Deště způsobily smrt jednoho občana a dalších šedesát je zraněných.

Níže v rovinách a na pobřeží postihují záplavy celé kraje. V tropických krajinách si obyvatelé staví bambusové domečky na kůlech. Všichni mají loďku, kterou používají v případě záplav. Samosebou bývají často zatopeny polnosti jako jsou banánové plantáže a kukuřičná nebo rýžová pole. Záplavy způsobí, že lidé zůstanou bez obživy. Jediná výhoda je, že následující rok bývá úroda následkem záplav zvláště dobrá, protože voda přinesla čerstvou hlínu.

> PROSPERITA ZA PENÍZE VYSTĚHOVALCŮ:
V únoru minulého roku jsme vás informovali o ekonomické krizi a ekvádorském vystěhovalectví. V té době žilo více než jeden a půl milionu ekvádorských občanů v cizině. PINAS (přeloženo ananas) je městečko v provincii EL ORO (přeloženo zlato). Pět až sedm tisíc obyvatel tohoto městečka z celkových třiceti tisíc obyvatel emigrovalo. Pět podniků přejímá zásilky, doručuje poštu a peníze. Moderní novostavby ve středu města dokazují příliv peněz. Podle obchodní komory města posílá rodině každý emigrant z ciziny průměrně 500 dolarů měsíčně. Dříve se obyvatelé věnovali zemědělství. Pěstovali hlavně cukrovou třtinu a kávu. Na druhém místě byla práce v dolech v sousedním městě Portovelo. Nyní je hlavním zdrojem obživy stavebnictví. Ve středu města, na hlavní ulici Juan Loaysa, bylo postaveno šest pětipatrových budov. V ulici Abdon Calderon vyrostlo dalších deset novostaveb. Architektura nových moderních domů kontrastuje se starými stavbami ze dřeva, které připomínají minulost a zemědělství. Podle městského úřadu bylo během posledních pěti let vybudováno přes tisíc nových staveb. Nájemné v nových budovách je na ekvádorské poměry velmi drahé. V sedmdesátých letech bylo v Pinas asi pět set obchodů. Jejich počet se ztrojnásobil. Přibývají obchody, hotely, železářství, restaurace a cestovní kanceláře. Nyní existují ve městě tři krásné hotely a jeden penzion. Vše bylo postaveno za peníze zaslané vystěhovalci. Lidé z městečka Pinas se zpočátku většinou stěhovali do Spojených státu a Kanady. Nyní odcházejí především do Španělska a Itálie.

Ale nová prosperita má i své stinné stránky. Mladiství, kteří zůstali bez rodičů v péči příbuzných nebo přátel, se spojili v bandy, které holdují alkoholu a drogám. Ve městě, které bývalo dříve mírumilovným místem, bují zlo. Během loňského roku odejelo do ciziny za rodiči čtyřicet dětí.

> "DOBRÁ NOVINA":
Děkujeme Pánu, když slyšíme od posluchačů, že je dobrý poslech. Obzvláště nás těší, když dostáváme zprávy, že komunikace s Prahou je pravidelná jako bývala z Quita. Mám radost, že dostáváte pravidelně moje oběžníky a za Hlášení o příjmu QSL pohlednice.

QSL1.jpg (66 kB) QSL2.jpg (79 kB) QSL3.jpg (88 kB)

Pán odpovídá na naše modlitby. Dobrá Novina je požehnáním mnohým nejen prostřednictvím rádia, ale i novými moderními způsoby komunikace. S mnoha srdečnými pozdravy a přáním stálého Božího požehnání jak spolupracovníkům tak posluchačům přeje

Sestra Fialová

> Několik slov z pražské redakce:
Koncem dubna se Steigerovi vrátili ze Spojených států. Pavel navštívil během deseti týdnů řadu sborů v Arizoně a Kalifornii, které finančně podporují práci HCJB v ČR. Společně pak dokončili presentaci na východním pobřeží, ve státu New Jersey a Pensylvanii. Poslední den jsme společně prožili v New Yorku a v jednom z dalších nedělních pořadů pro vás připravíme několik postřehů a zajímavostí.

Letní české a slovenské vysílání od 31.3.2002 do 26.10.2002:
Ráno: 06.30-07.00 SEČ: 25 m (11 830 MHz)
Večer: 21.30-22.00 SEČ: 16 m (17 795 MHz); 13 m (21 470 MHz)
Všechny pořady vysílání HCJB z Ekvádoru je i na Internetu:
http://www.hcjb.cz/ nebo http://www.reformace.cz/
Anglická WEB stránka:
www.hcjb.org.ec, E-mail: vozandes@hcjb.org.ec