Zprávy z Ekvádoru - Quito 6/2002
 HCJB World Radio / Misie HCJB-Ekvádor

Milí posluchači!

> MISTROVSTVÍ SVĚTA - KOPANÁ:
V minulých dnech se v Ekvádoru nemluvilo o ničem jiném než o fotbalu. Tentokrát o to víc, protože ekvádorské mužstvo hrálo poprvé na mistrovství světa. Zatím se nijak neproslavili, ale proti trojnásobným šampiónům z Itálie neměli jednoduchýzačátek. V televizi jsme měli přímý přenos každé ráno od 6.30. Mnohé školy, továrny a kanceláře změnily pracovní hodiny, aby každý mohl zápas sledovat až do konce. V tu hodinu již bývá na ulicích rušno, ale během mistrovství bylo jako vymeteno. Jeden kazatel se vyjádřil následovně: "Když člověk není informován o výsledcích ve fotbalu, je vyřazen z lidské společnosti, protože se o ničem jiném nemluví."

> VELRYBY:
Každý rok mezi červnem a zářím přijíždí do Ekvádoru nejméně patnáct tisíc turistů, aby sledovali každoroční obřad páření velryb. Pozorování velryb je největší turistická událost z níž žije 800 rodin ve městech Puerto Lopez a Jipijapa. Když se následkem studeného jižního větru ochladí, připlouvají tucty velryb k jižnímu kraji okresu Manabi, zóně Národního parku Machalilla, mezi Cantagallo a Isla de la Plata (ostrov stříbra). Výjezd na moře obstarávají malé moderní motorové čluny s kapacitou pro patnáct osob. Doporučuje se mít dalekohled, fotoaparáty a kamery. Na moři je zapotřebí dodržovat velmi přísná pravidla. Aby nebyli kytovci při námluvách vyrušováni, čluny se nesmí přiblížit na kratší vzdálenost než 100 metrů a to vždy z boku, nikdy ne zepředu nebo zezadu. Jinak velryby okamžitě zmizí na klidnější místo. Je přísně zakázáno velryby pronásledovat.
Od roku 1995 bylo pro turisty vybudováno nejméně třicet ubytoven, od hotelů až po jednoduché noclehárny. Vzniklo pětadvacet restaurací, které jsou dobře zásobeny hlavně rybami. Teprve vloni byla zavedena pitná voda. O turisty se stará asi deset cestovních kanceláří.

> MOTÝLÍ FARMA:
V Ekvádoru existuje asi pětadvacet tisíc druhů denních i nočních motýlů. Jejich životnost se pohybuje podle druhu mezi jedním měsícem a rokem. Každá samička naklade podle druhu 20 až pět tisíc oplodněných vajíček. Motýli mají krátký život. Středisko pro reprodukci motýlů vybudované v Amazonii pěstují jedenáct různých druhů. Motýli mohou být ohroženi i v samotném středisku. Místo chovu motýlů musí být pravidelně desinfikováno, protože je ohrožuje virus. Jediná žába, která se dostane dovnitř, může za noc sežrat 20 až 25 motýlů", prohlašuje Pepe Tapia, majitel střediska.
Motýli jsou velmi důležití pro biologickou rovnováhu ve volné přírodě. Opylují rostliny a jsou potravou pro ptáky a jistý hmyz. Protože jsou některé druhy motýlů ohroženy, bylo v Misahuali v provincii Napo vypuštěno do volné přírody více než dva tisíce motýlů.

> SPOLUPRÁCE DOMORODCŮ A MÍŠENCŮ:
Městský úřad městečka Otavalo se snaží, aby se obyvatelé všech místních kultur dobře snášeli a spolupracovali. Jen tak je možný další rozvoj města. Podle statistiky tvoří 60% obyvatelstva domorodci, kteří nemají rádi, když se jim říká Indiáni. Otavalci docílili vyšší stupeň ekonomického rozvoje a jsou elitou v porovnání s domorodci v jiných krajích Ekvádoru. Od sedmdesátých let se věnují rozvoji nejrůznějších řemesel. Zboží, jako pončo, šály, svetry, barevné ubrusy, přehozy vyrobené na ručních stavech, jsou ve světě velmi oblíbené. Následkem ekonomického rozvoje a jednotnosti je v Otavalu nejklidnější soužití mezi mestisy a Indiány celého státu. "Chceme překonat existující komplexy a nedůvěru, která stále ještě existuje. Musíme se přemoci, aby se podnítil ekonomický rozvoj pro dobro všeho obyvatelstva" prohlašuje první domorodý starosta Mario Conejo. Ve starostově kanceláři pracuje lingvista Enrique Cachiguango, jehož pracovní náplní je přeložit všechny doklady městského úřadu. Městečko je úředně dvojjazyčné. Texty nápisů jsou ve španělštině a v domorodé řeči kečua.

> POZDRAV POSLUCHAČŮM:
Raduji se, že máte dobrý poslech a píšete pravidelně do Prahy. Doufám že jim pošlete i pohlednici z dovolené, stejně jako jste posílali pozdravy do Quita. Těšíme se na vaše HLÁŠENÍ a ohlasy. Nejvíce děkujeme za Vaše MODLITBY za "Dobrou novinu". Kéž Pan Vám bohatě žehná i během letních prázdnin.

Srdečně zdraví
sestra Fialová

> NĚKOLIK SLOV Z PRAŽSKÉ REDAKCE
* V minulých dnech jsme pracovně navštívili naše spolupracovníky v Bratislavě, Brně a Staré Turé. Přivezli jsme si texty pro děti, které byly přeloženy do slovenského jazyka. Obdrželi jsme nové texty v angličtině a modlíme se, abychom našli vhodné spolupracovníky, kteří budou připravovat dětské pořady.
* V Brně jsme se znovu sešli s pracovníky TWR abychom společně přemýšleli o možnostech spolupráce na satelitním vysílání. HCJB World Radio provozuje satelitní vysílání v bývalém SSSR. Pokud není zajištěno stažení a vysílání na daném území, je velmi těžké navázat kontakt s posluchači - pokud vůbec někdo poslouchá. První satelit ALAS pro celou Jižní Ameriku, který HCJB provozuje již několik let, je velmi účinný. Více než 100 rozhlasových stanic pořady přijímá a vysílá prostřednictvím místních rozhlasových stanic. Ohlasy posluchačů jsou velmi dobré.
* Postupně připravujeme a zasíláme nově zpracované pořady pro Dobrou novinu do Texasu a pak do Quita. I dále se chceme soustředit především na biblické vyučování a doufáme, že naše vysílání bude pro posluchače zajímavé a poučné.
* Dále pokračujeme v rozšiřování služeb webových stránek a radujeme se z každého nového kontaktu nejen s věřícími, ale i nevěřícími.
* Brzy budeme moci poskytnout zájemcům pořady na kazetách nebo CD nosičích.
* Na webových stránkách najdete obrázky k zajímavostem z Ekvádoru.

Za pražskou redakci zdraví posluchače:
Klára a Pavel Steigerovi
Vladimír Dobiáš
Jindra Suchomelová a
Gábina Lauková