Zprávy z Ekvádoru - Quito 8/2001
 HCJB World Radio / Misie HCJB-Ekvádor
Milí posluchači Dobré noviny,

> DVA MĚSÍCE PRÁZDNIN!
Jistě i vy každoročně pečlivě plánujete dovolenou. Proto vás, kdo rádi čtete naše oběžníky o životě v Ekvádoru, zvu na prázdninové putování prstem po mapě, abyste poznali, jaké bývají prázdniny zde.

Především prázdniny nezačínají všude stejně. V soukromých školách, které mají americký systém výuky, začínají koncem května. V horách a tropických krajinách na východ od Kordiller končí škola kolem 15. až 30. července. To začíná doba sucha a žní. Zato na pobřeží mají prázdniny od 15. prosince, protože tam začíná období dešťů a krajiny jsou často zaplaveny vodou a škola bývá nedostupná.

Takže u nás právě začínají prázdniny. Místní noviny nabízejí zájezdy a výlety, které Vám chci nyní popsat. Mimoto je možno navštěvovat různé prázdninové kurzy, například jazykové kurzy, kurzy herectví, loutkového divadla, tance, květinových dekorací, keramiky, zahradnictví a kdoví čeho ještě. Je zajímavé, že zdejší studenti si během prázdnin nehledají zaměstnání, jak bývá zvykem v USA. Tam totiž studenti zastupují personál, který odchází na dovolenou. Pracují v obchodech jako pokladní, jako asistenti zákazníků, kteří se o zákazníkův nákup postarají od pokladny až k autu, obsluhují v restauracích a podobně. Tak se mládež nenudí, nemá čas na výtržnosti a z vydělaných peněz si ušetří něco na další rok studia. Pro zdejší studenty je však něco podobného pod jejich úroveň.

> PROJÍŽĎKY NA KONÍCH:
Paramo Pesillo: Paramo je chladné horské místo, kde většinou roste pouze hrubá tráva, která se používá jako střešní krytina. Pesillo bývalo jednou z nejvýnosnějších květinových obcí poblíž Cayambe. Nyní tam zbyla pouze velkolepá budova bývalého velkostatku. Tam si můžete pronajmout osedlané koně různé ohnivosti, dle potřeby a zkušeností jezdce. Pozemky patřící ke statku byly rozděleny na malé čtvercové usedlosti, které na okolních horských hřbetech proměňují tvář krajiny. Při projížďkách na koni se půvabné výhledy do kraje střídají.

Dvě možnosti na rovinkách v Manabi:
V Santa Anna (45 minut jízdy od okresního města Portoviejo) je rekreační statek "Maribel" s 32 hektary roviny, kolem které teče řeka Portoviejo. Území se nachází v tropickém kraji. Od pondělí do neděle se tu za hodinový pronájem koně platí asi 3 dolary. Za stejnou cenu si koně pronajmete i na výstavišti v JOTAPI u vesnice Colon.

Na koni po pobřeží řeky Yunancay:
Pouze 8 km od města Cuenca na pobřeží řeky Yunancay leží statek "KUN Campana", kde si můžete pronajmout koně k půvabným horským projížďkám. Dále se vám tu nabízí restaurace, plovárna s bazénem a taneční salón.

> RYBOLOV:
Na pstruhy v blízkosti Quita:
Když přijedete do Nenegalito (pouze 45 minut od Quita), máte úlovek pstruhů zaručen. Tilapie a pstruzi jsou odměnou pro každého, kdo se pokusí o štěstí s udicí a háčkem. Počasí je tam velmi příjemné. V klidu okolních lesů je mnoho exotického ptactva. Území leží uprostřed krásné přírody. Další možnost je v Cayambe, kde je klima o něco chladnější. V určitých místech si můžete ulovené ryby sami opéci na rožni na dřevěném uhlí.

Dobrý rybolov je také v jezerech na jihu:
Provincie Azuay je také plná míst vhodných pro rybolov. Můžete si vybrat z 232 lagun, mezi něž patří El Cajas, Culebrillas (culebrilla znamená hádek) a statek "San Diego", vzdálených 25 km od okresního města Cuenca, kde je také veliké množství půvabné a zajímavé flóry a fauny.

Nejproslulejší jsou největší jezera Dos Chorreras a Llavicuo, kde jsou přístaviště pro loďky a krásné přírodní pěšiny na procházky. Kdo tam chce stanovat, potřebuje kompletní vybavení pro paramo - chladnou horskou krajinu.

> PĚŠÍ TÚRY:
Tři sta metrů subtropické flóry a fauny:
Ekozoologická zahrada "San Martin" v provincii Tungurahua leží ve vlhkém tropickém podnebí. Mimo všemožného domorodého rostlinstva tam zasadili také mnoho druhů stromů a květin z jiných horských krajů Ekvádoru a Amazonie. Rájem se projíždí po 300 metrů dlouhé obousměrné silnici, v jejímž středu leží most San Martin přes řeku Pastaza. Na řece je také krásný vodopád "Inez Maria".

> VODOPÁDY V AMAZONII:
Po silnici z Banos do Puyo najdete mnoho vodopádů. U vesnice Rio Verde (Zelená řeka) je 10 vodopádů. Nejnádhernější podívaná je na vodopád El Pailon del Diablo, který padá do patnáctimetrové hloubky. Náraz vody zvedá spršku do výšky 10 metrů. Návštěvníci, kteří se přiblíží k okraji vodopádu, jsou za minutu promočení. Procházka je 1 km dlouhá a trvá 20 až 30 minut. Ve vesnici Rio Verde jsou restaurace a ubytovny.

Sedmihodinový sestup do ráje:
V předhůří východních Kordiller leží místo zvané El Placer (Potěšení), kde vegetace zakrývá všechny stopy lidí. Jede se z Riobamby až do vesnice Alao, kde si najdete průvodce. Ve stanici parku Sangay dostanete instrukce a informace, jak můžete po špatné silnici vyjet až do Cusmi Pacha a pak dále až na vrcholy Kordiller k jezeru Laguna Negra (Černé jezero). Odtud vede sedmihodinová túra až do údolí s nádhernou vegetací Amazonie.

> PRO HOROLEZCE:
Na hory k laguně:
Jižně od okresního města Loja se v pohoří Kordillery ve výši 3000 metrů nachází laguny Los Compadres (Kmotři). Mnoho míst je zde vhodných ke stanování. Doporučuje se cestovat s osobami, které okolí dobře znají a v teplém oblečení, vhodném pro pochod po ledovci. Je nutno pamatovat na vše, co je třeba ke stanování ve vysokých horách.

Dvě provincie mezi paramem a tropy:
Pro ty, kdo mají rádi turistiku, je lákavý národní park Podocarpus, který leží mezi provincií Zamora a Loja. Tato oblast je zvláštní tím, že leží v různých výškách, a proto i v různých klimatických pásmech od parama až po tropické lesy, kde jsou k vidění stromy s průměrem až 7 metrů. Nejzajímanější je strom polilepis, místními zvaný "papírový strom". Chcete-li navštívit studenou část parku, je jednou z možných základen město Loja. Teplá část je přístupná z města Zamora.

> TÁBOR NOVÝ ŽIVOT:
Pokud kromě přírody a sportu hledáte duchovní osvěžení, může vás zajímat Tábor Nový Život, který se nachází v údolí, vzdáleném z Quita pouhých 25 km. Tábor může ubytovat až 400 návštěvníků najednou. Rozkládá se na 7 hektarech pozemků a mimo jiné nabízí hřiště na házenou a košíkovou, lagunu s loďkami a ping pong. V určených hodinách se studuje Bible, zpívají chvály Pánu a při výletu na horu Ilalo často slyšíme ta nejkrásnější svědectví. Na vrcholu, odkud je nádherný výhled na celé okolní údolí i na vzdálené ledovce, prožívá člověk Boží majestát a svou vlastní nepatrnost. Po týdenním pobytu bývá kolem táboráku slavnostní večírek na rozloučenou, se zpěvem duchovních písní k oslavě Pána a svědectvími o přijatých požehnáních. Jelikož je tábor provozován nadací, ceny jsou velmi nízké. Hotelový pokoj s koupelnou a teplou sprchou včetně stravování stojí 12 dolarů denně. Chatičky se 6 nebo s 8 lůžky jsou ještě levnější.

Poznámka redakce: Tábor Nový život založili manželé Kladenští (setra Fialová s manželem) před mnoha lety a od té doby posloužil tisícům věřících i nevěřících návštěvníků. I my jsme měli příležitost tábor vidět.

Raduji se a děkuji Pánu, že všechna korespondence jde již do Prahy. S přáním Božího požehnání všechny přátele a posluchače "Dobré Noviny" zdraví

sestra Fialová.

> Naše prosba:
Pokud můžete, umístěte, prosím, Oběžník na sborovou nástěnku. Slyšitelnost, obzvláště ranního vysílání, je skvělá. Modlíme se, aby bylo vysílání posilou i těm, kteří poslech v minulosti vzdali pro špatnou slyšitelnost.

RÁNO:
   V 6.30 hodin, na 11830 kHz - v pásmu 25 m

VEČER:
   Ve 20.30 hodin, na 17795 a 21470 kHz v pásmu 16 a 13 m

Vaši v pražské redakci HCJB: Steigerovi a Jindra Suchomelová